DAN POBJEDE

FOTO I VIDEO / MIMOHOD HRVATSKIH BRANITELJA U PULI

| Autor: Milan PAVLOVIĆ


Polaganjem vijenaca i odavanjem počasti poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu kod središnjeg križa na Gradskom groblju i kod spomen obilježja u Parku Franje Josipa, te tradicionalnim mimohodom hrvatskih branitelja Istarske županije u Puli je danas prigodno obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja.

U devetom izdanju mimohoda, predvođeni državnom zastavom, te zastavama ratnih postrojbi u kojima su sudjelovali u oslobađanju zemlje i udruga proizašlih iz Domovinskog rata, branitelji su se prošetali Pulom od Rive do Doma hrvatskih branitelja.

Mimohodu su se pridružili članovi obitelji poginulih branitelja, predstavnici udruga stradalnika Domovinskog rata i građani Pule. U Domu hrvatskih branitelja sudionicima su se prigodnim riječima obratili istarski župan Boris Miletić, gradonačelnik Pule Filip Zoričić i predsjednik KUDR IŽ Marijan Kaurić.

Gradonačelnik Pule Filip Zoričić prisutnima je čestitao 5. kolovoza i u emotivnom obraćanju iznio tri sličice rata.

"Te, 1991. godine imao sam devet godina, a '95. godine trinaest. Dana 6. kolovoza s pokojnom bakom Katom došao sam na razrušenu kuću moje majke. Nakon četiri godine baka je vidjela spaljenu kuću i od tada nikada nije izustila riječ mržnje. Ta mi sličica zauvijek ostaje u sjećanju. Druga sličica riječi su generala Ante Gotovine, nakon što se vratio u Hrvatsku, rekao je posebnu poruku mladim ljudima: "Rat pripada prošlosti, okrenimo se budućnosti!", a treća sličica je ovaj pulski i istarski mimohod gdje pokazujemo kako naš zavičaj i naša Domovina radi u miru i kako obilježava pobjedu. Veliki hrvatski pjesnik Silvije Strahimir Kranjčević rekao je: "Mrijeti ti ćeš kada počneš sam u ideale svoje sumnjati". Ideali Domovine, oprosta, poštovanja, ponosa zauvijek su zapisani upravo 5. kolovoza 1995. godine i zaista vam od srca hvala jer upravo to "hvala" utkano je u naše dostojanstvo", poručio je gradonačelnik Filip Zoričić.

Župan Boris Miletić u svom je obraćanju, čestitavši okupljenima, rekao kako mu je drago "što smo devet godina zajedno i na ovaj poseban dan na najljepši mogući način obilježavamo Dan pobjede" te da mu je drago što je ove godine proslavljeno i 30. godina od osnutka prve Specijalne postrojbe Policijske uprave istarske BAK Istra.

Zahvalu Gradu Puli i Istarskoj županiji na pruženoj podršci pri organizaciji mimohoda, kao i svim sudionicima, uputio je predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Istarske županije Marjan Kaurić.

"Dan hrvatskih branitelja posebno je značajan jer je to dan kada se održala akcija Oluja i svi koji su tada bili u akciji sigurno se sjećaju svih tih događaja i nikada ih neće zaboraviti", kazao je Kaurić.

Mimohodu je prethodila sveta misa u Katedrali te polaganje vijenaca kod Centralnog križa na Gradskom groblju i u Parku Franje Josipa kod Spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu. Kolona sudionika mimohoda potom se, glavnim gradskim ulicama, uputila na terasu Doma hrvatskih branitelja na kojoj je održan prigodan program za 50 sudionika, sukladno važećim epidemiološkim mjerama.

(Snimio Duško Marušić Čiči)(Snimio Duško Marušić Čiči)(Snimio Duško Marušić Čiči)(Snimio Duško Marušić Čiči)(Snimio Duško Marušić Čiči)(Snimio Duško Marušić Čiči)(Snimio Duško Marušić Čiči)(Snimio Duško Marušić Čiči)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater