UPUTILI ŽALBU GRADU

Ogorčene zakupce gradskih prostora koronakriza sve više stišće: MJERE NISU DOVOLJNE, TRAŽIMO OTPIS SVIH DAVANJA

Zakupci traže otpis svih davanja prema Gradu u razdoblju od početka prvog lockdowna 15. ožujka do otvaranja pojedinih djelatnosti. Traže otpis komunalne naknade, smanjenje poreza na potrošnju i odgodu svih ovrha. Podsjećaju da, kao partneri Grada, prvi put u povijesti traže pomoć

| Autor: Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ
Flavia Poropat, Alida Del Bianco, Olga Šuvaković i Ivan Udović (Snimio Duško Marušić Čiči)

Flavia Poropat, Alida Del Bianco, Olga Šuvaković i Ivan Udović (Snimio Duško Marušić Čiči)


Nezadovoljni posljednjom odlukom Gradskog vijeća, više od 150 zakupnika gradskih poslovnih prostora i javnih površina uputilo je gradonačelniku žalbu kojom, uz ostalo, traže otpis svih davanja prema Gradu od početka prvog lockdowna 15. ožujka do otvaranja pojedinih djelatnosti.

Za trgovinu je to 27. travnja, za ugostitelje 11. svibnja, a za sport i rekreaciju 18. svibnja. Predstavnici zakupnika svoje su zahtjeve predstavili na Forumu.

Alida Del Bianco, vlasnica joga studija Surya, kaže da mjere koje je usvojilo Vijeće nisu dovoljne za opstanak malih poduzetnika.

- Posljedice bi mogle biti katastrofalne i mnogi od nas bi mogli zatvoriti vrata. Vjerujemo da se vaše odluke mogu nadopuniti našim prijedlozima, ali i da se mogu donijeti nove, a sve radi zaštite mikro, malih i srednjih poduzetnika koji su najpogođeniji ovom krizom, poručila je Del Bianco.

Zakupci traže otpis poreza za korištenje javnih površina od 1. svibnja ove do 1. travnja iduće godine ili do ukidanja odluke o proglašenju epidemije. Za razdoblje normalnih poslovnih okolnosti, izuzev perioda zatvaranja, zahtijevaju smanjenje zakupnine za 70 posto za sve zakupce gradskih prostora. Traže i otpis komunalne naknade od 1. svibnja do 1. travnja iduće godine ili do završetka epidemije, smanjenje poreza na potrošnju od 1. siječnja iduće godine s tri na jedan posto, odgodu svih ovrha do 1. travnja iduće godine, ukidanje zateznih kamata za račune ispostavljene od 1. travnja ove godine te smanjenje cjelodnevne cijene parkiranja u centru izvan sezone ne bi li se i time ljudi privukli u centar. Osim koronakrize, podsjećaju poduzetnici, stanje se pogoršalo i ranije, otvaranjem trgovačkih centara na periferiji.

Mjere koje predlažu odnosile bi se na one poduzetnike koji su do 31. prosinca 2019. podmirili sve obveze prema gradu. Ne odnose se, međutim, na visokoprofitabilne djelatnosti, poput banaka, ljekarni, osiguravateljskih i leasing društava, zakupaca garaža te udruga i političkih organizacija.

- Nije da ne želimo platiti, ali nismo u mogućnosti jer smo ove godine ostvarili svega 30 posto prihoda prethodnih godina, kazao je Ivan Udović, vlasnik restorana Forum. Banke ih, dodaje, ne žele kreditirati za podmirivanje dugova.

Flavia Poropat iz hand made trgovine Rosso di sera upozorava da su zakupci u neravnopravnom položaju. Podsjeća da Grad lani nije uspio izlicitirati prostore, stari zakupci su iselili pa je ove godine te prostore dao po početnoj cijeni, izuzev "malog" Benettona.

- Cijene zakupa smanjene su za 300 posto, neki prostori pali su s 20.000 na 4.000 kuna, a mi i dalje plaćamo visoke zakupnine. Gradsko vijeće odredilo je zakup od jedne kune u prosincu, a nakon toga se cijena spušta za 30 ili 50 posto, ovisno o tome jesi li u prostoru manje ili više od 25 godina. To je diskriminacija jer nije važno koliko je tko u prostoru. Neki su samo šest godina, a uložili su više od dugogodišnjih zakupaca, objašnjava Poropat.

Olga Šuvaković, vlasnica frizerskog salona Goga, kaže da su na koljenima i mali poduzetnici, frizeri, urari i drugi. "Nismo zatvoreni, ali patimo. Nedostaje nam posla i ne možemo podmiriti svoje obveze. Tih 150 potpisa je najmanje 600 zaposlenih, da ne kažem koliko je to obitelji", kaže ona. Podsjećaju da, kao partneri Grada, prvi put u povijesti traže pomoć.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter