VIJENCI I SVIJEĆE U ČAST SUDIONIKA AKCIJE "OLUJA"

DAN POBJEDE: Sjećamo se onih koji su svoje živote bez pogovora poklonili domovini

| Autor: Luka JELAVIĆ
Polaganje vijenaca u Bujama (Luka JELAVIĆ)

Nisu ništa kalkulirali ni pitali, spremno su odgovorili na poziv, obranili svoja ognjišta i stvorili današnju Hrvatsku, slobodnu, neovisnu i suverenu državu, ravnopravnu članicu europskih i svjetskih asocijacija, zemlju budućnosti za našu djecu i unuke, poručio je bujski gradonačelnik Fabrizio Vižintin

U povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 25. obljetnice poznate oslobodilačke operacije Oluja, u predvečerje praznika predstavnici Grada Buje, Gradskog vijeća, braniteljskih udruga, Udruge antifašista Bujštine, policije, DVD-a, nekih političkih stranaka i građani položili su zajednički vijenac i zapalili svijeće na središnjem križu u bujskom gradskom groblju, a zatim i na spomenik hrvatskim braniteljima u središtu grada. Uz polaganje vijenaca, minutom šutne odali su počast i zahvalnost svim braniteljima, posebice žrtvama, preminulim i poginulim braniteljima koji su svoje živote dali za slobodu domovine.

Bez ijedne mrlje

- Sjećamo se onih koji su svoje živote bez pogovora poklonili domovini, nisu ništa kalkulirali ni pitali, spremno su odgovorili na poziv, obranili svoja ognjišta i stvorili današnju Hrvatsku, slobodnu, neovisnu i suverenu državu, ravnopravnu članicu europskih i svjetskih asocijacija, zemlju budućnosti za našu djecu i unuke, poručio je bujski gradonačelnik Fabrizio Vižintin u ime sudionika ove prigodne komemoracije, čestitajući svim građanima praznik kojim slavimo veliku pobjedu kojom su stvorene pretpostavke za trajan mir i potvrdu hrvatske neovisnosti. Prigodnu molitvu vodio je bujski župnik vlč. Marcin Madej.

Na spomen obilježje braniteljima Poreštine u Novoj Vasi, jučer ujutro delegacije braniteljskih udruga Poreča i Poreštine, Grada Poreča i Udruge antifašističkih boraca Poreča odali su počast svim hrvatskih braniteljima i svima koji su svoje živote nesebično dali za slobodu Hrvatske. Polaganjem vijenaca i minutom šutnje tako su obilježili Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja, koji se slavi diljem zemlje u sjećanje na 25. obljetnicu vojno redarstvene akcije "Oluja".

Okupljene je pozdravio porečki gradonačelnik Loris Peršurić, koji je rekao kako zahvaljujući braniteljima, njihovoj velikoj žrtvi i ljubavi prema našoj zemlji, danas je imamo prilike graditi u miru. Prisjetio se ovom prilikom svih porečkih i istarskih branitelja koji su se spremno odazvali obrani domovine i taj teški ratni put prošli bez ijedne mrlje na što smo danas svi ponosni.

Ratni put 154. brigade

Mirko Buić, zapovjednik 3. bataljuna 154. brigade Hrvatske vojske, kroz svoj se govor ovom prilikom prisjetio ratnog puta svoga bataljuna, najveće postrojbe kroz koju je prošao najveći broj branitelja Poreštine, njih više od 1.650. Govoreći o samoj vojno redarstvenoj akciji "Oluja" podsjetio je da je u noći s 3. na 4. kolovoza 1995. u Novoj Vasi, bojna upućena u vojarnu na Trsatu. U noći 5. kolovoza krenuli su pravcem od Rijeke, do Senja, Žute Lokve, Otočca do Ličkog Lešća gdje su bili u pripravnosti. 7. kolovoza krenuli su pravcem Bunića, Debelog Brda, Jošani do Udbine sa zadaćom da na pomoćnom pravcu napadaju zajedno s 9. gardijskom brigadom i djeluju u oslobađanju zračne luke i mjesta Udbina. Po izbijanju u širi rajon Udbine bojna je izvučena u područje Debelo Brdo - Jošani, sa zadaćom da bude u pripravnosti za naredna djelovanja. Uslijedili su dani kada je bojna zaposjela crtu obrane na državnoj granici rijeka Una do Štrbačkog Buka i Kestenova, Poljica do Gornjih Buševića sa zadaćom osiguravanja državne granice i sprečavanja protunapada neprijatelja, kao i borbe s njegovom ostavljenim dijelovima, podsjetio je Buić na događanja, sve do 25. kolovoza kada je bojna izvučena s ratne crte u rajon selo Bunić i sljedećeg se dana vratila u Poreč.

- Želim se zahvaliti svim braniteljima koji su se bespogovorno odazvali mobilizaciji, koji su požrtvovno izvršili sve postavljenje zadaće, želim se zahvaliti Gradu Poreču i svim jedinicama lokane samouprave i gospodarstva Poreštine na pruženoj materijalnoj i drugoj pomoći da bi nam olakšali uvjete boravka na ratištu kroz sve godine Domovinskog rata, zaključio je Buić.

Predsjednik porečkog ogranka Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata koja je organizirala ovaj susret, Miro Sošić, okupljene je podsjetio kako njihova delegacija sudjeluje u velikom mimohodu branitelja koji se održava u Puli te pozvao sve da obilježavanje zaključe zajedničkim druženjem.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini