RODITELJI ZABRINUTI

POSTOJI LI POVEZANOST DOTRAJALOG IGRALIŠTA S OZLJEDAMA? Umjetnoj travi na pomoćnom igralištu "Drosine" - PROŠAO ROK TRAJANJA

Učestale ozljede koje se događaju u našoj omladinskoj školi možemo povezati s posljedicama lošeg terena, kaže Marjan Brkljača, glavni fizioterapeut u NK Istri 1961. Novi direktor Pula Sporta Samuel Smailbašić, pak, smatra da su takve tvrdnje vrlo tendenciozne i potencijalno vrlo opasne, pogotovo što ova teza, kaže, nije potkrijepljena niti jednom činjenicom ili dokazom

| Autor: Roberto RAUCH
Na pomoćnom terenu "Drosine" u deset godina održane su tisuće i tisuće sati treninga raznih uzrasta NK Istre 1961 i NK Istre Pula (Snimio Milivoj Mijošek)

Na pomoćnom terenu "Drosine" u deset godina održane su tisuće i tisuće sati treninga raznih uzrasta NK Istre 1961 i NK Istre Pula (Snimio Milivoj Mijošek)


Na pomoćnom terenu Gradskog stadiona "Aldo Drosina" posljednjih su deset godina održane tisuće i tisuće sati treninga raznih uzrasta NK Istre 1961 i NK Istre Pula. Zbog toga je umjetna trava potpuno istrošena, no podloga tijekom proteklog desetljeća svejedno nije promijenjena. Nameće se pitanje mogu li takvi uvjeti treniranja utjecati na zdravlje djece. Stručno smo mišljenje potražili od fizioterapeuta gradskog kluba Marijana Brkljače. Je li zato u planu promjena postojeće podloge, provjerili smo u Pula Sportu, gradskoj tvrtki koja je zadužena za svu infrastrukturu na "Drosini".

Da je stanje terena zaista kritično, shvatili su i u nogometnim klubovima. S druge strane, premale dimenzije pomoćnog igrališta (97,5 sa 67,5 metara) ne zadovoljavaju uvjete HNS-a, zbog čega su seniori NK Istre Pula koji igraju u Prvoj županijskoj ligi, ali i juniori, kadeti i pioniri NK Istre 1961 koji igraju u prvoj ligi u svojim uzrastima, primorani igrati na drugim terenima. O dotrajalim uvjetima pomoćnog terena, kako kaže jedan pulski fizioterapeut, "znaju i vrapci na krovovima". Potvrđeno nam je i da se velik broj roditelja žali i traži zamjenu podloge. Postoji li eventualna povezanost stanja terena s ozljedama, provjerili smo s fizioterapeutima kluba.

Premda nam je dr. Dejvis Močenić uljudno poručio da od kluba nije dobio dopuštenje za komentar, Marijan Brkljača, voditelj fizioterapeutske službe Istre 1961, odlučio je progovoriti o tom problemu. Upitali smo ga je li siguran da njegove riječi možemo prenijeti bez službenog odobrenja kluba, no Brkljača je decidirano rekao da o ovom problemu ne želi više šutjeti.

- Učestale ozljede koje se događaju u našoj omladinskoj školi možemo povezati s posljedicama lošeg terena. Naravno, najprije treba uzeti u obzir to da se s djecom treba raditi na odgovarajući način, no uvjeren sam da je priprema treninga, od zagrijavanja i istezanja nadalje, u našem klubu na odgovarajućoj razini. Uzmimo u obzir činjenicu da su naši treneri školovani i da na pravi način usmjeravaju djecu prema pravilnom načinu treniranja, no ozljede se i dalje dešavaju. Tada treba sagledati širu sliku i uzeti u obzir podlogu na kojoj se trenira. Oni tamo treniraju, zatim dođu na neku normalniju, prirodnu travu. Zbog takve nagle promjene povećana je opasnost od ozljeda. Iz dugogodišnjeg iskustva mogu reći da svaka promjena podloge utječe na naš organizam, najviše na stanje mišića, hrskavica i zglobova. To su činjenice. Kad pričamo o umjetnoj travi, koja je izraubana i daleko je od idealnog stanja, te su promjene onda još veće, naročito na hvatištima mišića, poručio je Brkljača.

Umjetna trava potpuno je istrošena (Snimio Milivoj Mijošek)

Službeni stav kluba, ali i Pula Sporta provjerili smo najprije s Darkom Raićem Sudarom, zamjenikom predsjednika Upravnog odbora Istre 1961 i rukovoditeljem za upravljanje stadionima i nogometnim igralištima u Pula Sportu. Raić Sudar je svjestan činjenice da se podloga mora mijenjati i ističe da je za to "krajnje vrijeme". Poručuje i da bi zbog donjeg amortizirajućeg sloja, postavljenog pri izgradnji terena, trebalo zamijeniti tek gornji sloj podloge.

- Istina, teren je potrošen i maksimalno izrauban. Broj sati treninga premašio je njegovu izdržljivost. Inače je rok trajanja za teren s umjetnom travom, uz održavanje i neki normalan broj sati korištenja, šest ili sedam godina. Bilo je u planu da se podloga zamijeni i htjelo se krenuti u investiciju koja zbog situacije s koronavirusom nije realizirana. Bilo bi dobro da se nađu sredstva za to jer je stvarno krajnje vrijeme. Pritom treba tempirati zamjenu podloge s krajem polusezone ili sezone, kaže Raić Sudar. Potvrdio nam je da je na službeni mejl Pula Sporta stiglo nekoliko upita roditelja, koji su se raspitivali o planovima da se podloga promijeni.

Novi direktor Pula Sporta Samuel Smailbašić, pak, smatra da su tvrdnje da se netko ozlijedio zbog terena ili ostalih infrastrukturnih uvjeta vrlo tendenciozne i potencijalno vrlo opasne, pogotovo što ova teza, kaže, nije potkrijepljena niti jednom činjenicom ili dokazom.

- Činjenica je da Pula Sport nikad nije dobio niti jednu službenu pritužbu nogometnih klubova koji koriste taj pomoćni teren zbog eventualnog povećanja broja ozljeda djece koja treniraju na pomoćnom igralištu. Kad bi se to događalo, klubovi bi se sigurno javili i tužili na to, kao što mogu potvrditi da u Pula Sport nije došla niti jedna pismena pritužba roditelja. Nadalje, u posljednje dvije godine intenzitet treninga i utakmica na pomoćnom terenu smanjio se za više od 50 posto te je iskorištenost terena puno manja nego prije. Načelno, što se tiče sportskih ozljeda, postoji više faktora zbog čega se sportaši mogu ozlijediti. Prvenstveno tu mislim na stručni rad u smislu prevencije, osiguravanje kvalitetnih uvjeta za trening i superviziju liječnika. Kod današnjih načina treniranja, gdje djeca treniraju puno više nego prije, sve navedene radnje moraju se kvalitetno provoditi. Naš zadatak je da osiguramo što kvalitetnije uvjete za trening. U našim investicijskim planovi za sljedeće razdoblje jest zamjena postojeće umjetne podloge novom, a vrijednost te investicije koja uključuje samo zamjenu površinske podloge kreće se u rasponu od 1,2 do 1,6 milijuna kuna s PDV-om, poručio je Smailbašić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini