uštedjet će se više od 50 posto troškova

ZAVRŠENA DVA VELIKA PROJEKTA ENERGETSKE OBNOVE ZGRADE U BUJAMA Velike uštede u potrošnji energije opravdavaju ulaganja

| Autor: Luka JELAVIĆ

I službeno je objavljeno da su završeni poslovi na energetskoj obnovi dva objekta u Bujama, na zgradi gradske uprave, ali i zgradi Centra za inkluziju i podršku zajednici u Umaškoj ulici. Ta niska zgrada, u kojoj su osim štićenika Centra za inkluziju smješteni i učenici posebne skupine OŠ Mate Balote, izgrađena je 1985. godine kao zgrada dječjeg vrtića. Kada je početkom osamdesetih godina izgrađena nova, veća zgrada dječjeg vrtića, tu su jedno vrijeme bili učenici nižih razreda OŠ Mate Balote, a kasnije i posebni odjel.

Energetska učinkovitost

Ustanovljenjem Centra za inkluziju 2013. godine tu su smješteni i štićenici te ustanove, a u istoj je zgradi i kuhinja u kojoj se pripremaju obroci za učenike OŠ Mate Balote. Zgrada ima površinu od 591 kvadrata, a prije obnove zgrada je svrstana u C energetski razred, s velikim gubicima topline. Zgrada je kroz godine korištenja, djelomice obnavljana, mijenjani su prozori u učionicama, ali je ovom obnovom učinjeno mnogo više na stvaranju boljih uvjeta za sve korisnike.

Provedba mjera energetske obnove uključila je obnovu vanjske ovojnice, krovišta i vanjske stolarije, čime je izravno poboljšana energetska učinkovitost objekta, što će uz bolje uvjete donijeti i velike uštede. Zgrada je nakon obnove svrstana u A+ energetski razred pa, iako će se za zagrijavanje učionica i dalje koristiti električna energija, novim mjerama očekuje se ušteda potrošnje električne energije za čak 73 posto.

Vrijednost radova, koje je izvela tvrtka Almes iz Viškova, je nešto manje od 1,1 milijun kuna, a svi troškovi financirani su iz odobrenih bespovratnih sredstava Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, odnosno Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije RH.

Bespovratnih milijun kuna

Sredstvima Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja Republike Hrvatske sufinancirana je i energetska obnova zgrade gradske uprave Grada Buje. Za taj posao, prema potpisanom ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, ukupni prihvatljivi troškovi projekta energetske obnove procijenjeni su na 3,2 milijuna kuna, od čega je nešto više od milijun kuna bilo bespovratnih sredstava. Dio bespovratnih sredstava odobrilo je i Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije RH.

Radove je, prema potpisanom ugovoru, obavilo poduzeće Jukiž-Dam iz Otoka u vrijednosti od 2,9 milijuna kuna. Zgrada gradske uprave Grada Buje sagrađena je 1870. godine, ima površinu od 1.016 četvornih metara, a zbog velikih gubitaka bila je u C energetskom razredu. Treba reći da se za zagrijavanje radnih prostora u zgradi do prije obnove koristilo 16 starih termoakumulacijskih peći, što je značilo ogromne troškove za potrošenu električnu energiju, a slaba izoliranost prozora i zidova značila je dodatni gubitak topline.

- Provedba mjera energetske obnove obuhvatila je povećanje toplinske zaštite krova iznad grijanog prostora, povećanje toplinske zaštite vanjskih zidova, povećanje toplinske zaštite poda prema tlu, zamjenu vanjske stolarije, ugradnju novog visokoučinkovitog sustava grijanja, odnosno takozvana dizalica topline, čime će se direktno utjecati na energetsku učinkovitost objekta što će doprinijeti umanjenim računima za energente te poboljšati uvjete rada zaposlenika. Zgrada se sada nalazi u A energetskom razredu, kaže gradonačelnik Grada Buje Fabrizio Vižintin i dodaje da će se provedenim mjerama i poslovima ostvariti najmanje 59 posto troškova u godišnjoj potrošnji električne energije.

- Svakako smo zadovoljni dosadašnjim aktivnostima na četiri velika projekta čija je ukupno procijenjena vrijednost oko 16 milijuna kuna. Dva projekta smo završili, a u tijeku je energetska obnova zgrade vrtića i gradnja reciklažnog dvorišta. Za realizaciju tih projekata u vrijednosti od čak 16 milijuna kuna uspjeli smo dobiti 11 milijuna kuna, što od Fonda za energetsku učinkovitost što od Ministarstva regionalnog razvoja, a udio Grada Buje je pet milijuna kuna. To znači da smo dobili gotovo 70 posto bespovratnih sredstava pa možemo reći da nam je prošla godina bila zaista udarna u tom pogledu i sada čekamo vidljive rezultate te aktivnosti, zaključuje bujski gradonačelnik.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom