LORA - LABORATORIJ ODRŽIVOG RAZVOJA

PLASTIKA - FORA ILI NOĆNA MORA? Učenici OŠ Vidikovac samljeli plastiku i napravili - lijepi nakit

Skupljali smo plastične boce, čepove i čaše i od njih smo izradili korisne predmete poput nakita, magneta i podložaka za čaše, kaže nam Ana Babić, voditeljica projekta, učiteljica prirode i biologije u ovoj pulskoj školi

| Autor: Zoran ANGELESKI


U osnovnoj školi Vidikovac postupno se zaključuje jednogodišnji projekt 'LORA - laboratorij održivog razvoja' koji se, uz pauze zbog pandemije koronavirusa, provodi od 1. lipnja prošle godine.

Glavni cilj ovog nacionalnog projekta bio je ojačati stručne kapacitete organizacija civilnog društva i osnovnoškolskih ustanova te pridonijeti uspostavi programa obrazovanja o održivom razvoju ostvarivanjem suradnje javnog i civilnog sektora u svim hrvatskim županijama. Programi su se formirali i realizirali partnerstvom udruga Bioteka, BIOM i Hyla te OŠ Borovje iz Zagreba, uz naknadnu pridruženu suradnju 20 osnovnih škola iz svih županija Republike Hrvatske, a Istarsku županije predstavljala je OŠ Vidikovac.

- Projekt koji se provodio u školi Vidikovac bio je vezan za recikliranje plastike i nazvan je "Plastika - fora ili noćna mora". Skupljali smo plastične boce, čepove i čaše i od njih smo izradili korisne predmete poput nakita, magneta i podložaka za čaše, kaže nam Ana Babić, voditeljica projekta, učiteljica prirode i biologije u ovoj pulskoj školi.

U projektu su sudjelovali učenici od 1. do 4. razreda, čija je zadaća bila u razredu skupljati čiste boce, čepove i čaše koji su se koristili u projektu. Učiteljice razredne nastave koje su nadgledale skupljanje boca (pazile da boce budu čiste i uredne) su Sandra Stanković, Gordana Zahtilla, Edita Borojević, Jadranka Turčinov, Aida Dražić, Arjana Šterpin-Vincek i Snježana Battistin. Učenice, pak, osmih razreda bile su zadužene za razvrstavanje plastike, brojanje i statističku obradu podataka.

LORA - Laboratorij održivog razvoja u Osnovnoj školi Vidikovac

OŠ Vidikovac ovom je prilikom ostvarila dobru suradnju s pulskom Gimnazijom Pula, koja je sudjelovala u projektu Ekolab i i imala nužne strojeve za obradu plastike. Konkretno, gimnazijski profesor francuskog jezika Marko Kalčić, voditelj projekta Ekolab, samljeo je plastiku koju su učenici OŠ Vidikovca prikupili.

Druga suradnja ostvarena je s Institutom za istraživanje mora "Ruđer Bošković" u Rovinju - dr. sc. Mirta Smodlaka Tanković u školi je u veljači ove godine održala predavanje učenicima sedmih razreda (sadašnji osmaši) o problemu mikroplastike u Jadranu, dok će uskoro, 8. prosinca, održati i online radionicu koju će učenici pratiti preko Zoom aplikacije.

LORA - Laboratorij održivog razvoja u Osnovnoj školi Vidikovac

- Grupa učenica osmih razreda i cijeli 2.b razred pod vodstvom učiteljice Jasminke Turčinov koriste mljevenu plastiku u izrađivanju nakita i korisnih predmeta. Gotovi proizvodi bit će dostupni na online prodaji čim okolnosti to budu dozvoljavale. Budući da je projekt vezan za održivi razvoj, planira se njegova provedba i u budućnosti, zaključila je prof. Ana Babić.

Voditeljica projekta prof. Ana Babić

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini