SMJENA VLASTI NA FORUMU

POGLEDAJTE VELIKU FOTOGALERIJU / Maškare preuzele ključeve grada Pule: I PUST JE U KARANTENI

| Autor: Lara BAGAR


Od danas u Puli pušu neki novi vjetrovi. Novu su vlast ispred Gradske palače preuzele pulske maškare kojima su zamjenici gradonačelnika Pule, Ivona Močenić i Bruno Cergnul, predali ključeve grada kojim će upravljati tijekom petog godišnjeg doba - doba maškara. Pritom su im zaželjeli sreću u vođenju i upravljanju Pulom te poručili da grad vrate još bolji, a da se u svemu dobro zabave i unesu veselje.

Bore se za sebe

Ključ grada preuzeo je Meštar Damir Pletikos Koroman iz zasigurno najjače istarske Karnevalske grupe Veli Vrh - Valmade te istaknuo da je, iako nova vlast ne vlada ni godinu dana, opet došlo do smjene jer sada vladaju - maškare. Odmah su poručili da će maškare, nakon što prodaju svu gradsku kampanju, s tim novcima jesti i piti i truditi se da u grad vrate dobro raspoloženje i veselje te nadu u bolje sutra.

"Borit ćemo se za sve nas, nemojte se ljutiti ako vas zapostavimo. I drugi su vas, pa se niste bunili", poručio je novi čelni čovjek grada u petom godišnjem dobu.

(Snimio Danilo Memedović)

U preuzimanju vlasti sudjelovao je i Zdravko Jurman, također iz maškarane grupe Veli Vrh – Valmade čija maska predstavlja novih 400 tisuća "ezula" koji su otišli iz Hrvatske.

"To nas je inspiriralo zadnja tri dana. Tepla je i aktualna. Blato i glib do grla i korupcija i nepotizam. A zmija oko vrata i politička te steže i dobiješ strah u kosti od kovida i samo ujdeš - u maškare", poručio je Jurman nakon čega se uz zvukove harmonike i vino Forumom zaorila pjesma veselih maškara.

Manji punktovi

Maškare imaju ključeve grada do kraja veljače, nakon čega će se njihova vladavina okončati spaljivanjem Pusta koji će tada preuzeti krivnju za sve nedaće i probleme, no koji je trenutno u karanteni.

(Snimio Danilo Memedović)(Snimio Danilo Memedović)

"Pust je u izolaciji jer je toliko ljudi potrovalo po svitu. Na kraju snašlo je i njega. I kada mu pasa izolacija, podignut će se već sljedeću šetimanu", otkrio je Pletikos te naglasio da je zbog pandemije zamišljeno da se maškare odvijaju na pet šest manjih punktova - na Forumu, Portarati, Giardinima, ispred Arene i katedrale. Veliko finale dogodit će se tradicionalno na Velom Vrhu spaljivanjem pusta 1. travnja.(Snimio Danilo Memedović)(Snimio Danilo Memedović)

"Karnevalska grupa Veli Vrh - Valmade je jedna velika grupa te smatram da je ona u Puli na jugu Istre ravna halubajskim zvončarima u Rijeci", komentirao je meštar Pletkos Koroman čije je karnevalsko ime Bepo.

Organizatori su Udruga za očuvanje domaće beside i maškara Puljštine te Karnevalska grupa Veli vrh – Valmade, Turistička zajednica grada Pule i Grad Pula.

(Snimio Danilo Memedović)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater