NAJNOVIJE


NIKOLA RAŽOV

Predstavio se izložbom "Crteži s greškom" u Galeriji Srpskog kulturnog centra: OPSESIVNO I POSESIVNO PREDAVANJE CRTEŽU


"Nikola Ražov je zbilja nevjerojatan umjetnik. No, naziv njegove izložbe nije baš točan i zbunjuje me. Kako to mogu biti 'Crteži s greškom?'. S njim sam gotovo generacijski povezana i pratim njegov trud i rad, te obradovala sam se što imam priliku i čast govoriti o njemu večeras. Za definirati njegov opus pozvala bih oftalmologa i upitala kako može ljudsko oko biti tako savršeno za te radove, neurologe da objasni kako ti neuroni tako precizno funkcioniraju te o kojem to svijetu govori, kako je moguće da ta ruka ne zadrhti, kako nikada ne odustaje, uvijek savršen, besprijekoran," upitala se povjesničarka umjetnosti Gorka Ostojić Cvajner otvarajući izložbu Nikole Ražova u galeriji Srpskog kulturnog centra te definirajući njegovo stvaralaštvo mekim, jasnim, temeljitim.

Izazov crteža

Istaknula je i da je u pripremi monografija o Nikoli Ražovu, za koju je tekst napisala makedonska povjesničarka umjetnosti Viktorija Vaseva Dimeska.

- Ražov se fanatički predaje crtežu, opsesivno i posesivno. On živi crtež. Pomalo je neobično kako, u svom tom stvaralačkom zanosu, u 'linearnoj agoniji' ipak uspijeva uvijek kontrolirati kretanje, putanju linije, intuitivno, no i veoma racionalno i osmišljeno. Kao da se u tom traženju svijeta koji mu je potreban naizmjenično miješaju slabost i nevjerojatna gibljivost, elastičnost instinkta. Potez olovkom, tušem, u svim svojim točkama, najmanjim česticama, znači strukturu i akciju – oblik, te ukoliko više sužavamo polje metamorfoze, time se bolje zapažaju intenzitet i krivulje njegovih pokreta. Ražov zna cijeniti izazov crteža, zna da on najviše otkriva, da sam stvara razlog svog postojanja, a da je on u porivu autora, u potrebi za iskazom kao oslobađanjem, zapisala je Vaseva Dimeska.

Prodajna izložba

Uvodne je riječi kao domaćin izrekao Milan Rašula, ističući da se izložba može razgledati do 7. ožujka svakodnevno osim nedjeljom od 17 do 20 sati, te da je riječ o prodajnoj izložbi.

Sam autor kazao je da bi nakon Gorke Ostojić Cvajner umjetnicima trebalo zabraniti da govore.

Nikola Ražov rođen je 1946. u Velikom Vukovju, Garešnica. Živi i radi u Rovinju. Autor je dvadesetak samostalnih i pedesetak skupnih izložbi, sudionik likovnih kolonija te dobitnik više nagrada. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: new hospital − Building yard (1)
Pula: new hospital − Building yard (1)

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom
Webcams provided by webcams.travel add a webcam