MARSOVO POLJE

MINISTAR DARKO HORVAT DONIO KONAČNU ODLUKU: Grad Pula postao vlasnik bivše vojarne. Realizacija sportskog kompleksa Istre 1961 može početi!

| Autor: Milan PAVLOVIĆ
(Snimio Neven Lazarević)

(Snimio Neven Lazarević)


Ono što je prije nepunih mjesec dana u svojoj kolumni u Glasu Istre nagovijestio jedan od najboljih hrvatskih sportskih novinara Robert Matteoni dobilo je ovih dana i službenu potvrdu! Ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat stavio je svoj potpis na odluku kojom se Puli daruje bivša vojna nekretnina koja se nalazi na lokaciji Marsovo polje čime je uklonjena zadnja i najveća prepreka da se na tom prostoru krene u realizaciju dugonajavljivanog projekta izgradnje sportskog kompleksa i nogometnog kampa Istre 1961.

Riječ je o prostoru veličine gotovo 50 tisuća kvadrata i procijenjene vrijednosti nešto iznad 4 milijuna kuna za koji u Odluci o darovanju stoji kako se daruje Gradu Puli "u svrhu gradnje sportskih terena s pratećim objektima sportsko rekreacijskog centra Marsovo polje sukladno pravomoćnoj lokacijskoj dozvoli i podlozi koju su izradili Studio za projektiranje Arhi i pulski arhitekt Mario Smilovića.

"Mi smo izradili podloge i ponudili programsko rješenje kako bi se Vladi prezentiralo kako se taj prostor nekadašnje vojne zone namjerava iskoristiti. Nakon ove odluke kojom teren postaje vlasništvo Grada vrijeme je za izradu konkretnog projektnog zadatka i programa što i u koliko faza bi se tamo gradilo, te zatim polako krenuti u realizaciju", komentirajući projekt na kojem je radio prije puno godina kazao nam je Smilović.

Naime planovi za izgradnju nogometnog kampa na Marsovom polju stari su već gotovo puno desetljeće i bili su u fokusu investicijskog interesa svih vlasnika koji su se u proteklom periodu izmjenjivali u upravljanju pulskim prvoligašem od Mikhaila Ščeglova, preko Michaela Glovera do aktualnih vlasnika iz španjolske grupacije Baskonia - Alaves.

Projektni prijedlog predstavljen je 2013. godine, a tada je predviđao gradnju dva terena s rasvjetom, te objekt s pripadajućim sadržajima, kao i izgradnju dvoetažnog objekta, u čijem bi se prizemlju nalazile svlačionice, sauna, teretana, fitness dvorana i ekonomat, dok bi na katu bile 24 sobe za igrače, dva apartmana za struku i vodstvo kluba, kuhinja, restoran, dvorana za sastanke momčadi i terasa s koje bi se mogli promatrati treninzi ili utakmice. Toj je prezentaciji prisustvovao i predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Davor Šuker, koji je tada poručio da krovna organizacija hrvatskog nogometa želi biti partner i sudjelovati u realizaciji tog projekta.

Proteklo je puno vremena, mijenjali su se vlasnici kluba s obližnjeg stadiona Alda Drosine, a mijenjali su se i planovi i prioriteti, te treba zapravo treba vidjeti kako će plan tog nogometnog kampa koji je od samih začetaka popularno nazivan i Istranello, konačno izgledati sad kad je uklonjena i posljednja formalno pravna zapreka i upaljeno zeleno svjetlo za njegovu realizaciju.

Što se tiče važnosti ovog projekta za razvoj nogometa u gradu i cjelokupni pulski sport teško da itko može bolje i jasnije sažeti od onoga što je u spomenutoj kolumni već napisao kolega Matteoni. A to je svakako i u ovoj prilici vrijedno ponoviti: "U Puli imamo jedinog nogometnog prvoligaša. I sukladno odnosima ekonomije, demografije, urbanih dimenzija, teško će neka druga sredina moći narasti do nužnih standarda za prvoligaški klub. Istra 1961, unatoč svim obezvrjeđivanjima, je od 2009. godine stalni sudionik prve lige. I kao klub je iskoračila u svim segmentima izuzev prve momčadi. Istra je danas stabilan financijski subjekt, ima omladinsku školu u punoj ekspanziji. Kao takva postala je vrlo zanimljiva i djeci (roditeljima) iz drugih centara Istre, iz drugih gradova Hrvatske, iako ćete pogotovo u nekim nogometnim okruženjima izvan Pule doznati od samih roditelja kako ih uvjeravaju da je propast otići u Istru. Kako su činjenice uvijek jače od svih dojmova, pomaci Istrinih mladih kategorija samo pojačavaju uvjerenja da se može, i želi nešto kvalitetno napraviti i u ovdašnjem okruženju. Jedan od razloga zašto su momčadi mladih Istre, a posljedično i individualno veliki talenti iskoračile u hrvatskim okvirima je i to što je Istra 1961 uložila novac u korištenje terena u Medulinu. Ne samo za prvu momčad, nego i za omladinske momčadi koje igraju prvu ligu. One su donedavno sve trenirale na pola igrališta smanjenog i neregularnog pomoćnog umjetnog terena na Drosini. Ili na poligonu iza zapadne tribine koji je još manji. Istra 1961 više ne može igrati prvu ligu juniora, kadeta i pionira na skučenoj "plastici" Drosine. Zato se plaća najam u Medulinu. Zbog tih uloga se lakše razvilo talentirane momke, koji su sada u reprezentacijama, s kojima klub potpisuje i ugovore, odnosno koje Istra sada može transferirati u velike europske klubove za milijunske vrijednosti. Da bi Istra 1961 i sva istarska djeca koja bi kroz županijski klub mogli napredovati, nogometni kamp je vitalan. I ne samo za kvalitetniji trening i sve potrebne (profesionalne) sadržaje. Mnogi igrači, koji imaju veće kvalitete, teško prihvaćaju dolazak u Istru 1961 kad vide da nemaju ozbiljnije uvjete rada. Kad imate kamp onda klub postaje odmah druga dimenzija. I poželjniji partner nogometnom savezu za pripreme reprezentacija, utakmice i slijedom sve ostalo.

Marsovo polje, eto, postaje raspoloživi faktor da se pulska akcija na novom iskoraku visokih razina materijalizira. Korist će biti sportska, ekonomska i statusna, ne samo za klub nego i za Grad. Nadajmo se da će u tom smislu u pristupima svih aktera i faktora pulske priče prevladati pozitivni okviri, a ne da će početi dominacija tipičnih negativnih linija."

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom