posluje u istom prostoru od 1979.

Muhamed Hubanić Hamo, jedan od najstarijih i najživopisnijih zakupaca u Ulici Sergijevaca "TRČAO SAM CIJELOM PRVOMAJSKOM DA KUPCU VRATIM 35 KUNA"

Svoj poslovni put Hamo je započeo prodajom kamenih i drvenih figurica, ali i suvenira. Početkom 90-ih godina otvara prvi privatni duty free shop u Jugoslaviji i prvu privatnu mjenjačnicu novca. Poduzetnik je to koji nastavlja poslovati i u 76. godini života. Kaže da su današnji trgovci educiraniji od onih iz 1979. - znaju i po nekoliko jezika. Zabavlja se radeći s ljudima iz čitavog svijeta koji dolaze u njegov dućan u potrazi za istarskim suvenirom

| Autor: Paulo GREGOROVIĆ
Muhamed Hubanić Hamo ispred svog poslovnog prostora

Muhamed Hubanić Hamo ispred svog poslovnog prostora


Muhamed Hubanić Hamo u Ulici Sergijevaca posluje u iznajmljenom gradskom poslovnom prostoru od 1979. godine. Uz obitelji Rif i Kurti, jedan je od poduzetnika s najduljim stažem u najprometnijoj pulskoj ulici. Svoj poslovni put započeo je prodajom kamenih i drvenih figurica, ali i suvenira. Početkom 90-ih godina otvara prvi privatni duty free shop u Jugoslaviji i prvu privatnu mjenjačnicu novca. Nakon rata prodavao je tehničku robu, a u novom stoljeću počeo je prodavati autohtone istarske proizvode.

gg

Osim kao trgovac, naš je sugovornik poznati donator. Kaže da je zahvaljujući duty free shopom zarađivao zaista velike pare pa je u Domovinskom ratu puno donirao Hrvatskoj vojsci i Hrvatskoj mornarici.

- U teškim vremenima za Hrvatsku zapošljavao sam 20-ak hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji. Imao sam najveću privatnu fundaciju lijekova u Hrvatskoj kojima sam pomagao bolesne i ranjene. U vrijeme rata kupio sam učenicima Osnovne škole Centar 500 pari patika te 10 tisuća teka i udžbenika, ali i brojne školske torbe. Pomogao sam 21 profesora novčanom donacijom od 100 maraka kada su plaće bile 150 maraka, a u svoj dom primio sam 25-30 izbjeglica koje sam financirao te Caritasu donosio šlepere hrane, prepričao nam je Muhamed Hubanić.

gg

Odgovarajući na pitanje odakle takva želja za pomaganjem drugima, veli da su ga majka i otac učili da ne smije ustati iz kreveta prije nego što se Bogu zahvali te da mu mora obećati da će se truditi svim silama napraviti barem jedno dobro i plemenito djelo i da neće nikome i nikada napraviti zlo. "Kunem vam se da i danas ne ustanem iz kreveta ako se to ne obvežem Bogu", naglašava naš sugovornik.

Ovaj živopisni pulski trgovac svjedočio je i napretku pulske Prvomajske ulice. Kaže da su današnji trgovci educiraniji od onih iz 1979., znaju i po nekoliko jezika. Poduzetnik je to koji nastavlja poslovati i u 76. godini života. Veseli ga komunicirati s turistima pa iako im svaki put ne uspijeva prodati neki od artikala, zabavlja se radeći s ljudima iz čitavog svijeta koji u Puli posjećuju njegov dućan u potrazi za istarskim suvenirom - autohtonim vinom iz regije, maslinovim uljem nagrađivanim na svjetskom nivou ili tartufom.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum