ŠUMARI NA TERENU

NAKON VELIKOG POŽARA, SANIRA SE ŠUMA UZ PREMANTURSKU CESTU: Dio posječenih borova ide u prodaju, saznajemo kad počinje sadnja nove šume

Šumari će s predstavnicima Grada Pule i MO Valdebeka obići lokacije koje graniče sa stambenim objektima da bi mogli isplanirati zahvate kojima će smanjiti opasnost od požara. Orezat će se stabla u blizini kuća, grane koje se nadvijaju nad prometnicama, ukloniti otpad i sve drugo što može štetiti na rubovima šumskih površina

| Autor: Marcello ROSANDA


Radnici pulske Šumarije saniraju veliko požarište uz Premantursku cestu, od mesnice Alverde pa sve do Valbonaše, i do sada su posjekli 170 od otprilike 1.900 kubika drva alepskog bora stradalog prije mjesec dana u vatrenoj stihiji kakvu Pula nije pamtila. Pulski su šumari pomagali vatrogascima već u čuvanju rubova požarišta, a sanacija je počela uklanjanjem opasnih stabala uz Premantursku cestu, da bi se izbjegle nezgode u prometu.

Stradalo 20-40 hektara šume

Na cijelom potezu Alverde-Valbonaša, s obje strane ceste, ima čak od 20 od 40 hektara opožarene površine koja je u vlasništvu države i pod ingerencijom Hrvatskih šuma, kažu nam upravitelj pulske Šumarije Valter Buršić i rukovoditelj Proizvodnog odjela Uprave šuma - podružnice u Buzetu Christian Gallo. Riječ je o šumi alepskog bora, gotovo u cijelosti, koju je 9. srpnja uništio veliki požar.

Valter Buršić, Šumarija Pula (Snimio Danilo Memedović)

- Zajedno s radnicima Istarskih cesta, koji su regulirali promet i pomogli mehanizacijom, pristupili smo interventnoj sanitarnoj sječi opožarene šume. U prvoj fazi je sanirana rubna zona, ona uz cestu, te slijede radovi kojima će se ta drvna masa valorizirati, odnosno ponuditi na tržište i prodati. Bit će javna objava i nadmetanje prema cjeniku Hrvatskih šuma. Po objavi će se javiti zainteresirani kupci, prerađivači koji imaju potrebe za drvom, kaže Buršić.

(Snimio Danilo Memedović)

Na pitanje kako će teći pošumljavanje kaže da prvo treba uspostaviti šumski red, da bi se teren polako mogao pripremiti za obnovu šumske površine. Zakon je predvidio da požarište treba sanirati u roku od dvije godine.

- Nakon uklanjanja drvnog materijala slijedi obnova sjemenom ili, po potrebi, sadnjom sadnica šumskih vrsta. To ćemo sve zgotoviti u naredne dvije godine, a počet ćemo ujesen, odnosno do kraja ove godine. Prvo će se nakon prirodnog naleta sjemena ustanoviti postotak obnovljene površine pa će se po potrebi područje popuniti sadnjom sadnica, pojašnjava Buršić i dodaje da na tome konstantno radi šest radnika pulske Šumarije i šumski tehničari, ali i ostali djelatnici Hrvatskih šuma, ovisno o potrebi.

Orezati stabla u blizini kuća

S predstavnicima Grada i Mjesnog odbora Valdebek obići će lokacije koje neposredno graniče sa stambenim objektima da bi šumari mogli isplanirati zahvate kojima će smanjiti opasnost od požara. Konkretno, radi prevencije daljnjih požara, orezat će se stabla u blizini kuća, i to grane koje se, recimo, spajaju iz dvorišta preko prometnica. Naravno, tu je i čišćenje otpada i svega onog što može štetiti na rubovima šumskih površina.

(Snimio Danilo Memedović)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom