SITUACIJA JE OZBILJNA

NADLJUDSKI NAPORI: Ravnateljica Irena Hrstić pozvala građane da dođu volontirati u Opću bolnicu Pula!

| Autor: Patricija SOFTIĆ
Osoblje bolnice je na izmaku snaga - Irena Hrstić

Osoblje bolnice je na izmaku snaga - Irena Hrstić


Bolnički sustav u Istarskoj županiji nije kolabirao, ali samo zahvaljujući nadljudskoj snazi koju iz dana u dan odnekud crpe svi djelatnici bolnice da bi nastavili sa svojim poslom koji već više od godinu dana nije onaj nekadašnji, uobičajeni.

Djelatnicima pulske Opće bolnice divi se i sama ravnateljica Irena Hrstić, koja je opetovano apelirala na javnost da shvati ozbiljnost cijele ove situacije i pridržava se mjera zaštite. Nakon onog najgoreg perioda epidemije, u prosincu prošle godine, kad je hospitaliziranih Covid pacijenata bilo toliko da je bolničkom sustavu doista prijetio kolaps i zatvaranje pojedinih djelatnosti, jedina istarska opća bolnica ponovo se nalazi u znatnim problemima.

Između ostalog, Hrstić kaže da im mogu pomoći i građani.

- Itekako, i u ovom su nam trenutku volonteri zaista potrebni. Naravno da nitko od njih neće raditi s Covid pacijentima niti nekakve medicinske poslove, ali mogu jako pomoći. Svatko tko bi mogao odvojiti par sati dnevno može nam pomoći u administrativnim poslovima, samo da se javlja na telefon, na primjer, da pomaže sestrama na drugim odjelima, da pomogne u hranjenju pacijenata koji to ne mogu sami, da pomognu pružiti informacije građanima, i tako dalje. Nažalost, ne možemo zaposliti dodatnu radnu snagu, ali smo prisiljeni u ovom trenutku apelirati na građane koji nam mogu bilo kako pomoći i imaju volje, da nam se jave. Mladi, umirovljenici u dobroj fizičkoj kondiciji, nezaposleni, bilo tko tko ima volje i vremena, u ovom nam trenutku zaista može pomoći, rekla je Hrstić, pa dodala.

- Posebice bih pozvala sve ljubitelje teorija zavjere koji i dalje misle da je Covid izmišljena bolest ili samo malo jača prehlada neka dođu slobodno volontirati kao ispomoć za nezdravstvene usluge na Covid lokaciji. Svi drugi koji ne mogu volontirati, neka nam pomognu vlastitom odgovornošću, poštivanjem svim trenutnih epidemioloških mjera, vlastitom iskrenošću, ali i cijepljenjem. Možda novi sojevi i uspiju probiti zaštitu koju bi trebala pružiti cjepiva, ali definitivno će smanjiti posljedice zaraze i smrtnost, a samim time će se i rasteretiti bolnički sustav, rekla je Hrstić za Glas Istre.

Svi zainteresirani za volontiranje mogu se javiti u tajništvo Opće bolnice Pula u toku radnog vremena na brojeve telefona centrale (052) 376 000 i (052) 376 500 ili na e-mail obpula@obpula.hr

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater