PRIPREME ZA KARNEVAL

Danas je Antonja, MAŠKARE PREUZIMAJU KLJUČEVE GRADA PULE

| Autor: Zvjezdan STRAHINJA
Izrada maski za temu globalnog zagađenja privodi se kraju (D. MEMEDOVIĆ)

Izrada maski za temu globalnog zagađenja privodi se kraju (D. MEMEDOVIĆ)


Maškare s Velog Vrha i Valmada, koje ove godine slave svoju punoljetnost, bit će 8. veljače domaćin šestog Pulskog karnevala, 23. veljače putuju na veliki Riječki karneval, a Pusta na Velom Vrhu pale 23. veljače

Danas službeno počinju pokladne ludorije, maškare preuzimaju ključeve Grada pa gradska uprava može slobodno na odmor. Maškare okupljene u Karnevalskoj grupi Veli Vrh - Valmade, predvođeni meštrom karnevala Damirom Pletikosom Koromanom, ključeve grada Pule u gradskoj će palači preuzeti danas, na Antonju, u 16.30 sati, a nakon ceremonije na Forumu, vraćaju se na "mjesto zloćina" na Veli Vrh, da bi kod restorana Gardelin tradicionalno podignuli pusta do sada neviđenih dimenzija.

Sukobljene strane

- Pust je visok nekih 4,5 metra, neće predstavljati klasičnog čovjeka kao do sada, već neku novu dimenziju. Napravljen je od prirodnih materijala, ekoloških, jer nam je i tema ekološka, rekao nam je na Adrian Kožljan, jedan od mlađih članova Karnevalske grupe Veli Vrh - Valmade, koju smo posjetili jučer u radionici izrade maski. Ruke marljivo rade da bi za današnji početak sve bilo spremno.

Ove su godine i mlađe snage družine dobile zaduženje da naprave pusta, krivca za sve loše u protekloj godini. Promjene su očekivane jer Karnevalska grupa, koja broji 50-ak članova, ove godine postaje punoljetna te proslavlja 18 godina kreativnosti, ludovanja i zajedništva, podsjetio je Pletikos Koroman.

Kako nam je otkrio jedan od najaktivnijih članova Zdravko Juran, tema skupne maske bit će globalno zagađenje, a zvat će se "Road to Hell". Kako i tradicija družine nalaže, maske neće biti jednoobrazne, već će predstavljati dvije sukobljene strane - dio članova bit će maškaran u tešku, prljavu, crnu i sivu industriju, drugi dio u ledene kraljice i drveća, a bijelom i zelenom bojom simbolizirat će prirodnu čistoću.

Pulski karneval

Središnji dio poklada je 6. Pulski karneval koji će se u organizaciji Turističke zajednice Pule odvijati 8. veljače. Kako nam veseljaci s Velog Vrha i Valmada najavljuju, i ove će godine na Karneval doći puno gostiju iz cijele Istre, s riječkog područja, iz Slovenije… Tek da podsjetimo, lani je nastupili više od tisuću sudionika u 29 skupina, a ove se godine, zahvaljujući uzajamnim posjetima i dobrim iskustvima, očekuju i novi gosti pa i bogatija i raskošnija karnevalska povorka.

Puljani 23. veljače po 14. put putuju na veliki Riječki karneval, da bi 25. veljače zapalili Pusta na Velom Vrhu, potjerali zlo i okončali ovogodišnje ludorije.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater