OSTALO IH TEK PET

"PALA" JOŠ JEDNA MOĆNA PLATANA U RIZZIJEVOJ Stari drvored se suši, ali zašto nema nove sadnje?

| Autor: Duška PALIBRK
Još jedan panj kao podsjetnik na nekad moćan drvored (Duška PALIBRK)

Rizzijeva ulica, nadomak Mornaričkog parka, ostala je neki dan bez još jedne stare moćne platane. Stablo se, nažalost, počelo sušiti, što se sada dobro vidi i na trulom panju, i prijetilo je prolaznicima, rekli su nam radnici Hortikulture pulske Herculanee koji su tijekom radova zatvorili ulicu za promet. Na preostalim visokim platanama podrezali su krošnje, posjekli suhe i opasne grane, neke koje su zaklanjale ulično osvjetljenje ili udarale u krovove obližnjih pallazina.

"Pala" platana ulazila je i u profil ceste. Neki se još sjećaju kada je u to stablo udarila velika hladnjača i prevrnula se na bok. Ovo je bila hitna intervencija, po nalogu iz gradske uprave, kažu nam iz Herculanee.

Brojimo - stogodišnjih platana u Rizzijevoj preostalo je pet. Da je to nekad bio pravi drvored uz cestu svjedoče zaostali zeleni otoci u asfaltu nogostupa - sada ih je dva s panjem, a tri je prekrila trava. Potonja su stabla vjerojatno posječena puno ranije jer se panjevi i korijenje izvlače tek prilikom novog asfaltiranja. I stabla stare, naravno, ali zašto ti zemljani okviri usred betoniranog grada ostaju prazni?


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom