U PULSKOJ ŽUPANIJSKOJ KOMORI

Mogućnosti zamjene fosilnih goriva obnovljivim izvorima energije


U organizaciji Hrvatske gospodarske komore u Županijskoj komori Pula održan je stručni skup "Mogućnost zamjene fosilnih goriva obnovljivim izvorima energije". Skup je organiziran kako bi se potaknula inicijativa za korištenje obnovljivih izvora energije te predstavili inovativni primjeri njihove implementacije prvenstveno u hotele, turističke objekte i javne ustanove.

Predavači su bili voditelji Grupacija koje djeluju unutar Zajednice za obnovljive izvore energije HGK-a: Ljubomir Majdandžić (Grupacija za energiju sunca), Željko Lovrak (Grupacija za korištenje biomase), Mladen Renato Martinac (Grupacija za proizvodnju toplinske energije iz obnovljivih izvora energije) te Silvano Cukon iz Istarske županije, dok je skup moderirao Krešimir Štih iz HGK.

O novim okvirima klimatsko-energetske politike EU do 2030. godine s naglaskom na obnovljive izvore energije u EU-u i RH govorio je Ljubomir Majdandžić koji je istaknuo da je do 2030. godine planirano smanjenje ukupne potrošnje energije za 30 posto, emisije stakleničkih plinova za 40 posto te udjela obnovljivih izvora energije od najmanje 27 posto. Prioritet je ulaganje u projekte i programe energetske učinkovitosti, korištenje obnovljivih izvora energije i sustavno gospodarenje energijom, kojima se ostvaruju dokazive uštede. Pritom fosilna goriva sve više zamjenjuju nove tehnologije, usmjerene na biomasu, energiju vjetra, energiju sunca.

Silvano Cukon iz Upravnog odjela za gospodarstvo Istarske županije dao je pregled energetske bilance i mogućnosti za županiju, a u raspravu su se, nakon uvodnih izlaganja, uključili predstavnici Istarske regionalne energetske agencije, Grada Poreča i Valamar Riviere d.d. Primjerice, rečeno je da bi energija biomase mogla zadovoljiti deset posto potreba Istarske županije za finalnom energijom. (B. P.)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini