ANKETA

Što gradski vijećnici i osobe iz javnog života Pule MISLE O KONCESIJAMA NA PLAŽAMA -  DANIJEL FERIĆ (SDP): Miletićeve koncesije su skandalozne, a on je kukavica koja vrti fritaje i bježi od teških tema

Arhiva G. I.

Arhiva G. I.


Danijel Ferić (SDP): Miletićev prijedlog odluke o davanju neutvrđenog broja plaža i Bunarine u koncesiju je skandalozan, suprotan interesima Grada Pule i samih građana. Ta odluka u niti jednoj svojoj rečenici ne potkrjepljuje tezu o javnom interesu Grada i građana, a k tome je izuzetno štetna za gradske financije. S obzirom da se u 12 godina svog mandata Miletić pokazao nesposobnim urediti kupalište Stoju i Valkane, možda bi koncesionar bio kadar to učiniti, ali za svaku odluku ovog tipa trebalo bi prethodno izraditi studiju opravdanosti davanja koncesije, što je uostalom i zakonska obveza. Nedolazak Miletića na tribinu je za mene zapravo bio i očekivan. Kad treba saditi cvijeće, vrtiti fritaje na tržnici ili se slikati s djecom u vrtićima ili školi, rado se odazove, ali kad su nepopularne teme, koje prouzroče njegove štetne odluke, kao prava kukavica tamo gura svoje suradnike. Nekad Prhata, a danas Škuflića i Cveka.

Kristina Bulešić (HNS): Svaka vlast je izabrana voljom građana i građani su poslodavci političarima. Stoga građane treba pitati što misle o važnim temama za budućnost našega grada. Kako? Pa, mnogi modeli postoje, potrebno ih je samo primijeniti. Tema koncesije pulskih plaža je prevažna tema da bi prošla ispod radara. Svaka čast i pohvale svim inicijativama na organizaciji javnih rasprava, ali to je dužnost gradske vlasti. Ponavljam, dužnost. I točka. A naše pravo, obaveza i odgovornost je da na tome insistiramo. Možda bi se građani i drugačije opredijelili kad bi na jasan, konkretan, javan i pravilan način bili uključeni. Ovdje je prvenstveno problem neinformiranost i neuključenost građana. Moja poruka je: ne koncesijama pulskih plaža! Ne sad. Ne sutra. Ne za godinu dana. Nikada! Ako je to volja većine građana. Građane treba uključiti, pitati i čuti, a onda u skladu s tim postupiti.

 Gordana Čakić (Živi zid): Ja sam za javnu raspravu, da se čuje mišljenje građana o ovoj temi. Ali, ne na način kako je trenutno Grad Pula organizira, putem maila, već pravu, fizičku raspravu gdje će se moći razriješiti sve nedoumice. Smatram da bi se javne rasprave trebale organizirati ne samo oko teme koncesija nad plažama, već i za druge, važne stvari koje se tiču grada i da bi se odluke trebale donositi puno transparentnije. Ako me pitate osobni stav, onda moram jasno reći da sam protiv koncesija i odobravam samo koncesijska odobrenja kakva su na plažama bila i do sada. Na javnoj raspravi koju je organizirala inicijativa "Volim Pulu" Grad je doživio napad, ali on nije bio bez veze. Pokazalo se da građani imaju problem s načinom na koji se odluke donose. Na odluke ne možemo utjecati jer nas jednostavno nadglasaju i donose sami odluke koje žele. No, ako ova odluka dođe na Gradsko vijeće u ovoj formi, ja ću ipak jasno glasati protiv.

 Valter Boljunčić (IDS): Priče o ograđivanju plaža i nekakvim ogradama ne drže vodu. Pogledajte primjerice Verudelu, koja je godinama otvorena za sve građane Pule. Očekujem da i druge plaže ostanu takve. Isto tako sjećam se da je Grad reagirao na Ambreli na neprimjereno postupanje koncesionara. Razlika između koncesijskih odobrenja i koncesija je u tome što bi, na ovaj način, investitor vjerojatno imao veći interes urediti cijelu plažu. No, ponavljam, ove su odluke oko kojih se trenutno raspravlja samo preduvjet za tako nešto u budućnosti i, ukoliko se za neku plažu javi zainteresirani investitor, ponovo će se o toj odluci raspravljati i povesti javna rasprava. Smatram da je e-savjetovanje Puljanima već dobro poznato te je u velikoj mjeri dostupno ljudima, no nemam problema s time da se organiziraju i drugačije javne rasprave na ovu ili druge teme.

Ivan Nekić (GLAS): U pulskom GLAS-u s pozornošću pratimo razvoj događaja koji je nastao oko plana davanja koncesija za gospodarsko korištenje morskih plaža. Smatramo da, ukoliko bude interesa za davanje koncesija, svakako treba provesti javnu raspravu kako bi javnost bila upućena o uvjetima. Transparentnost postupka mora biti prioritet Grada. Podržavamo koncesije na predloženim plažama kako bi se one dodatno uredile i održavale, povećala turistička ponuda grada, otvorila nova radna mjesta i povećali prihodi grada, ali s naglaskom da svi građani i njihovi gosti, bez obzira koriste li usluge koncesionara ili ne, moraju imati neometan pristup plaži, kao što stoji i u samom GUP-u.

Jasna Jaklin Majetić, predsjednica HGK Pula: Polazište za izdavanje koncesijskih odobrenja trebala bi biti kvalitetna javna rasprava, kojom bi se definirao i identificirao javni interes, ali i uvjeti pod kojima budući koncesionari mogu provoditi svoje poslovanje, odnosno održivost i stabilnost poslovanja. Za poduzetnike je izuzetno bitno da na vrijeme dobiju jasno definirana prava i obveze, a kako bi mogli planirati početak pojedinog projekta, odnosno donijeti odluku hoće li se odlučiti i započeti takav poduzetnički pothvat. Imamo lijepih primjera kako se može ostvariti zadovoljstvo korisnika i poduzetnika i ne narušiti prirodni okoliš. Kao građanka Pule - grada s prekrasnim morem i brojnim prirodnim plažama - smatram da taj mali luksuz treba ostati dostupan i pristupačan svima. Vjerujem da ćemo svi zajedno, kroz kvalitetnu komunikaciju, dugoročno održati ljepotu i atraktivnost pulskih plaža.

Mirko Jurkić (HDZ): Ja sam za kompromis od kojeg bi svi imali koristi. I građani, koji će se kupati gdje žele bez ikakvih rekvizita i usluga, ali i oni poduzetnici koji žele, ako za to ima interesa, ponuditi neku dodatnu uslugu na plaži - od suncobrana ili ležaljki do drugih usluga. Zato sam pobornik koncesijskih odobrenja za dijelove plaža, ali uz jasnu napomenu da su plaže javno dobro i da ih nitko ne smije niti zatvarati, niti naplaćivati, ali niti primjerice ležaljkama s njih pokušati istjerati one "obične" kupače s ručnicima, kao što za to imamo primjera i u nekim našim gradovima. Nitko ne smije privatizirati plaže, ali nisam protiv toga da se na njima, za one koji to žele, nude dodatne usluge i da se one obogaćuju sadržajima i uređuju. Smatram da bi oko ove teme, koja je mnogima još uvijek nejasna, trebalo organizirati kvalitetnu javnu raspravu, ali ne samo putem interneta jer, pokazalo se, mnogi stariji ljudi ne barataju dobro novih tehnologijama.

Aljoša Vitasović, FET Pula: Iako nisam u potpunosti upoznat za zakonskom regulativom na nivou Republike Hrvatske, znam da je ona loše riješena, ne samo što se tiče plaža uz more. U nekom općenitom smislu koncesija bi morala donijeti financijsku korist, odnosno dobit koja će se uložiti dalje, ali i stvoriti dodanu vrijednost te zaštititi i unaprijediti područje za koje se izdaje. Sama zarada od koncesije nije dovoljna, ona mora stvoriti dodatnu vrijednost i rasteretiti građane. Kod koncesija zapravo imamo uvijek isti problem - koncesionar bi htio da je ona izdana na što veći broj godina, a onaj koji daje koncesiju da je taj broj što manji. No, općenito gledajući, u turizmu se povrat neke investicije može očekivati tek nakon deset godina pa se i koncesije vrte od pet do 15 godina. Pitanje je i što kada koncesija prođe, hoće li infrastrukturu trebati obnavljati porezni obveznici o svom trošku? (Borka PETROVIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini