ANALIZA U ZAGREBU

Potvrđene najcrnije slutnje: SERIJSKI UBOJICA PERISKI STIGAO NA JUG ISTRE

| Autor: Zvjezdan STRAHINJA
ilustracija

Parazit Haplosporidium pinnae, odgovoran za pomor periski u Mediteranu, stigao je i u naš dio Jadrana. Iz Aquariuma Pula prije nekoliko su nas tjedana obavijestili da su uginule periske snimili kod Premanture, po čemu su zaključili da je u naše podmorje smrtonosna zaraza već stigla. Sada su pak zaronili u podmorje Kamenjaka i uzeli uzorak, da bi se iz Zagreba, gdje je analiza obavljena, u Istru vratile jako loše vijesti

Haplosporidium pinnae, odgovoran za pomor periski u Mediteranu, stigao je i u naš dio Jadrana. Iz Aquariuma Pula prije nekoliko su nas tjedana obavijestili da su uginule periske snimili kod Premanture, po čemu su zaključili da je u naše podmorje smrtonosna zaraza već stigla. Sada su pak zaronili u podmorje Kamenjaka i uzeli uzorak, da bi se iz Zagreba, gdje je analiza obavljena, u Istru vratile jako loše vijesti.

- Da bi sa sto postotnom sigurnošću utvrdili radi li se zaista o parazitu, u nedjelju smo s kolegom Nevenom Ivešom uzeli jedinku te je poslali na analizu u Hrvatski veterinarski institut Zagreb, čime su potvrđena naša nagađanja, rekla nam je vlasnica Aquariuma Pula dr. sc. Milena Mičić. 

Ovaj opasni parazit, praživotinja, širi se morskim strujama te putuje oko 300 kilometara po sezoni. Pogoduje mu temperatura mora iznad 14 stupnjeva.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU
Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum