POMOZIMO POTREBITIM SUGRAĐANIMA!

PAD U SIROMAŠTVO: Osim starijih, sve ugroženije su mlađe obitelji i samohrane majke u skupom podstanarstvu. Da bi im pomogli, udruga NSNO pokrenula je akciju "JEDNI ZA DRUGE"

| Autor: Borka PETROVIĆ
Ilustracija (Pixabay.com)

Humanitarna akcija "Jedni za druge" traje do početka ožujka, a cilj je po principu "jedan čovjek - jedna namirnica" napuniti skladište udruge hranom i higijenskim potrepštinama da bi se pomoglo potrebitim sugrađanima

Pulska humanitarna udruga "Naš san njihov osmijeh" pokrenula je veliku humanitarnu akciju pod nazivom "Jedni za druge" koja će trajati sve do početka ožujka.

Akcija se, doznajemo od predsjednika udruge Igora Loparića, organizira već desetu godinu za redom, a cilj je po principu "jedan čovjek - jedna namirnica" napuniti skladište udruge hranom i higijenskim potrepštinama da bi se pomoglo potrebitim sugrađanima. Dosad je u sklopu ovih akcija prikupljeno više od 15 tona namirnica godišnje.

Val uljanikovaca

Potrebitih je, nažalost, sve više, veli nam Loparić dodajući da im je, nakon "ljetnog vala uljanikovaca", na skrbi ostalo 30-ak ovih obitelji. No, svakoga se dana javljaju novi korisnici kojima je pomoć prijeko potrebna. Najčešće su to, priča nam Loparić, ljudi u kasnim 50-ima koji se nakon otkaza u Uljaniku nisu uspjeli snaći, zatim stariji sugrađani kojima su mirovine tako male da nemaju dovoljno za osnovne životne potrebe, posebice kada se njihovo stanje zakomplicira radi bolesti.

Sve je više, dodaje, i mlađih obitelji te samohranih majki koji rade ali zbog visokih cijena najamnina, u gradu koji se posve okreće turizmu, postaju socijalni slučajevi.

- Na području Pule skrbimo o 400-tinjak obitelji. Još ih stotinjak imamo na području okolnih općina, dok u cijeloj Hrvatskoj imamo čak 1.300 štićenika, doznajemo od Loparića koji nam pojašnjava da se ovakav princip prikupljanja pomoći pokazao jako efikasan.

Igor Loparić (Dejan ŠTIFANIĆ)

Udruzi se, naime, javljaju organizacije i pojedinci koji prikupljaju pojedine namirnice za koje se prijave i kada se skladište napuni, pune se paketi vrijednosti 500-600 kuna koji im se nose kući.

- Obitelji koje su u našem sustavu volonteri sami obilaze, neke svakoga mjeseca, neke svaka tri mjeseca. Neposredan kontakt jako nam je bitan da steknemo uvid u to kako netko živi, ali i izbjegnemo moguće dupliranje donacija, pojašnjava Loparić, dodajući da je njihova udruga upravo radi toga dio Humanitarne mreže grada Pule te svoje akcije i korisnike koordinira s Gradskim društvom Crvenog križa Pule i drugim humanitarnim udrugama koje su u mreži.

- Za ovu nam je akciju već prijavljeno 106 organizacija - od vrtića, škola preko raznih tvrtki, institucija i obrta ali i brojni pojedinci. Naravno, prijave još primamo i svatko može pomoći, i sa samo jednim artiklom, poručuje Loparić.

Donacija bolnici

Udruga "Naš san njihov osmijeh" aktivna je i na drugim poljima. Tako su nedavno Općoj bolnici u Puli donirali medicinski aparat vrijedan 13 tisuća kuna koji će sestrama na Odjelu neurologije pomoći u svakodnevnom radu s pacijentima.

- Moramo se pohvaliti da smo dobili donaciju od čak pet tisuća eura od vlasnika trgovina C&A. U ovim su trgovinama djelatnici sami odlučivali kojoj udruzi žele pomoći, a pulski su se djelatnici odlučili za nas, na čemu im zahvaljujem.

Vlasnik korporacije je od nas tražio da prijavimo projekt u koji želimo uložiti novac i odlučili smo prijaviti projekt dovođenja klinaca na more, s kojim smo započeli lani. Projekt je prošao tako da iduće godine u veliku akciju krećemo s odličnim startom, zadovoljan je Loparić dodajući da se za ovaj humanitarni projekt već prijavilo 18 privatnih iznajmljivača, koji će svoje apartmane i kuće za odmor donirati za čak 124 potrebite osobe, većinom djecu i njihovu pratnju.

Skladište i pravni savjeti

Svi koji žele neposredno donirati mogu to učiniti u skladištu ove udruge koje je, na adresi Koparska 52, otvoreno za donacije utorkom i četvrtkom od 17 do 19 sati. Isto tako mogu nazvati predsjednika udruge na broj telefona 099/3083-750.

Skladište u Koparskoj otvoreno za donacije utorkom i četvrtkom 17-19 sati (Arhiva)

U sjedištu udruge jednom mjesečno ugošćuju i Pravnu kliniku iz Zagreba pa građani mogu ovdje dobiti i besplatne pravne savjete. Svi koji žele pravnu pomoć trebaju se za rezervaciju termina javiti Lopariću.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum