NAJVEĆA ISTARSKA ZDRAVSTVENA USTANOVA

POBUNA INŽENJERA RADIOLOGIJE U PULSKOJ BOLNICI: "Izigrani smo! Bili smo na prvoj liniji, u kontaktu sa zaraženima, a sad nam ne žele platiti prekovremene sate" PADAJU I OSTAVKE!

| Autor: Danijela BAŠIĆ-PALKOVIĆ

Kolektiv inženjera radiologije pulske bolnice planira Bolnicu prijaviti inspekciji rada, a potom i podignuti tužbu zbog neisplaćenih prekovremenih sati u jeku epidemije koronavirusa. Nakon prve anonimne dojave, o čemu smo već izvijestili, zaposlenici radiologije su nam se ponovno obratili (podaci poznati redakciji), tvrdeći da su zbog neisplaćenih prekovremenih sati na posljednjoj plaći oštećeni između dvije do četiri tisuće kuna po osobi.

- Što mislite kako se osjećamo nakon svega? Bili smo na prvoj liniji borbe s koronavirusom i u stalnom kontaktu sa zaraženima, a sada nam Uprava ne želi platiti sve ono što smo odradili, kaže nam jedan inženjer radiologije.

Upozorava da bolnica nije poštovala naputak Ministarstva zdravstva koji je poslan svim ustanovama, kojim se izričito zabranjuje pretvaranje prekovremenih sati u slobodne dane, osim kod postojanja pisane suglasnosti radnika, što kod njih nije bio slučaj. Naime, prema naputku ministra zdravstva Vilija Beroša od 2. travnja izričito je navedeno "da je poslodavac svakom radniku obavezan platiti prekovremeni rad, a ako radnik to želi, poslodavac će na njegov pisani zahtjev umjesto uvećanja plaće odobriti korištenje slobodnih dana". Dakle, bez pisanog zahtjeva radnika nemoguće je prekovremene sate pretvarati u slobodne dane.

- No upravo se to nama dogodilo. Uprava bolnice se oglušila na naputak ministarstva i samoinicijativno su, umjesto da nam plate sve što smo pošteno odradili, bez našeg pristanka, te sate pretvorili u slobodne dane, kaže naš sugovornik. Dodaje da je zbog cijele ove situacije ostavku dao glavni radiološki inženjer Nikica Kovačević koji nije želio dostaviti fingiran broj prekovremenih, pa je iz moralnih razloga odstupio. Kako doznajmo, potonji je predao evidenciju radnog vremena sa stvarnim brojem odrađenih sati koja nije prihvaćana, a od njega je traženo da korigira radno vrijeme na način da znatno umanji broj odrađenih prekovremenih sati.

- Zbog zaštite i tadašnje alarmantne situacije s koronavirusom bili smo podijeljeni u dvije grupe. U tom periodu radili smo na dvije lokacije, tako da smo dva tjedna radili, a dva tjedna smo bili kod kuće u pričuvi. Ovdje treba naglasiti da nismo doma bili svojom voljom, već se to od nas tražilo ne bi li se ljudi mogli izmijeniti u slučaju da dođe do zaraze u kolektivu. Sve smo pošteno odradili, i sada nam se vraća na ovakav način, pričaju djelatnici.

Napominju da ih nitko nije konzultirao prilikom odabira načina rada od 14 dana (svaki drugi dan 24 satno dežurstvo) i onda 14 dana kod kuće u pričuvi.

- Ne radi se tu o našem odabiru, već o odluci nadređenih koju smo u cijelosti poštovali. Ravnateljica smatra da smo mi bili kod kuće i odmarali. To nije korektno i tako je pokazala koliko nas cijeni, kažu inženjeri radiologije s kojima smo razgovarali.

Naglašavaju da se takvom preraspodjelom u dvije grupe štitilo djelatnike. "Oni koji su bili kod kuće mogli su svakog trenutka biti pozvani na posao u bilo koja doba dana i noći. To nije bio nikakav godišnji. U istoj situaciji bile su kolege u KBC-u Rijeka, no njima je sve plaćeno, kao i kolegama u zagrebačkoj Vinogradskoj bolnici.

Ispada da se radi isključivo o samovolji ravnateljice protivno naputcima ministra zdravstva, kaže jedan inženjer.

Inženjerka radiologije s kojim smo razgovarali opisuje da su bili podijeljeni u dvije grupe od 16. ožujka. "Rekli su nam da možemo koristiti stari godišnji i nitko se nije žalio. Radili smo uglavnom ili na zaraznom odjelu ili direktno s pacijentima na formiranom Covid odjelu. Svakodnevno smo imali 15-tak pacijenata koji su trebali snimiti pluća i za koje nismo znali jesu li zaraženi. Po potrebi smo odlazili na Covid odjel na kojem su ležali pozitivni pacijenti. Jedna je kolegica završila u samoizolaciji jer je u bolnicu s crvenom uputnicom obiteljskog liječnika ušetao zaraženi pacijent. Znači, bili smo izloženi, što je u redu, jer to nam je posao i nitko od toga ne bježi, ali sramotno je da nas se nakon svega ovako zakida na plaći, kaže inženjerka radiologije.

I ona dodaje da je glavni inženjer radiologije dao ostavku jer je smatrao da je Uprava bolnice postupila nemoralno i jer je takva praksa bila ponižavajuća za zaposlenike. "Ovo je specifična situacija i ne radi se o klasičnoj preraspodjeli posla jer nemamo dovoljno posla ili pacijenata, već je sve bilo vezano uz Covid. Ne znamo zašto smo u podređenoj situaciji od drugih djelatnika koji imaju isti koeficijent i koji su radili u istim uvjetima, a koji su plaćeni. U mjesecu u kojem smo najviše odradili u izvanrednim okolnostima, dobili smo najmanju plaću, kaže nam sugovornica.

O svemu ovome pitali smo ravnateljicu bolnice dr. Irenu Hrstić. Konkretno, zašto djelatnicima koji nisu svojom voljom bili raspoređeni u pričuvu nisu isplaćeni prekovremeni sati koje su odradili te je li bolnica spremna ovu neugodnu situaciju riješiti mirim putem. No umjesto odgovora, ravnateljica je rekla da o ovoj temi nije sklona polemizirati putem medija.

- Odgovorno tvrdim kako su nadležne osobe iz ravnateljstva i srednjeg menadžmenta bolnice pojedinačno razgovarale s nezadovoljnim radnicima Odjela za radiologiju o rješavanju nastalog nesporazuma. Kao i uvijek dosad, a vezano za ona prava i obveze radnika koje su u našoj nadležnosti, uprava bolnice će poštivati način obračuna i isplatu plaća utvrđene pozitivnim propisima, kazala je ravnateljica, no nije odgovorila zašto nije postupila po naputku ministra zdravstva i zašto prekovremeni nisu plaćeni.

- Potpuno nam je neprihvatljivo da se daljnja komunikacija nastavlja putem javnog medija, uvažavajući svu svrisihodnost javnog obraćanja kao i dobre suradnje s javnim medijima, rekla je na kraju dr. Hrstić.


Podijeli: Facebook Twiter







Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum