RAZRAĐENE SVE OPCIJE

Predavanja za studente pulskog Sveučilišta počinju 5. listopada. Doznajemo kako će se ODVIJATI NASTAVA

| Autor: Duška PALIBRK
(Dejan ŠTIFANIĆ/Arhiva)

Pulski studenti u izravnom će kontaktu imati one vježbe koje nije moguće kvalitetno izvesti na daljinu, dok se ostala nastava izvodi na daljinu. Udio nastave na daljinu ne prelazi 49 posto ukupne nastave s obzirom da postojeći studijski programi nisu akreditirani kao studiji na daljinu. U slučaju pogoršanja epidemiološke situacije, eventualnog ponovnog lockdowna i slično, Sveučilište je u pripravnosti za prijelaz na punu nastavu na daljinu, kaže prorektorica za studente i nastavu Mirjana Radetić Paić

Nastava na fakultetima, odjelima i Muzičkoj akademiji Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli počinje 5. listopada, a Senat Sveučilišta odlučio se za hibridni oblik održavanja nastave, u izravnom kontaktu i na daljinu, prema rasporedu predavanja koje će svaka sastavnica objaviti na svojim mrežnim stranicama. Za brucoše prvi je dan nastave takozvani orijentacijski dan kada će im podijeliti studentske iskaznice, X-ice, i upoznati ih s onim što ih čeka na studiju.

Preporuke za održavanje nastave na visokim učilištima u doba pandemije covida-19 uz primjenu protuepidemijskih mjera, koje je Hrvatski zavod za javno zdravstvo usvojio 31. kolovoza, velikim dijelom zagovaraju nastavu u izravnom kontaktu. Senat pulskog Sveučilišta ipak se odlučio za mješovit oblik predavanja i 8. rujna usvojio upute za početak nove akademske godine prema kojima će se do nekih novih preporuka ili mjera nastava izvoditi u mješovitom obliku, uz uporabu metoda i tehnika učenja na daljinu te u izravnom kontaktu. Prorektorica za studente, obrazovne programe i suradnju prof.dr.sc. Mirjana Radetić Pavić objašnjava razloge.

-Nacionalno vijeće za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj dalo je sveučilištima mogućnost izbora između triju modela, a naše sveučilište se odlučilo na mogućnost kombiniranja. Više je razloga za takvu odluku. U klasičnoj nastavi, u izravnom obliku, veće su mogućnosti zaraze s obzirom da dolazi do miješanja većeg broja studenata iz različitih krajeva Hrvatske, odnosno do veće koncentracije studenata na jednom mjestu. S druge strane, potpuna nastava na daljinu, odnosno prava on-line nastava nije moguća zbog potrebe akreditacije takvih programa, upravo radi mnogobrojnih rasprava o eventualnoj manjoj kvaliteti nastave u vrijeme kada smo bili prinuđeni raditi na takav način. Prava on-line nastava zahtijeva niz pretpostavki koje trebaju biti zadovoljene, a koje zahtijevaju i veća materijalna ulaganja, kontinuiranu podršku infomatičke službe, edukacije, zadovoljavajuću opremu koja mora biti dostupna kako svim nastavnicima tako i studentima i još mnoge druge, kaže Radetić Pavić.

Tako će pulski studenti u izravnom kontaktu imati one vježbe koje nije moguće kvalitetno izvesti na daljinu, dok se ostala nastava izvodi na daljinu. Udio nastave na daljinu ne prelazi 49 posto ukupne nastave s obzirom da postojeći studijski programi nisu akreditirani kao studiji na daljinu. U slučaju pogoršanja epidemiološke situacije, eventualnog ponovnog lockdowna i slično, Sveučilište je u pripravnosti za prijelaz na punu nastavu na daljinu.

- I dalje su pred nama veliki izazovi, neizvjesnost i prilagodbe, no razmišljamo pozitivno te razmišljamo unaprijed kako bismo bili spremni na sve iznenadne situacije. Također, svjesni smo da je do 5. listopada u ovakvoj situaciji to i relativno dugo razdoblje za konačne planove, no svakako ćemo pravovremeno obavještavati studente ako dođe do promjena, ističe prorektorica.

Nastavni sat izravne nastave skraćuje se na 35 minuta. Vježbe će se organizirati u kontinuitetu, a ne da se studenti vraćaju na nastavu više puta dnevno. Održavat će se blok-sati s više obrađenih nastavnih jedinica, da bi se smanjio broj potrebnih dolazaka na nastavu. Blok po nastavniku dnevno ne smije prelaziti četiri nastavna sata, a u danu studenti mogu imati 6-8 skraćenih nastavnih sati ukupno, s pauzom za dezinfekciju nakon prvog bloka, i to ne više od dva-tri dana u tjednu za istu studijsku grupu. Izravna nastava odvijat će se u većim dvoranama, poštujući propisani razmak među studentima, a ukoliko bude potrebno, studenti će se dijeliti u više grupa.

Osim o prostornom razmaku, vodi se računa i o vremenskom razmaku početka nastave od najmanje 15 minuta u susjednim dvoranama koje dijele zajednički hodnik ili krilo zgrade. Dakle, nastava za različite studijske grupe na istoj lokaciji ne smije počinjati u isto vrijeme. Nije dozvoljeno ni zadržavanje studenata po hodnicima.

Ispiti će se i dalje odvijati prema uputama dobivenim u lipnju, što znači kombinirano s obzirom na potrebe svakog kolegija, a novost je da ukoliko se ispiti moraju odrzˇavati na daljinu, izbjegavat c´e se pisani ispiti i pisane provjere znanja, a prednost c´e se davati usmenim ispitima i/ili ocjeni pisanih referata, ogleda, eseja i seminarskih radova, uz pojacˇano korištenje alata za provjeru vjerodostojnosti studentskih radova koje posjeduju visoka učilišta.

Sveučilište je donijelo i niz dodatnih protuepidemioloških mjera u vezi dostave različitih materijala u zgrade, ulazak servisnih službi, obvezu nošenja maski, mjerenja tjelesne temperature prije dolaska na Sveučilište, preuzimanju obveze mjerenja temperature potpisivanjem izjave studenta i mnoge druge.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini