NAJNOVIJEENERGETSKE UŠTEDE U LABINU

NAKON 70 GODINA srednja škola Mate Blažine zasjala u punom sjaju, onom estetskom i funkcionalnom


Projekt energetske obnove labinske Srednje škole Mate Blažine proveden je sukladno Operativnom programu Konkurentnost i kohezija, istaknuo je ravnatelj škole Čedomir Ružić povodom završetka njene energetske obnove.

Predmet energetske obnove bila je središnja zgrada škole, na kojoj su poboljšana toplinska svojstva vanjske ovojnice, krova iznad grijanog prostora, stropa prema negrijanom tavanu, vanjskih i ukopanih zidova te vanjske stolarije. Zamijenjena je unutarnja rasvjeta energetski učinkovitom, a na zgradi radionice rekonstruiran je krov.

Iz C prešla u A plus razred

- Planiranim zahvatom potrebna toplinska energija za grijanje centralne zgrade u odnosu na postojeću smanjena je za oko 63 posto, izvedbom nove rasvjete ušteda snage u odnosu na postojeću instaliranu snagu iznosi oko 35 posto, dok je energetskom obnovom projektirana ušteda od oko 30 posto toplinske energije. Nakon 70 godina postojanja naša škola konačno je zasjala u punom sjaju, onom estetskom, ali i funkcionalnom, kazao je ravnatelj Ružić izrazivši zadovoljstvo što će učenici i djelatnici sada raditi u daleko boljim uvjetima. Zgrada je iz energetskog C prešla u najpovoljniji energetski razred A plus, a istovremeno se kod zaposlenika i učenika podiže svijest o potrebi štednje energije, kao i o važnosti obnovljivih izvora energije.

- U Istri je ugovoreno 79 projekata za obnovu višestambenih zgrada od čega su 22 zgrade samo u Labinu. Samim time možemo priznati kako Labin interno nazivamo državnim prvakom energetske obnove, rekao je Hrvoje Mandić, predstavnik Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja. Skup su pozdravili zamjenica županijske pročelnice za obrazovanje Doriana Šumberac Jelić i gradski pročelnik za kulturu Borijan Batagelj.

Podignut i estetski dojam

- Energetskom obnovom zgrade SŠ Mate Blažina postignute su ne samo velike uštede u energiji nego je podignut i estetski dojam cijelog jednog dijela grada, rekao je Batagelj. Ukupna vrijednost projekta iznosila je 5,3 milijuna kuna od čega se iz državnog Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinanciralo 40 posto, a iz Europskog fonda za regionalni razvoj 30 posto troškova.

Provedbe projekta trajala je 24 mjeseci od dana sklapanja ugovora. U glazbenom program sudjelovali su učenici škole, a sudionicima konferencije prikazana je video projekcija o tijeku obnove škole koju su zatim razgledali. (B. Bi.)


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Aquarium − ndash; Fort Verudela
Pula: Aquarium − ndash; Fort Verudela

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater
Webcams provided by webcams.travel add a webcam