POSTROJENJE RADI U DVIJE SMJENE

KAŠTIJUN PUCA PO ŠAVOVIMA Direktorica uputila dramatičan apel: Dnevno stižu abnormalne količine, više NE MOŽEMO PRIMATI TOLIKO SMEĆA!

| Autor: Marcello ROSANDA
(Snimio Milivoj Mijošek)

(Snimio Milivoj Mijošek)


"Moram vas izvijestiti da na obradu u Kaštijun stižu količine otpada koje ne možemo prihvatiti niti obraditi. Postrojenje radi u dvije smjene i pucamo po šavovima", dramatičan je apel predsjednice Uprave Kaštijuna Vesne Dukić upućen gradonačelniku Pule Filipu Zoričiću i istarskom županu Borisu Miletiću.

"Prema danas dobivenim informacijama, od ponedjeljka zaključno s današnjim danom, koji je bio radni, stiglo je 1.916 tona otpada (u prosjeku oko 474 tone dnevno), što je daleko iznad onoga što možemo prihvatiti, a ovaj tjedan ima još dva radna dana. Kvaliteta onog što izlazi je daleko ispod uobičajene i tolike količine nije moguće osušiti koliko bi trebalo. Rezultat će sigurno biti neugodni mirisi s bioreaktorske plohe jer tu onda više ne pomaže ni otplinjavanje ni prekrivanje zemljom i folijom", napominje Dukić i pritom podsjeća na inspekcijski nadzor i zabranu zaprimanja otpada više od 390 tona dnevno. Na kraju traži naputak što učiniti i kako postupati.

Na to se upozoravalo

Gradonačelnik Filip Zoričić ustvrdio je da je novu vlast u Puli dočekalo ono na što je Koviljka Aškić upozoravala od kad je Centar pušten u rad.

- Sada se iznenada u Upravi Kaštijuna probudila savjest i saznanje da se u Centar ne bi smjelo zaprimati količine veće od kapaciteta postrojenja i da smrad ipak postoji, unatoč negaciji s njihove strane unatrag dvije godine. Nažalost, u Istarskoj županiji ne postoje kompostane, sustav prikupljanja biootpada, sortirnice i slično, kaže Zoričić.

Gradonačelnik najvećeg istarskog grada poručuje da u ovom trenutku jedino što Grad Pula može učiniti jest ne preuzimati otpad od gospodarskih subjekata, odnosno hotela, kampova, trgovačkih centara, u kojem se nalazi biootpad i drugi proizvodni otpad, a koji su oni i zakonom dužni izdvojiti iz miješanog komunalnog otpada. Inače, proizvodni otpad je onaj koji nastaje u proizvodnom procesu u industriji, obrtu i drugim procesima, a koji uključuje i biootpad.

- Trgovačko društvo Pula Herculanea uputit će dopis svim subjektima od kojih preuzimaju otpad da neće biti u mogućnosti preuzeti miješani komunalni otpad u kojem se nalazi proizvodni otpad, rezolutan je Zoričić, te napominje da bi i ostale jedinice lokalne samouprave u Istri trebale poduzeti isto.

- No, to prepuštamo županu koji je prošli tjedan, isto tako iznenada, odlučio sazvati sve načelnike i gradonačelnike da bi ih upozorio da na Kaštijun pristižu prevelike količine otpada. Uzaludno je sada govoriti da se moglo graditi i sortirnice, kompostane i bioplinska postrojenja novcima EU, jer za to nije bilo sluha niti od tadašnjeg gradonačelnika Miletića, a niti od tadašnjeg župana Radina, koji su uporno negirali postojanje problema na Kaštijunu zbog sastava i količina otpada koji na njega pristižu u ljetnim mjesecima", zaključuje Zoričić.

Na tom tragu gradonačelnikova savjetnica za zelenu politiku Koviljka Aškić podsjeća da svi veći gospodarski subjekti, primjerice hoteli, kampovi i trgovački centri imaju potpisane ugovore za zbrinjavanje biootpada s ovlaštenim tvrtkama, kao što su Metis ili   Sekundar. Međutim, većina tog otpada završava u miješanom komunalnom otpadu, te je ljeti udio biootpada u ukupnim količinama i do 50 posto.

- Budući da Kaštijun radi s jednim boxom manje zbog požara koji se dogodio, te da je i kapacitet prihvata otpada manji, primorani smo pozvati gospodarske subjekte koji proizvode velike količine otpada ljeti na partnerstvo u rješavanju ovog problema, ali i da bismo umanjili smrad koji se širi s Kaštijuna i predstavlja problem i žiteljima i gospodarskim subjektima u Općini Medulin, ali i građanima Valdebeka. Nažalost, zatekli smo stanje bez ikakve komunalne infrastrukture vezano za prikupljanje i obradu biootpada i reciklabilnog otpada te nam je ovaj apel gospodarskim subjektima u turizmu jedina opcija, ustvrdila je Aškić.

Kontrola sadržaja

Zoričić najavljuje da će Herculanea prilikom preuzimanja miješanog komunalnog otpada izvršiti kontrolu sadržaja, odnosno pregledati sadrži li spremnik za miješani komunalni otpad i proizvodni otpad. Ukoliko se utvrdi da iz miješanog komunalnog otpada nije izdvojen proizvodni otpad, spremnik neće preuzeti.

- Svima nam je u cilju da se sustav gospodarenja otpadom održi učinkovitim te da županijski centar može raditi u okviru svojih propisanih normi. Sastanak s poslovnim subjektima koji proizvode najveće količine bio otpada održat ćemo u ponedjeljak u gradskoj palači i potom obavijestiti javnost, zaključio je Zoričić.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of