POD ISTRAGOM MINISTARSTVA

MEDICINSKI FAKULTET U PULI FORMALNO NE POSTOJI, no predavači nas koštaju 100.000 kuna mjesečno! Doznajte detalje apsurda cijele situacije

| Autor: Chiara BILIĆ

Nisu niti pročitali propise, niti ih znaju interpretirati. Nacionalno vijeće je dislocirano tijelo koje je samo trebalo utvrditi je li studij integriran ili će se izvoditi u dva ciklusa, kao preddiplomski i diplomski. To je trebala biti odluka od pola minute, smatra rektor Barbieri

 

Dekan je imenovan, knjige su naručene, profesori primaju plaću, no Sveučilište Jurja Dobrile u Puli nikad nije bilo dalje od osnivanja priželjkivanog i na velika zvona najavljivanog studija medicine. Ministarstvo znanosti i obrazovanja ponovno će analizirati već odobrenu akreditaciju Agencije za znanost i visoko obrazovanje (AZVO), ali i preispitati odbijenicu za pokretanje studija Nacionalnog vijeća za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj (NVZVOTR). Ukratko, Agencija i Nacionalno vijeće donijeli su takoreći oprečna mišljenja, pa izgleda da će se ministarstvo sada igrati detektiva. Zbog čitave pometnje ministrica Blaženka Divjak sljedeći će se tjedan sastati s rektorom pulskog Sveučilišta Alfijom Barbierijem. 

Nepostojeći studij

Apsurd čitave situacije najbolje ilustrira upravo činjenica da je Medicinski fakultet već zaposlio dio nastavničkog kadra, koji prima plaću iako logika nalaže da ne mogu raditi na nepostojećem studiju, pa stoga niti primati naknadu. No, a priori primanje djelatnika u radni odnos bio je, među ostalim, uvjet za dobivanje dopusnice za pokretanje znanstvene djelatnosti biomedicine i zdravstva.

Najveći dio iznosa za plaće pokriva se iz državnog proračuna, djelom iz županijskog, a djelom i iz Sveučilišnog budžeta. Iz ministarstva potvrđuju da je šest nastavnika zaposleno na teret države. Mjesečno se za njihove bruto plaće izdvaja nešto više od sto tisuća kuna. Iz županijskog je pak proračuna za plaće 19 nastavnika kratkoročno osigurano tristo tisuća kuna.

No, kako je uopće došlo do zavrzlame? Agencija, inače tijelo resornog ministarstva, provodi dio postupka inicijalne akreditacije za izvođenje novih studijskih programa, koje predlažu visoka učilišta, u ovom slučaju Sveučilište Jurja Dobrile. Zahtjev za pokretanje Medicinskog fakulteta je iz Pule, podsjetimo, podnesen još koncem studenog 2018. godine, kada ga je zaprimilo ministarstvo i potom protokolarno poslalo Agenciji da utvrdi postoje li nužni uvjeti za pokretanje znanstvene djelatnosti biomedicine i zdravstva. Agencija je to potvrdila, a ministarstvo je u travnju prošle godine izdalo dopusnicu.

Ipak, da bi se studij medicine upisao u popis studijskih programa već spomenuto Nacionalno vijeće prvo mora amenovati integrirano izvođenje tog studija, kakav uostalom i jest studij medicine. Međutim, od tog stručnog tijela, čije članove imenuje Hrvatski sabor, pulsko Sveučilište nije dobilo zeleno svjetlo. Nacionalno vijeće, naime, sumnja u kvalitetu studija i uvjeta za izvođenje nastave, potrebu za stručnjacima koji bi se na njemu obrazovali, a smatra i da fakultet nema dovoljno vlastitog kadra. Stoga je Nacionalno vijeće s dva glasa za, sedam protiv i četiri suzdržana 16. listopada prošle godine Sveučilištu uskratilo odobrenje za izvođenje studija.

Njihovu odluku, međutim, osporava rektorat pulskog Sveučilišta. U očitovanju na zaključak Nacionalnog vijeća, poslanog 23. prosinca i na adresu Agencije, a u konzultaciji s jednim pulskim odvjetničkim uredom, Sveučilište navodi da je Nacionalno vijeće prekoračio ovlasti i protuzakonito preuzelo nadležnost Agencije. U prijevodu, smatraju da se Nacionalno vijeće nije niti smjelo raspravljati i odlučivati o kvaliteti, već samo o načinu izvođenja studija. Istu bojazan, čini se, imaju i u Ministarstvu.

"Vlasti i nadležnosti Nacionalnog vijeća podrazumijevaju davanje ili uskratu prethodnog odobrenja za integrirano izvođenje studijskih programa. No, prethodno odobrenje se izdaje temeljem analize je li studijski program određene vrste i tipa nužno izvoditi integrirano, a ne je li kvalitetan i zadovoljava li uvjete propisane Zakonom o osiguravanju kvalitete u znanosti i visokom obrazovanju", poručuju iz ministarstva i ističu da prosudba o kvaliteti nadležnost Agencije.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter