SINDIKAT ISTRE, KVARNERA I DALMACIJE TVRDI:

NAJPRIJE SU IZ TURIZMA POTJERALI RADNIKE, A SADA PLAČU ZA NJIMA - Cvitić: Domicilni radnici su diskriminirani, situacija je zagrijana do usijanja i samo je pitanje kada će sve eksplodirati

| Autor: Borka PETROVIĆ

Odgovorno tvrdim da je počela opadati kvaliteta usluge i da će se ta kvaliteta i dalje srozavati. Bili smo destinacija privlačna po tome jer su tu radili domaći radnici. Ne može ministar turizma reći da je njemu svejedno kada je u Londonu hoće li će ga posluživati Englez ili Rumunj. To nije prirodno i neprihvatljivo je kad to kaže, smatra predsjednica SIKD-a

 

- Vapaji poslodavaca, ugostitelja i hotelijera, kako mole Vladu Republike Hrvatske da omogući uvoz dodatnih stranih radnika jer im je sezona ugrožena postali su degutantni. Činjenica je da nedostaje radnika svih profila, ali istina je da su ti isti poslodavci radnike najprije otjerali, a sada plaču za njima, kazala je na jučerašnjoj konferenciji za novinare predsjednica Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije Marina Cvitić.

Nebitna kvaliteta

Nedostaje radnika svih profila, a posebno su deficitarni turistički i ugostiteljski radnici. Nedostaje sobarica, čistačica, vrtlara, šofera, servira, konobara, kuhara pa čak i recepcionara za koje je nekada ponuda bila veća od potražnje navela je Cvitić te ustvrdila da poslodavcima više nije ni bitna kvaliteta radnika već sumanuto traže samo broj.

- Za nedostatak radnika krivi su podjednako i poslodavci i Vlada, odnosno sve vlade u proteklih desetak godina, ali ni jedni ni drugi ne pokazuju ni najmanju odgovornost za sve ovo što se desilo. Poslodavci su vodili katastrofalnu kadrovsku politiku - izrabljivali su radnike i na račun jeftine radne snage iz godine u godinu povećavali dobit u korist vlasnika. Trebali su znati što će uslijediti kada uđemo u EU i kada se bude otvorile granice. Međutim, ignorirali su sva upozoravanja sindikata, kazala je Cvitić podsjećajući da su poslodavci ne tako davno naše ljude stimulirali da odu u prijevremene mirovine, a sada na njihovo mjesto žele uvesti strane radnike.

Diskriminirani domaći

Navela ja da je nedopustivo da se, kao što je to trenutno, stvaraju razlike u plaći i diskriminacija među radnicima: domicilnih radnika i onih koji su na smještaju i prehrani poslodavaca.

-Domicilni radnici u pravilu moraju plaćati svoj topli obrok, a onima koji su na smještaju kod poslodavca sve je besplatno: tri obroka, smještaj, naknada prijevoza iz mjesta stanovanja i povratka, pa čak rekreacija. U pravilu se takvi sezonci prvi zapošljavaju i rade do kraja sezone, daju im se veće plaće i zato ne čudi što dolazi do incidenata. Situacija je zagrijana do usijanja i samo je pitanje kada će sve eksplodirati, kazala je predsjednica Sindikata dodajući da domicilno stanovništvo još uvijek ima visoki stupanj tolerancije prema hrvatskim radnicima koji na obalu dolaze iz drugih krajeva, ali je taj prag prema stranim radnicima niži.

Ustvrdila je da se često događa da neki od stranih radnika ovdje uopće ne dolaze jer žele raditi i zaraditi već na Jadranu vide mogućnost besplatnog ljetovanja, često među njima ima ovisnika o alkoholu i opijatima pa sav posao, koji oni ne odrađuju, ponovo pada na domaće radnike. Domaći se radnici, navela je na kraju, zapošljavanju na neodređeno vrijeme, a kada rade po nekoliko godina uzastopce, nakon tri godine šalju ih na takozvanu "obaveznu odjavu" samo kako ih ne bi morali primiti u stalni radni odnos.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU OD ČETVRTKA

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum