U HOTELU PARK PLAZA HISTRIA OD 19. DO 21. LISTOPADA

MEĐUNARODNI FESTIVAL FILMSKE GLAZBE I ZVUKA (ISFMF): U Pulu dolaze oskarovci i dobitnici Emmyja

Stefan Ruzowitzky redatelj filma "Krivotvoritelji"

Stefan Ruzowitzky redatelj filma "Krivotvoritelji"


Festival će uz ostale ugostiti: Stephena Warbecka, koji je osvojio Oscara za film "Zaljubljeni Shakespeare", a autor je i glazbe za film "Billy Elliot" te serije "Osumnjičeni"; Stefana Ruzowitzkog, redatelja Oscarom nagrađenog filma "Krivotvoritelji"; Richarda Bellisa, dobitnika nagrade Emmy za glazbu u seriji "Ono" prema romanu Stephena Kinga

Međunarodni festival filmske glazbe i zvuka - International Sound & Film Music Festival održat će se ovaj vikend od 19. do 21. listopada u pulskom hotelu Park Plaza Histria, a okupit će vrsnu ekipu filmsko-glazbenih profesionalaca među kojima su oscarovci Stephen Warbeck, Stefan Ruzowitzky ili dobitnik nagrade Emmy Richard Bellis i drugi.

Višestruke nominacije

Stephen Warbeck je osvojio Oscara za film "Zaljubljeni Shakespeare", a radio je i glazbu za film "Billy Elliot" ili poznatu britansku seriju "Osumnjičeni". Stefan Ruzowitzky je redatelj filma "Krivotvoritelji" koji je pozlaćenu statuu osvojio 2007. u kategoriji najboljeg filma izvan engleskog govornog područja. Richard Bellis je nagradu Emmy, koja se dodjeljuje najboljim televizijskim ostvarenjima u SAD-u, osvojio kao skladatelj glazbe za seriju "Ono" prema romanu Stephena Kinga.

Uz njih, tu su još i višestruko nominirani za nagradu Emmy Rupert Gregson-Williams ("Wonder Woman", "Greben spašenih", "Hotel Ruanda"...) i Lorne Balfe ("Nemoguća misija", "Lego Batman", "Terminator", video igra "Assassin's Creed"...).

Festival organizira DreaMaker Productions, a organizatori ističu da je to tek početak niza značajnih ličnosti koji će pohoditi Pulu ovaj vikend. Tu su još i čelnici najvećih svjetskih glazbenih organizacija kao što su ASCAP - American Society of Composers, Authors and Publishers (Američko društvo skladatelja, autora i nakladnika), ECSA - European Composer & Songwriter Alliance (Europski savez skladateljskih društava) i Varese Sarabande, najveće izdavačke kuće za filmsku glazbu na svijetu.

Spektar tema koje pokrivaju ovogodišnja predavanja uključuje teme kao što su "Psihoanaliza glazbe", "Glazba: Nevidljivi glumac", "Glazba u blockbusterima, video igrama i nezavisnim filmova" i druge. Filmske projekcije uključuju dokumentarni film o skladatelju Alexandreu Desplatu, zatim dokumentarac o filmskoj glazbi "Score" te kratkometražni i dugometražni film koji će osvojiti nagradu za najbolju originalnu glazbu na festivalu.

Više detalja o događaju može se naći na stranici www.isfmf.com gdje je također moguće informirati se o mogućnostima za posjet festivalu. Za predavanja se valja akreditirati, a akreditacija je besplatna.

Silovit uzlet filmske glazbe

- Malo koji element filma ili umjetnosti općenito doživljava tako silovit uzlet kao filmska glazba, kako u samoj industriji, tako i među publikom. Ipak, o njoj se u svjetskim razmjerima još uvijek govori premalo. Ona je i dalje relativna nepoznanica širem krugu ljudi. Većina je i dalje doživljava kao tek sporedni element nekog filma, koji, pak, bez glazbe – gotovo da i ne može opstati. Gotovo nitko ne zna ni da je filmska glazba jedina koja će u budućnosti moći održavati smisao postojanja velikih simfonijskih orkestara i zborova, kažu organizatori. Zbog toga je prije otprilike jednog desetljeća došlo do pokretanja festivala filmske glazbe, na europskoj i svjetskoj razini te ih se do danas oformilo i opstalo šest, među kojima je i ovaj.

ISFMF je pokrenut 2013. u Samoboru, rodnom gradu organizatora i umjetničkog ravnatelja Festivala Ozrena K. Glasera. Festival je svake godine rastao i evoluirao u svjetski prepoznat događaj koji je postao must-be mjesto za sve eminentne ličnosti iz svijeta industrije filma te filmske glazbe i zvuka. Festival su tako proteklih godina pohodili trostruki oskarovac, dizajner zvuka Michael Minkler, skladatelj i glazbenik Kyle Eastwood, sin legendarnog Clinta Eastwooda, skladatelj Jean-Michel Bernard (čest suradnik Martina Scorsesea i Raya Charlesa), producent Robert Townson (čelnik Varese Sarabande) i mnogi drugi.

Ove godine na festival dolaze gosti koji će sudjelovati na predavanjima, panelima i radionicama za šaroliku publiku koja, ističu organizatori, zbog festivala dolazi iz svih krajeva svijeta, od Italije, Švicarske, Belgije, Francuske, Srbije, Španjolske, Velike Britanije, pa do Sjedinjenih Američkih Država i Kanade.

Cilj je festivala promovirati važnost filmske glazbe i zvuka, educirajući kako široku publiku, kao i mlade, ali i već afirmirane filmaše i producente, a publici će iskustva iz prve ruke prenijeti stručnjaci.

U sklopu ISFMF-a u subotu u 19.30 bit će dodijeljene i europske nagrade Camille za najbolje filmske skladatelje, što će programski popratiti orkestar, a nastupit će Elis Lovrić, Nina Kraljić, a najavljena su i glazbena iznenađenja. Bit će to prvi put da se Camille Awards održavaju u Hrvatskoj jer su se dosad te nagrade dodjeljivale u sklopu njemačkoga Berlinalea pod nazivom Grand Scores. Dodijelit će se nagrade za najbolju orkestralnu glazbu, najbolju elektro-akustičnu glazbu te najbolju originalnu glazbu za serije.

Za glazbeni odjel pulske Gimnazije

U kategoriji Najbolja orkestralna glazba nominirani su Ginge Anvik (Norveška) za "Askeladden: I Dovregubbens hall", Lasse Enersen (Finska) za "The Unknown Soldier" i Dario Marianelli (Velika Britanija) za "Paddington 2". U kategoriji Najbolja elektro-akustična glazba nominirani su Ola Fløttum (Norveška) za "Thelma", Adrian Foulkes & Lucio Godoy (Španjolska) za "La niebla y la doncella" i Jonas Struck (Danska) za "QEDA". Za nagradu za najbolju originalna glazbu za serije natjecat će se Lorne Balfe & Rupert Gregson-Williams (Velika Britanija) za drugu sezonu serije "The Crown", Jacob Groth (Danska) za drugu sezonu serije "Modus" i Ivan Martinez Lacámara and Manel Santisteban (Španjolska) za "La casa de papel".

Međunarodni žiri Camille Awards čine skladatelj i producent dobitnik Emmyja Patrick de Caumette (SAD), skladatelj, dobitnik Oscara i Zlatnog globusa za "Pijev život" Mychael Danna (Kanada),

skladatelj glazbe za film i kazalište Ozren K. Glaser (Hrvatska), ujedno prvi Hrvatski predstavnik u ocjenjivačkom žiriju tako prestižne nagrade te skladatelj, dobitnik Emmyja za seriju "Noćni upravitelj" Victor Reyes (Španjolska).

Camille Awards organizira ECSA, Europski savez skladateljskih društava (European Composer & Songwriter Alliance) u suradnji s ISFMF-om. ECSA je krovna udruga koja okuplja više od 50 strukovnih organizacija europskih skladatelja iz 25 europskih država.

Ceremonija je i humanitarnog karaktera jer će se sva sredstva prikupljena tijekom večeri iskoristiti za opremanje glazbenog odjela Gimnazije u Puli. (M. RADIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater