ANALIZA U ZAGREBU

Potvrđene najcrnije slutnje: SERIJSKI UBOJICA PERISKI STIGAO NA JUG ISTRE

| Autor: Zvjezdan STRAHINJA
ilustracija

ilustracija


Parazit Haplosporidium pinnae, odgovoran za pomor periski u Mediteranu, stigao je i u naš dio Jadrana. Iz Aquariuma Pula prije nekoliko su nas tjedana obavijestili da su uginule periske snimili kod Premanture, po čemu su zaključili da je u naše podmorje smrtonosna zaraza već stigla. Sada su pak zaronili u podmorje Kamenjaka i uzeli uzorak, da bi se iz Zagreba, gdje je analiza obavljena, u Istru vratile jako loše vijesti

Haplosporidium pinnae, odgovoran za pomor periski u Mediteranu, stigao je i u naš dio Jadrana. Iz Aquariuma Pula prije nekoliko su nas tjedana obavijestili da su uginule periske snimili kod Premanture, po čemu su zaključili da je u naše podmorje smrtonosna zaraza već stigla. Sada su pak zaronili u podmorje Kamenjaka i uzeli uzorak, da bi se iz Zagreba, gdje je analiza obavljena, u Istru vratile jako loše vijesti.

- Da bi sa sto postotnom sigurnošću utvrdili radi li se zaista o parazitu, u nedjelju smo s kolegom Nevenom Ivešom uzeli jedinku te je poslali na analizu u Hrvatski veterinarski institut Zagreb, čime su potvrđena naša nagađanja, rekla nam je vlasnica Aquariuma Pula dr. sc. Milena Mičić. 

Ovaj opasni parazit, praživotinja, širi se morskim strujama te putuje oko 300 kilometara po sezoni. Pogoduje mu temperatura mora iznad 14 stupnjeva.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of