SMRTONOSNA ZARAZA U ISTARSKOM PODMORJU

PARAZIT JE STIGAO I DO NAS Milena Mičić: 300 zdravih periski već smo sklonili u karantenu

| Autor: Zvjezdan STRAHINJA
Periske u izolaciji omogućit će pokušaje mriješćenja s ciljem repopulacije vrste (Zvjezdan STRAHINJA)

Periske u izolaciji omogućit će pokušaje mriješćenja s ciljem repopulacije vrste (Zvjezdan STRAHINJA)


Njih 300-tinjak u pulskom akvariju sada su možda i jedina garancija opstanka vrste i vjerojatno jedine zdrave na cijelom Mediteranu, a mi smo imali privilegij zaviriti u njihovu karantenu na Verudeli, u njihovu podzemnu "kuhinju i menzu"

Kao što je koronavirus zaprijetio ljudskom rodu preko zraka, tako se i u istarskom podmorju odvija prava drama - periske iz naših uvala suočavaju se sa smrtonosnom zarazom u obliku parazita Haplosporidium pinnae! Ta je praživotinja uzrokovala masovnu smrtnost periski u cijelom Sredozemlju, a sada je, kaže nam dr.sc. Milena Mičić, vlasnica pulskog Aquariuma, stigla i do Istre!

- Vidjeli smo na području Medulinskog zaljeva mnogo poluotvorenih periski, vjerojatno su mnoge uginule, i velika je vjerojatnost da se zaraza proširila u Istri. Uginule periske snimili smo kod Premanture, rekla nam je Mičić.

Podmorje našeg Poluotoka donedavno je glasilo kao jedna od posljednjih oaza koja odolijeva periskinom smrtnom neprijatelju, no subotnji zaron i snimanje podmorja podvodnim dronom pokazali su svu ozbiljnost situacije i potvrdili strepnje morskih biologa i ljubitelja mora. Po periske opasna praživotinja pojavila se u Španjolskoj 2016. godine, a danas je 98 posto zapadnog Mediterana zaraženo njome. Pustoš u "nasadima" periski vidljiv je i na istoku Sredozemlja, a u posljednjih godinu dana o pomoru velikih školjki priča se i na području Jadrana - evidentan primjer ove ekološke katastrofe vidljiv je u Malostonskom zaljevu. Oko Nove godine uginuće periski zabilježeno je i u Trstu! Pomor periski, uz praživotinju Haplosporidium pinnae, prati i pojava bakterija Mycobacterium spp.

Ipak, utjeha je da je tim pulskog Aquariuma s Forta Verudela zarazu preduhitrio te iz mora izvadio i u bazene smjestio velik broj zdravih periski. Bude li se sve odvijalo po planu, ta bi skupina školjaka mogla predstavljati novi početak za ovu vrstu.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter