NAJNOVIJE


UPITNI KADROVI I FINANCIRANJE

Problemi u istarskom zdravstvu na dnevnom redu Županijske skupštine: Funkcionira li ambulanta hitne medicinske pomoći u Puli? Sanja Radolović (SDP): Ne. / Dr. Srđan Jerković: Da.


Za Pulu bi rješenje bila stalna ambulanta obiteljske medicine za akutne bolesnike, poput sadašnjeg dežurstva koje Istarski domovi zdravlja organiziraju u zgradi Mornaričke bolnice vikendima i praznicima. O tome se već razgovara, potvrđuje dr. Srđan Jerković, ravnatelj županijskog Zavoda za hitnu medicinu

 

"Ambulanta hitne medicinske pomoći u Puli mora se promptno staviti u funkciju, a HZZO mora prestati diskriminirati pulsku Opću bolnicu i plaćati usluge koje su pružene osiguranicima", poručuje u svom priopćenju javnosti županijski SDP, nakon sjednice Županijske skupštine na kojoj je podneseno izvješće o poslovanju, kadrovima i izgradnji Opće bolnice u Puli te predstavljen prijedlog nove Mreže hitne medicinske pomoći u Istri. "Jedino zahvaljujući entuzijazmu liječnika i medicinskih sestara/tehničara i ostalog osoblja zdravstveni sustav u Istri nije kolabirao", ustvrdila je na sjednici u Pazinu Sanja Radolović, predsjednica pulskog SDP-a i Kluba županijskih vijećnika SDP-HSU-SDSS.

Komotni pacijenti

- Zbog čega ambulanta hitne medicinske pomoći u Puli nije u funkciji, odnosno zašto se svi pacijenti preusmjeravaju na hitni bolnički trakt? Direktna posljedica je nepotrebna gužva u Objedinjenom hitnom bolničkom prijemu i nezadovoljstvo liječnika subspecijalista koji rade posao hitne obiteljske medicine, a čime se onda produžuju i liste čekanja na ostale specijalističke preglede u bolnici. Dolaze sami jer se nemaju kamo javiti i kažu "brže se dođe kod vas na red", "bolje čekati koji sat, nego par dana kod obiteljskog liječnika", "a kome da se javim u subotu u 23 sata s temperaturom". Dakle, 80 posto pacijenata na hitnom bolničkom prijemu nije vidjelo niti obiteljskog liječnika, niti bilo u ambulanti hitne medicinske pomoći jer je u Puli nema, ističe Radolović.

Dr. Srđan Jerković, ravnatelj županijskog Zavoda za hitnu medicinu, kaže da Pula ima ambulantu hitne pomoći, kao i sve druge ispostave u Istri. "Ako timovi nisu na terenu, što je naša primarna zadaća, primimo pacijente koji dođu u ambulantu, a razlog što nas pacijenti zaobiđu i odu na bolničku hitnu je što primarna ne odrađuje svoj posao kako bi trebala, a tu je i komoditet bolesnika. Mi nemamo problema sa zbrinjavanjem hitnih bolesnika u Istri, ni izvanbolnička, ni bolnička hitna služba. Naš su problem nehitni pacijenti kojih je gotovo 80 posto i koji zaguše sustav hitne. Reformom primarne zdravstvene zaštite bili su predviđeni centri obiteljske medicine, što nije zaživjelo i sav je posao prebačen na hitnu službu", ističe dr. Jerković. (Duška PALIBRK)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU
Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom
Webcams provided by webcams.travel add a webcam