U SUBOTU NA FORUMU

FESTIVAL BOŠNJAČKE KULTURE U ISTRI: Nastupaju riječki ansambl Šadrvan, Elis Lovrić i Jasmina Makota


Ovogodišnje otvorenje 13. Festivala bošnjačke kulture u Istri održat će se ove subote na Trgu Forum u Puli s početkom u 20.30 sati. Susret već tradicionalno organizira Nacionalna zajednica Bošnjaka Istre kao jedan od projekata čiji je osnovni cilj razumijevanje, suradnja i povezivanje manjinske zajednice s većinskim narodom u Istri i Hrvatskoj.

- Prezentacija stvaralaštva i kulture naše matične domovine najvažniji je korak k razumijevanju, a zatim i suradnji na svim drugim poljima, veli Mirela Čaušević v.d. predsjednica Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre, dodajući da je cilj festivala promovirati i očuvati bošnjačku kulturu te da, i u ovom slučaju, vrijedi ona uzrečica "Što se bolje poznamo-bolje se razumijemo"!

Kako je navela, otvorenje Festivala bošnjačke kulture uvijek se održava na otvorenome kako bi se bošnjačka kultura približila što većem broju ljudi, ali i upotpunila turističku ljetnu ponudu. Nakon Pule festival će, dodala je, posjetiti i Rovinj, Poreč te sv. Nedjelju.

Na ovogodišnjem festivalu nastupit će Ansambl Šadrvan iz Kulturnog društva Ljiljan. Ono je, kazao je jučer voditelj ansambla Zemir Delić, osnovano 2013. godine i od tada pa do danas bilježi niz zapaženih rezultata u svom djelovanju. Pored ostalih sekcija, najveći broj članova okuplja se u ansamblu Šadrvan, koji je svakako njihova perjanica i znak prepoznavanja ove udruge. Šadrvan na sebi originalan način, njeguje tradiciju posebnog bosansko-hercegovačkog glazbenog izričaja sevdaha.

- Naš ansambl promovira bošnjačku kulturu, svi naši članovi su iz podrijetlom iz Bosne i Hercegovine, volimo sevdah i volimo ga prezentirati, kazao je jučer Delić dodajući da je njihova interpretacija nešto drugačija od klasične pozvavši sve da u subotu u što većem broju dođu otkriti kakva je to interpretacija.

Osim ovog ansambla festival će ugostiti i istarsku kantautoricu Elis Lovrić. Umjetnica, koju zovu i istarskom vilom, dolazi iz grada Labina i pjeva na istarskom dijalektu, već godinama njeguje poseban i osebujan stil te glazbenicu Jasminu Makota, vokalisticu koja je dugi niz godina živjela i školovala se u SAD-u. Jasmina se bavi pjevanjem još od djetinjstva, a okružena zvucima sevdaha u svome domu i sama je započela svoje prve korake u taj svijet što joj donosi veliko zadovoljstvo.

Inače, program je realiziran sredstvima Istarske županije i Grada Pule. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini