OSUJEĆEN PROJEKT

NEVJEROJATNO IGNORIRANJE JAVNOSTI Zagreb minirao otvaranje Medicinskog fakulteta u Puli, SVEUČILIŠTE I DALJE 'MUDRO' ŠUTI

| Autor: Dubravko GRAKALIĆ
Nema potrebu komentirati odluku - rektor pulskog sveučilišta Alfio Barbieri (M. MIJOŠEK)   

Nema potrebu komentirati odluku - rektor pulskog sveučilišta Alfio Barbieri (M. MIJOŠEK)  


Osim rektora pulskog Sveučilišta "Juraj Dobrila" prof. dr. sc. Alfija Barbierija, šute i Agencija za znanost i visoko obrazovanje, Nacionalno vijeće za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj koje je donijelo odluku, ali i nadležno Ministarstvo znanosti i obrazovanja

Neizdavanje dopusnice za početak rada Medicinskog fakulteta u Puli nije udar samo na obrazovani sustav u Istri te na Sveučilište Jurja Dorbile, nego i na razvoj cijelog istarskog zdravstva i profesionalnu budućnost Opće bolnice Pula, kao i na zdravstvenu zaštitu građana. Odluka Nacionalnog vijeća za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj da uskrati suglasnost za pokretanje nastave na Medicinskom fakultetu u Puli, koja je po mišljenju dekana tog fakulteta dr. Krešimira Pavelića nezakonita, odgodila je upis studenata u tekućoj školskoj godini 2019./2020., ali i dovela u pitanje dalji razvoj pulske bolnice za koju postoje planovi da se u roku od nekoliko godina razvije najprije u kliničku bolnicu te potom i u klinički bolnički centar.

Na upite što i kako dalje rektor pulskog sveučilišta prof. dr. sc. Alfio Barbieri, a ni prorektori i ostali fakultetski velikodostojanstvenici ne odgovaraju.

- Na rektoru je da komentira novonastalo stanje, rekao nam je jedan od prorektora.

Osim rektorata, šute i Agencija za znanost i visoko obrazovanje, Nacionalno vijeće za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj koje je odluku donijelo, ali i nadležno Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Sve spremno, ali…

Rektor Barbieri još je krajem kolovoza naglasio da je sve spremno za nastavu na pulskom Medicinskom fakultetu.

- Obavljen je postupak nabave laboratorijske opreme i to bi trebalo biti gotovo tijekom rujna. Dok klinički predmeti ne dođu na red u višim godinama studija, i pulska Opća bolnica trebala bi razviti pojedine klinike. Takav je plan, izjavio je Barbieri prije samo mjesec i pol dana.

Međutim, plan se izjalovio, a Sveučilište očito ne zna kako da se ponaša u novonastalim prilikama.

- Riječ je o sustavnom rušenju istarske medicine još od vremena raspada Jugoslavije kada je sva medicina otišla u Rijeku i Kopar. To sad treba vratiti i očito to neke žulja, rekao je u prvom reagiranju dekan Medicinskog fakulteta u Puli dr. Krešimir Pavelić. I potom prestao davati izjave.

Važno je naglasiti da je uspostava studija medicine vezana uz pulsku bolnicu koja će uskoro postati jedna od najmodernijih u Hrvatskoj pa smo za mišljenje o ovom slučaju za mišljenje pitali doc. dr. dr. Irenu Hrstić, ravnateljice pulske Opće bolnice.

- Treba vidjeti što se desilo na sjednici Nacionalnog vijeća, zašto nije izdana dopusnica. To ćemo, ako ne prije, vidjeti kada budu objavljeni zapisnici sa sjednice, kaže dr. Hrstić.

Ravnateljica bolnice potvrđuje da bi početak rada Medicinskog fakulteta u Puli značajno podigao standard zdravstva u Istri.

- Porasla bi i percepcija zaposlenika i stanovnika da dobijemo Medicinski fakultet. To je izrazito dobra baza za dalji znanstveni razvitak i puno bi značilo i za lokalne stanovnike, smatra ravnateljica Hrstić.

Već je osmišljena i procedura za razvoj pulske bolnice kao ključne baze istarskog zdravstva.

- Što se tiče pretvaranja Opće bolnice Pula u znanstvenu instituciju više kategorije, naša bi bolnica najprije trebala postati klinička bolnica, a potom i klinički bolnički centar. Dugoročni plan je da se u roku godinu do dvije dana bolnica pokuša klasifirati kao klinička bolnica, objašnjava ravnateljica.

- Za to postoje tri razloga. Prvo, različite su vrste zahvata, pretraga i dijagnostike koje se radi u bolnici i, što se toga tiče, mislim da bi mogli zadovoljiti kriterije. Drugo, s obzirom da imamo sve djelatnosti, također možemo zadovoljiti sve kriterije prelaska iz opće bolnice u kliničku bolnicu. Treće, kadrovski normativi koje sada imamo pokazuju da za jednu djelatnost, i to internu, možemo postati klinički zavod, dok za ginekologiju možemo reći da smo rubu tih kriterija. Što se tiče laboratorija, on ima znanstvene kriterije zadovoljavanja kliničkog zavoda. Kada u jednoj bolnici imate tri odjela koji mogu postati klinički zavodi, ostvarujete kriterije za formiranje kliničke bolnice. Uvjeti postoje, ističe dr. Hrstić te napominje da se odluka o tome mora donijeti od zdravstvenih vlasti u Zagrebu.

Korak naprijed

Uspostava Kliničke bolnice Pula bi značajan korak naprijed za sve građane koji se u njoj liječe kao i za samo zdravstveno osoblje.

- Kad imate status kliničke bolnice, tada ste ustanova koja ima pravo pružanja edukacije i na vlastitom kadru te je veća prijemčivost drugih kadrova, kaže dr. Hrstić, što zapravo znači da bi u Pulu došli ambiciozniji liječnici željni daljeg usavršavanja i napredovanja.

- Fakultet nije apsolutno neophodan, ali bilo bi idealno da postoji i taj uvjet. Kompleksnije rješenje problema bilo bi da Općoj bolnici Pula bude priznat status kliničke bolnice te da imamo Medicinski fakulet. Kad je priča zaokružena, možemo se motiviranije razvijati kao ustanova. Mi u posljednjih godinu dana imamo teškoće oko izvršenja, ali to će sve nestati kada se preselimo u jednu ustanovu s kompletnom opremom, zaključila je ravnateljica pulske bolnice.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater