Fond za zaštitu okoliša

NOVI POZIV za energetsku obnovu obiteljskih kuća već u prvom tromjesečju 2021.

| Autor: Milan PAVLOVIĆ
ilustracija

ilustracija


Nakon zaprimljenih 7.386 prijava građana za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost jučer je najavio nastavak programa i u 2021. godini.

"S obzirom na iskazani interes za ovim programom Fond će već u prvom tromjesečju iduće godine objaviti novi Javni poziv vrijedan oko 200 milijuna kuna", najavio je direktor Fonda Siniša Kukić. Uvjeti sufinanciranja će biti kao i ovogodišnji te će građani moći dobiti do 60 posto poticaja za toplinsku izolaciju ovojnice, sanaciju krovišta, novu stolariju, te ugradnju sustava za korištenje obnovljivih izvora energije. Budući da dokumentacija poput energetskog certifikata i izvješća o energetskom pregledu vrijedi više godina, u Fondu kažu da će biti prihvatljiva i na sljedećem pozivu.

Cilj programa je obnoviti kuće koje nepotrebno gube energiju zbog nepostojanja toplinske zaštite i neučinkovite stolarije, ali i potaknuti korištenje obnovljivih izvora energije. Gotovo 70 posto zahtjeva, koje je Fond zaprimio na ovogodišnjem javnom pozivu, je za obnovu kuća koje su energetskog razreda E i lošijeg. Takve kuće troše do četiri puta više energije od današnjeg standarda gradnje. Većina ih je građena 70-ih i 80-ih godina, kad tehnički propisi nisu zahtijevali postavljanje toplinske zaštite. Najstarija kuća prijavljena za obnovu izgrađena je čak 1850. godine, te je jedna od 20-ak kuća građenih u 19. stoljeću za koje je zatraženo sufinanciranje.

Protekom vremena, takve kuće su i dodatno dotrajale pa će im mjere energetske obnove poboljšati i energetska svojstva i vizualni dojam, ali će im osigurati i ugodnost i zdraviji boravak u prostorima. Iz Fonda su također poručili da uskoro kreće i javni poziv za sufinanciranje korištenja obnovljivih izvora energije za proizvodnju toplinske i/ili toplinske i rashladne energije u kućanstvima. Građanima će tako na biti na raspolaganju 30 milijuna kuna za ugradnju kotlova na biomasu, dizalica topline i termičkih solarnih kolektora, a mogu, ovisno o području na kojem se nalazi objekt, računati na 40 do 80 posto sufinanciranja, odnosno na maksimalnih do 75 tisuća kuna.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom