očuvanje okoliša

Povodom Dana planeta zemlja u Osnovnoj školi Kaštanjer održan projektni eko-dan

Osnovna škola Kaštanjer Pula započela je projekt eko-škole u školskoj godini 2017./18. te je službeni status ostvarila 2018. godine. Status eko-škole obnavlja se svake dvije godine, a u ponedjeljak je produžen

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Rascvjetano predvorje škole

Rascvjetano predvorje škole


Otpad i bioraznolikost - objašnjeni na raznolike načine, interdisciplinarno kroz mnoštvo sadržaja unutar škole te u školskom dvorištu bili su tema projektnog dana Osnovne škole Kaštanjer koji je održan u ponedjeljak.

Taj projektni eko-dan s temom ekologije održan je i u povodu Dana planeta zemlja, koji je obilježen 22. travnja, no budući da su tada učenici bili na proljetnim ferijama, sve je pomaknuto za ponedjeljak.

dfd

Likovni radovi o ekologiji

Osnovna škola Kaštanjer Pula započela je projekt eko-škole u školskoj godini 2017./18. te je službeni status ostvarila 2018. godine. Status eko-škole obnavlja se svake dvije godine, a u ponedjeljak je produžen.

Kroz mnoštvo radionica, čišćenja okoliša, interdisciplinarnih sadržaja, učenici su mogli saznati zanimljive podatke, ali i vidjeti kako mogu biti korisni za očuvanje okoliša.

dfd

Prije dobivanja službenog statusa eko-škole, a i dalje, Škola obilježava mnoge eko akcije poput međunarodne akcije "Zelena čistka" u kojoj se očisti okoliš škole i dvorišta okolnih zgrada, potom je tu        akcija skupljanja starog papira "Reciklirajmo u školi" kojoj je organizator Udruga Zelena Istra, Zasadi drvo ne budi panj, Skupljajmo zajedno stare baterije (Friš), Plastičnim čepovima do skupih lijekova i Svjetski dan Voda.

Koordinatorica projekta je učiteljica prirode i biologije Jelena Bugarski.

dfd

- Ove godine tema projektnog dana je otpad i bioraznolikost. Projektni eko-dan obilježava se kroz radionički oblik nastave gdje učenici usvajaju nova znanja kroz praktičan rad. U projektnom danu sudjelovali su svi učenici, razredne i predmetne nastave, dakle ukupno 536 učenika s predmetnim učiteljicama i učiteljima. Održano je 13 radionica u predmetnoj nastavi te sedam radionica u razrednoj nastavi. Putem radionica učenici usvajaju znanja o šumama, morskim životinjama, recikliranju, otpadu te o bioraznolikosti na zanimljiv, multidisciplinaran i aktivan način, kazala je ravnateljica škole Nada Crnković.

dfd

(Foto OŠ Kaštanjer)

Tom su prigodom izradili plakate, prezentacije, ali i učili o okolišu putem literarnih radova dramsko-scenskog izričaja, izradu prirodne kozmetike, novu eko-himnu škole, QR kod o biljkama u školskom vrtu, blackout poeziju te su računali statistiku otpada i smeća.

U projektnom danu sudjelovala je i vanjska suradnica ing. Irena Mišković iz Hrvatskih šuma koja je održala interaktivno predavanje i radionicu "Šume u našem okruženju" za učenike prvih razreda.

Učenici su, saznajemo, izrađivali vjetrenjače, komposter te kutije za reciklažu otpada.

dfd

(Foto OŠ Kaštanjer)

- Cilj projektnog eko dana je ugradnja odgoja i obrazovanja za okoliš u sve segmente odgojno-obrazovnog sustava i svakodnevni život učenika i djelatnika, kazala je koordinatorica projekta Nataša Ilić Agatić, koordinator za medije i odnose s javnošću u ovoj školi.

Projektni dan obišle su i dogradonačelnica Ivona Močenić i predstavnice Grada.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater