PSIHIJATRIJA U ZAJEDNICI

MEĐUNARODNI DAN SHIZOFRENIJE. U Puli raste broj oboljelih. Od 2018. postoji udruga za pomoć koja ima sve više članova

| Autor: Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ
Arhiva G. I.

Arhiva G. I.


Danas, 24. svibnja, obilježava se Međunarodni dan shizofrenije. Oboljeli od te bolesti korisnici su programa Psihijatrija u zajednici koji već niz godina provodi Oriana Španić, medicinska sestra Odjela psihijatrije pulske Opće bolnice. Ona je 2018. osnovala udrugu Žuta minuta čiji su članovi, osim korisnika programa, i njihovi roditelji, supružnici i djeca, a cilj je udruge poboljšati kvalitetu života oboljelih od shizofrenije i bipolarnog poremećaja.

Broj korisnika programa Psihijatrija u zajednici se, veli ona, povećava iz godine u godinu, i trenutačno je u projektne aktivnosti uključeno 119 oboljelih kako od shizofrenije, tako i onih s bipolarnim poremećajem.

- Mislim da je ova situacija oko korone bila dodatni okidač za razvoj simptoma bolesti. Međutim, i program je jako kvalitetan, što dodatno doprinosi uključivanju novih članova. U programu su stalno dostupni svi članovi tima, od radne terapeutice Ivane Božić, psihijatrice dr. Eve Zorjan do psihologinje Nike Spasić, objašnjava Španić. Napominje da je većina korisnika oboljela od shizofrenije.

- Većina njih dobiva osobnu invalidninu od oko 1.500 kuna, neki dobivaju doplatak za pomoć i njegu u punom opsegu što iznosi oko 600 kuna. Žive u obiteljima koje imaju male mirovine ili su i članovi obitelji psihijatrijski pacijenti. Novčanu pomoć najčešće potroše na vraćanje minusa u banci i pomoć roditeljima u plaćanju režija i kupovini hrane, kaže Španić. Zbog toga je članstvo u udruzi besplatno.

Članovima, koji dosta hodaju i potrebna im je kvalitetna obuća, velik problem predstavlja nedostupnost kvalitetnih cipela.

- Od 2019. godine uz pomoć Županije i Grada kupujemo članovima cipele koje su udobne, kožne, lagane, koje imaju vodonepropusnu membranu da bi ih mogli koristiti i ljeti, ali i kao tenisice, zimske cipele. Time umjesto tri do četiri para cipela godišnje kupimo dva para skupljih cipela, ali uštedimo jer se iz iskustva pokazalo da kvalitetnije cipele duže traju i da ih članovi nose, te da takve cipele uz adekvatnu njegu (impregnacija preko zime) traju tri do četiri godine, ako ne i više. Nažalost, financijska sredstva su nedostatna. Nevjerojatno je koliko ljudi ne razumije koliki je problem nabava cipela, kaže ona.

Pokušavali su, veli, nabaviti obuću od Crvenog križa, do donacija velikih trgovačkih lanaca, ali je nemoguće dobiti cipele, objašnjava Španić. Dodatni problem su i cipele za otpust s Odjela psihijatrije.

- Pacijenti dođu većinom vozilom Hitne pomoći u svakakvom stanju i kad trebaju biti otpušteni nema ih se u čemu otpustiti. Crveni križ pomaže koliko može, ali sve to nije dovoljno, kaže naša sugovornica.

Govoreći o ženama članicama, kaže da većinom boluju od bipolarnog poremećaja te da im je potrebno prije svega donje rublje.

Program - koji uključuje svakodnevne sastanke i razgovore u gradu, odlaske u kino, na izlete i koncerte, čime se smanjuje učestalost hospitalizacije i poboljšava dijagnoza - održavao se i u vrijeme pandemije, jasno uz zaštitne mjere, i to u parku Monte Zaro, u Šijanskoj šumi te na moru. Zbog nedovoljno kvalitetne prehrane mnogih članova, u dogovoru s ravnateljicom Opće bolnice doc. dr. Irenom Hrstić, glavnom sestrom Irinom Pucić te nutricionistima te ustanove, prije dva mjeseca počeli su provoditi poseban program vezan uz nutritivne intervencije radi prevencije kroničnih nezaraznih bolesti.

Španić veli da oboljelima treba i prostor u centru grada, koji već dulje vrijeme traže. Još se uvijek, dodaje, redovno nalaze u Circolu, ali ni to nije trajno rješenje.

- Nemamo svaki put novac za kavu, ponekad nas bude previše, uzurpiramo cijelu terasu a pijemo desetak kava, kaže Španić, zahvaljujući se Zajednici Talijana i drugima koji podupiru ovaj program i njihove korisnike, uključujući Istarsko narodno kazalište - Gradsko kazalište Pula i kino Valli.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater