NAJNOVIJE


BRDO SMEĆA

Napokon poznat iznos: SANACIJA STAROG ODLAGALIŠTA OTPADA KAŠTIJUN KOŠTAT ĆE 4 MILIJUNA EURA

(M. MIJOŠEK)

Po pitanju cijene sanacije, tijekom godina spominjale su se razne cifre. Na upit koliko će sve to u konačnici koštati, u Gradu Puli sada potvrđuju da se sanacija procjenjuje na oko 30 milijuna kuna, odnosno 4 milijuna eura. To će financirati Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost s 85 posto, država s 10 posto i Grad Pula sa 5 posto, odnosno milijun i pol kuna

Staro odlagalište na Kaštijunu konačno se zatvara krajem ove godine, nakon čega će početi sanacija koja bi, prema informacijama iz Grada Pule, trebala koštati 30 milijuna kuna. U Herculanei, gradskoj tvrtki koja prikuplja otpad, ističu da će tijekom ovog mjeseca odlagalište prijeći u fazu mirovanja, nakon čega počinju pripreme za središnji dio sanacije. Dosad je proveden uvodni dio, takozvana prva faza.

Zasad nema jasnih pokazatelja kojom metodom se sanacija provodi. Da li se odlagalište staro gotovo 60 godina, u čijoj se blizini nalaze izvori vode, pretpovijesne gradine, austrijska tvrđava, zaštićeni rt Kamenjak, dvije park šume te turističke djelatnosti, sanira zatrpavanjem? Za nadati se da će nadležni uskoro prezentirati dosadašnji tijek sanacije i planove za dalje. Ako se nešto samo zatrpava, to se ne može nazvati sanacijom.

Još prije osam godina, kad smo po novinarskom zadatku posjetili odlagalište u Čakovcu, nismo mogli vjerovati što vidimo. Oni su već tada bili miljama ispred istarskog modela. Tamo je sav otpad prvo iskopan, sortiran i recikliran. Onaj preostali, nereciklirani dio, išao je u pogon sličan mlinu. Prije odlaganja, na deponij se stavljala vodonepropusna podloga.

Sanacije su skupe i dugotrajne, ali itekako nužne, pogotovo ako preko puta imate novi centar za gospodarenjem otpadom, što je slučaj u Puli, na kojem počiva kompletan novi model gospodarenja otpadom u Istri. Ako je sanacija provedena, smanjuju se negativni utjecaji otpada na okoliš i prirodne resurse. Glavni je cilj smanjiti štetne utjecaje na okoliš, osobito onečišćenje površinskih voda, podzemnih voda, tla i zraka, uključujući efekt stakleničkih plinova, čime se smanjuju rizici za zdravlje. Ukratko, cilj je dovesti odlagalište u stanje prihvatljivo za okoliš. No, je li to tako u slučaju Kaštijuna?

Po pitanju cijene sanacije, tijekom godina spominjale su se razne cifre. Na upit koliko će sve to u konačnici koštati, u Gradu Puli sada potvrđuju da se sanacija procjenjuje na oko 30 milijuna kuna, odnosno 4 milijuna eura. To će financirati Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost s 85 posto, država s 10 posto i Grad Pula sa 5 posto, odnosno milijun i pol kuna.

Što se tiče dosadašnje sanacije, takozvane prve faze, o čemu je sklopljen ugovor između Grada i Fonda, saniran je dio odlagališta, za što je već utrošeno ukupno oko 11 milijuna kuna.

- Sanirani zapadni dio odlagališta je zazelenjen i na tom se dijelu otpad više ne odlaže. U trenutku sanacije dosegnuta visina odlagališta bila je oko 50 metara nadmorske visine, dok je građevinskom dozvolom predviđena krajnja visina od 74,5 metara nadmorske visine, uz koeficijent slijeganja od 10 posto. U skladu s time, odlaganje se provodilo isključivo stožasto u visinu do popunjavanja navedenih kapaciteta, kaže Mirna Mošnja iz gradskog Odsjeka za informiranje. (Danijela BAŠIĆ-PALKOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU
Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater
Webcams provided by webcams.travel add a webcam