Budimir Žižović pored jedne od svojih prosinačkih Velikih padela
Omiljeni pulski amaterski kuhar ogromnih količina hrane na pulskom Merkatu, poglavito kultne megafritaje u prepoznatljivoj Velikoj padeli, jedan od glavnih pokretača te specifične pučke fešte, Budimir Žižović Žižo, ispričao se građanima Pule preko Facebooka što će ove godine, nažalost, izostati ta tradicija duga 20-ak godina. Puležani, naime, osobito oni stariji, dobro pamte fritaju od onoliko jaja koliko je godina prošlo od početka Nove ere. Svaka nova godina - jedno jaje više.
Osim nesretne korone koja ljudima nemilice otima sreću, veselje i druženje, pogotovo u razdoblju raznih fešta, razlozi prestanka tradicije Velike padele ipak ne leže tek u pandemijskim prilikama, pogotovo ako je riječ o ovoj godini. Jer imamo prilike vidjeti da se blagdanske manifestacije i dalje normalno provode uz, jasno, važeće mjere. No, što se zbilo s Velikom padelom, gdje je zapelo, pitali smo Žižu.
- Razloga je više, a koronavirus je definitivno jedan od njih. Obično smo radili jela za 400, 500 ljudi, koji su mahom bili starije dobi, pa to možda ne bi bilo prikladno za ovo vrijeme. Drugo, tržnica u smislu poduzeća nije u najboljoj situaciji, a znamo da je ona sve to, u ime Grada, do sada financirala. Pretpostavljam da je i to jedan od razloga. S druge strane, sve bi se moglo napraviti kada bi se htjelo. Mene zanima samo veselje i zadovoljstvo koje prouzrokuju takva događanja, koja se danas zovu Advent, a za nas je bila samo predbožićna ili prednovogodišnja padela koja je, uz muziku, stvarala jednu lijepu atmosferu i uveseljavala ljude, kaže nam Žižo, inače poznati umirovljeni TV i radijski voditelj, novinar, urednik, ali i književnik, pjesnik, publicist, te naposljetku, a sada vjerojatno pogotovo - kuhar i gurman.
Opširnije o ovoj temi možete čitati sutra u Božićnom trobroju.