u nekadašnjoj područnoj školi

Poreč nastavlja ulagati u djecu: Veli Maj dobiva jaslice za 28 djece


Gradonačelnik Poreča Loris Peršurić i vlasnik lokalnog građevinskog obrta Vemar Marjan Velenik potpisali su u srijedu ugovor o izvođenju radova na temelju kojeg će se donedavna zgrada područne škole u Velom Maju preurediti u jaslice koje će djelovati pod kapom Talijanskog dječjeg vrtića Paperino.

Kako je istaknuo gradonačelnik, ugovoreni posao vrijedan je 830 tisuća kuna s PDV-om, od kojih je 300 tisuća kuna donacijom osigurala porečka hotelijerska tvrtka Plava laguna. Školska zgrada koja je zatvorena zbog početka rada nove Osnovne škole Finida, u koju su preseljeni niži razredi iz Velog Maja, obnavljat će se tijekom jeseni, a plan je da već 15. siječnja primi djecu. Predviđene su dvije jasličke skupine ukupnog kapaciteta od 24 do 28 mališana, ovisno o njihovoj dobi, jer upravo za jaslicama vlada trenutno najveća potražnja među porečkim roditeljima.

Gradnja vrtića i u Dračevcu i Varvarima

- Ovo je nastavak ulaganja u djecu i mlade. Nakon otvorenja novih škola na Finidi, i Žbandaju, nastavljamo s vrtićima i jaslicama. Zgradu ćemo prenamijeniti u jaslice, što je nastavak dobre prakse da ne uređujemo vrtiće samo u centru grada, nego i u manjim, prigradskim naseljima. Osim ovog, imamo spremna projektnu dokumentaciju za gradnju vrtića u Dračevcu i Varvarima koje smo kandidirali na Mjeru 7.4.1. preko Ministarstva poljoprivrede i u studenom očekujemo rezultate. Vjerujemo da ćemo za bar jedan vrtić dobiti sufinanciranje iz EU fondova. Ako ne dobijemo novac za nijedan, u proračunu ćemo osigurati sredstva za gradnju barem jednog od dvoje spomenutih vrtića u idućoj godini. Naime, potrebe stalno rastu, jer imamo sve više stanovnika, a time i djece, naveo je Peršurić.

- Raduje me što ćemo adaptacijom i ove škole dobiti dvije nove jasličke grupe. Praksa nam je pokazala da su vrtići u manjim naseljima bolji za djecu, brže se prilagode i osjećaju se kao kod kuće. Radimo jaslice, jer sada za njima postoji potreba, kazala je ravnateljica Paperina Nataša Musizza. Svaka investicija usmjerena prema djeci je potrebna i opravdana, istaknula je dogradonačelnica iz redova talijanske manjine Nadia Štifanić Dobrilović.

- Prije pet godina obnovili smo staru školu u Varvarima, gdje smo otvorili jednu jasličku i jednu vrtićku grupu, te time u velikoj mjeri zadovoljili potrebe roditelja onog dijela grada, ali i shvatili da preferiraju vrtiće u manjim objektima. Što se tiče ovog dijela grada ima velik broj mladih obitelji, što smo uvidjeli na natječaju za upis u jaslice koji je završen u srpnju. Poštivat ćemo pedagoški standard i pružiti djeci najbolje mogućnosti. Odlučili smo se za talijanski jezik, jer naselja Špadići, Veli i Mali Maj tradicionalno imaju dosta stanovništva koje priča talijanski jezik. Naravno da će se upisivati i djeca s hrvatskog govornog područja, čime će od najranije dobi dobiti priliku naučiti još jedan jezik, navela je dogradonačelnica.

Već obnovljena kompletna fasada

Zgrada bivše škole je u jako dobrom stanju, jer je prije dvije godine u cijelosti obnovljena kompletna fasada, za što je dobiveno sufinanciranje Ministarstva zaštite okoliša. Gradonačelnik je istaknuo da će se stoga svi ugovoreni radovi odvijati unutar zgrade, čime će interijer biti temeljito rekonstruiran. K tome, uredit će se i dvorište, odnosno igralište, čije će sprave biti prilagođene maloj djeci, te parkiralište. Zgrada ima ukupno 190 kvadrata, a smještena je na parceli od 800 kvadrata.

Jaslice će otvoriti i nova radna mjesta za četiri odgojiteljice, kućnog majstora i spremačicu, odnosno čistačicu, naglašeno je na potpisivanju ugovora. (Tanja KOCIJANČIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater