PETICIJA IDE DALJE

OGORČENI ZAKUPCI NA RUBU PROPASTI Alida del Bianco poručuje: MI SMO NOVI ULJANIK

| Autor: Lara BAGAR
Potpisivanje peticije ispred Circola (Snimio Duško Marušić Čiči)

Potpisivanje peticije ispred Circola (Snimio Duško Marušić Čiči)


Naš grad bi ovo mogao shvatiti kao veliku investiciju u budućnost. Sve ove firme porezima i najamninama punile su proračun. Smatram da je taj jedan mali postotak novca koji bi grad trebao vratiti zapravo izraz solidarnosti i partnerskog odnosa koji bismo trebali nastaviti, veli Ivana Burić

Unatoč hladnom i kišnom vremenom, poštujući epidemiološke mjere i raštrkani s maskicama na licu, zakupci gradskih poslovnih prostora okupili su se jučer ujutro u mirnom prosvjedu pred Circolom, uoči sjednice Gradskog vijeća Pule. Potpisivala se peticija koju će predati gradonačelniku, protiv mjera koje je gradska uprava jučer stavila pred vijećnike na glasanje a koje, po mišljenju okupljenih zakupaca, mogu dodatno i ozbiljno ugroziti njihov opstanak.

Svi su na rubu, kažu. I oni najbolji. Le Mode, jedan od najdugovječnijih pulskih butika, jedini koji u Istarskoj ulici radi do 20 sati, kaže zaposlenica, unatoč tome bilježi pad prometa i do 80 posto. Jednaka su iskustva i Ivane Burić koja sa suprugom, poznatim vaterpolistom Damirom Burićem vodi popularni kafić "Dvojku" u prostoru na Giardinima koji su od Grada dobili za jednu kunu.

- Prostor je od Grada dobio moj muž zaslugom, radi svojih vrhunskih sportskih rezultata i ne trebamo to uopće dovoditi u pitanje. On i Mate Parlov jedini su sportaši koji su glas o Puli i Istri prenosili po cijelom svijetu. Osim što je prostor po simboličnoj cijeni, svi znaju koliko košta hladni pogon i da se terasa plaća po punoj cijeni. Diplomirani sam ekonomist pa sam u ime zakupaca nastupila i s te strane. Rodom sam iz Rijeke i tamo je gradska uprava puno napravila za zakupce poslovnih prostora. Retroaktivno su ukinuli najam terasa. Puno gradova je izašlo u susret ljudima. Naš grad bi ovo mogao shvatiti kao veliku investiciju u budućnost. Sve ove firme porezima i najamninama punile su proračun. Smatram da je taj jedan mali postotak novca koji bi grad trebao vratiti zapravo izraz solidarnosti i partnerskog odnosa koji bismo trebali nastaviti. U teškim se vremenima vidi tko ti je pravi prijatelj, veli Ivana Burić.

Umjetnici Branki Legović, vlasnici Ateljea Augusta, Grad je nakon više od četiri desetljeća djelovanja izašao u susret te najam s 3.000 smanjio na 800 kuna.

- Kolikogod spustili najamninu, kada nemaš, i to ti je puno. Što nakon toga slijedi, ovrha? Imam mjesečno 14.000 kuna troškova - knjigovođa, radnik, hladni pogon. Samostalni sam umjetnik, vodim autorsku galeriju, a prihoda je gotovo nula, kaže Branka Legović.

Alida del Bianco, predstavnica zakupaca, zadovoljna je jučerašnjom akcijom.

- Okupili smo se ispred Circola jer insistiramo na našim zahtjevima. Grad Pula nas je pozvao na sastanak prije dva dana kada je već bilo kasno, kada su oni već donijeli odluku te nam predstavili svoje 'velikodušne' mjere koje nas ni malo ne zadovoljavaju. Kako je Stožer zatvorio naše poslovne prostore u prosincu, zakup od jedne kune je najmanje što možemo dobiti. Poklonili su nam i neke mjere za budućnost, ali radi se o tome da mi moramo sada preživjeti. Želimo da Grad ima senzibiliteta, došlo nas je ovdje jako puno i više od stotinu poduzetnika je potpisalo našu peticiju. Vjerujemo da je svaki od vijećnika čovjek i da suosjeća s nama jer mi smo novi Uljanik. Ako se na Gradskom vijeću prihvate mjere koje je Grad predložio, mi ćemo se žaliti, jer odluke Gradskog vijeća nisu Sveto pismo, kaže Del Bianco, jedna od organizatorica prosvjeda.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter