GRAĐANSKA UDRUGA VS. ZAMJENIK GRADONAČELNIKA PULE

INICIJATIVA "VOLIM PULU" ODGOVARA ROBERTU CVEKU: Nitko moćan ne stoji iz nas, a FINANCIRAMO SE SAMI

Prosvjed Inicijative Volim Pulu u studenom ispred Gradske palače (D. MEMEDOVIĆ)

Prosvjed Inicijative Volim Pulu u studenom ispred Gradske palače (D. MEMEDOVIĆ)


Sve aktivnosti Inicijative odrađene su na volonterskoj osnovi. Svoje smo vrijeme, energiju, znanje, vještine i puno dobre volje stavili na raspolaganje za dobrobit zajednice i jedino od koga bismo mogli očekivati da nas plati je gradska vlast jer smo posao informiranja javnosti osmislili i odradili umjesto njih, poručuju iz Inicijative

Nakon uvreda zamjenika gradonačelnika Pule Roberta Cveka koje je uputio i na račun Glasa Istre, i na račun Inicijative Volim Pulu, a vezano uz pisanje našeg lista o nekim temama, posebice onima vezanim uz aktivnosti ove Inicijative oko Plana davanja pulskih gradskih plaža u koncesiju za gospodarsko korištenje, kontaktirali smo Inicijativu tražeći da nam odgovore na neka pitanja koja se, barem iz perspektive Roberta Cveka, čine intrigantnima.

Istovremeno smo i dogradonačelniku pružili priliku da s javnošću podijeli informacije koje navodno ima, ili objasni insinuacije koje je ovih dana javno upućivao upravo na adresu Inicijative, ni više ni manje nego govoreći da su nečiji plaćenici. No, na te će odgovore javnost i članovi Inicijative morati još malo pričekati.

Za one koji nikad do sada nisu čuli za Inicijativu Volim Pulu, njihov ponovni javni angažman prije dva mjeseca bio je velika novost u društvenim i političkim zbivanjima u Puli. Naime, članovi Inicijative pojavili su se na pulskom Forumu ispred gradske vijećnice uoči sjednice Gradskog vijeća 28. studenog prošle godine i po velikoj zimi prostrli na pod ručnike za plažu. Bio je to njihov izraz protesta što gradska uprava planira na sjednici vijeća donijeti, bez informiranja i savjetovanja s javnošću, odluku o usvajanju plana davanja gradskih plaža u koncesije za gospodarsko korištenje u trajanju od 10 do 20 godina. U pitanju su uvala Saccorgiana, kupališta Ferijalni savez, Ambrela, Punta Verudela resort, TN Splendid Zlatne stijene, Valkane i Stoja te luka nautičkog turizma Bunarina.

Inicijativa Volim Pulu otkrila je na vrijeme namjeru davanja tih plaža u koncesiju i uspjela izvršiti pritisak da se navedene odluke skinu s dnevnog reda sjednice Gradskog vijeća, te da se o tom pitanju najprije organizira savjetovanje s građanima. Grad Pula je zbog izvršenog pritiska objavio javno savjetovanje u trajanju od 11. prosinca 2018. do 11. siječnja 2019., no bez javnog izlaganja na kojem bi građani mogli čuti zašto se plaže namjeravaju dati u koncesiju, kakve će korist grad ili građani imati od toga, te što će to konkretno značiti za njihove omiljene gradske plaže. Stoga je Inicijativa pokrenula javnu raspravu o tome, pa i organizirala javnu tribinu u kavani Cvajner na Forumu, kojoj se odazvao i pulski dogradonačelnik Robert Cvek. Nakon tog okupljanja u Cvajneru krenuli su otvoreni Cvekovi napadi na račun Inicijative.

Zanimljivo je da smo pitanja uputili na službeni email Inicijative u jutarnjim satima, a odgovori, potpisani samo od strane Inicijative, bez imena i prezimena, stigli su tek predvečer, što daje naslutiti da Inicijativa nema hijerarijsku strukturu, već su svi njeni članovi ravnopravni sudionici u svakoj raspravi, te se odluke donose očito nakon usuglašavanja stavova. Na koncu, i sama Inicijativa imala je potrebu to naglasiti u svojim odgovorima.

- Što je točno Inicijativa "Volim Pulu" i kad je osnovana?

- Na početku ističemo da su u odgovorima sudjelovali svi članovi i članice organizacijske grupe Inicijative Volim Pulu koja trenutno broji oko 40-ak članova. Inicijativa Volim Pulu nastala je nekoliko godina ranije kao mreža pojedinaca koji su željeli da se građani Pule upoznaju s Muzilom, da se Muzil otvori za građane, da se raspravlja o mogućnosti javnog korištenja te zone, te da se javno raspravlja o njegovoj budućnosti. Danas Inicijativa okuplja građane koji žele potaknuti javnu raspravu i uključivanje u donošenje odluka bitnih za budućnost našeg grada. Neposredni povod za ponovno pokretanje Inicijative su u rujnu 2018. na sjednici Gradskog vijeća potpisani sporazumi između gradonačelnika Borisa Miletića u ime Grada Pule i premijera Andreja Plenkovića u ime Vlade o uvjetima, pravima i obavezama za realizaciju turističko-ugostiteljskih projekata Saccorgiana, Hidrobaza i Muzil, koji se planiraju dati u koncesiju na 50 i 99 godina. U Inicijativu su uključeni građani različitih profila, dobi, interesa, profesija, iskustva, i jedini zajednički nazivnik im je borba za javno dobro i bolji grad. Svi koji vole svoj grad mogu se uključiti u Inicijativu Volim Pulu te potaknuti akcije, sudjelovati u javnoj raspravi ili se informirati o bitnim pitanjima poput ekonomskih, društvenih i okolišnih učinaka potpisivanja spomenutih sporazuma, ali i drugih važnih pitanja za sudbinu grada.

- Zamjenik gradonačelnika Robert Cvek insinuirao je da netko moćan stoji iza Inicijative i da vas plaća. Je li to točno?

- Ako pod "moćan" podrazumijevamo mnogobrojne sugrađanke i sugrađane koji su se u posljednja dva mjeseca uključili u rad Inicijative ili joj dali podršku, onda da. Građani mogu biti jako moćni kad se pokrenu, upravo tome svjedočimo. (Patricija SOFTIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini