SABORSKI ZASTUPNIK IDS-A I PULSKI GRADSKI VIJEĆNIK

MARIN LEROTIĆ: "Nova gradska vlast se licemjerno kiti perjem i tuđe projekte pokušava prikazati kao svoje, iako su ih donedavno vrlo žestoko kritizirali!"

Gradonačelnik Filip Zoričić preuzeo je Grad koji je na računima imao nešto više od 47 milijuna kuna, dok se još 117,77 milijuna kuna nalazilo na računima gradskih trgovačkih društava i ustanova. Nitko nema pravo reći da se bivša gradska uprava nije odgovorno ponašala prema novcima građana Pule!, kazao je Lerotić

| Autor: Milan PAVLOVIĆ
Marin Lerotić (Snimio Duško Marušić Čiči)

Marin Lerotić (Snimio Duško Marušić Čiči)


Kad bi nekim slučajem zalutao na jednu od zadnje dvije sjednice pulskog Gradskog vijeća, neupućeni promatrač mogao bi zaključiti da u političkom životu najvećeg istarskog grada vlada idila. Naime, osim nekoliko manjih iskrica koje su, dojam je, imale više simboličko značenje nego težinu ozbiljnijih nesuglasica, predložene točke dnevnog reda nizale su se bez pravih rasprava, te je oko upućenih prijedloga ostvarena doista neuobičajeno visoka razina političkog suglasja. Zaključak koji se sam nameće je da ili nova gradska vlast odlično radi svoj posao ili se IDS uopće ne snalazi kao gradska oporba.

No, IDS-ov Marin Lerotić, koji je na zadnjoj sjednici, između ostalog, pohvalio predloženi rebalans proračuna, tvrdi da posrijedi nije ni jedno ni drugo. Razlog političkoj bonaci u Gradskom vijeću je, kaže, činjenica da su se, izuzev nekoliko tehničkih i formalnih točaka, svi prijedlozi aktualne gradske vlasti na prethodne dvije sjednice uglavnom svodili na potvrđivanje kontinuiteta ili nastavak planova i aktivnosti koje je osmislila i pokrenula Miletićeva administracija.

- Osnovni problem ove gradske vlasti je što zasad nema nijedan vlastiti projekt, te se zasad uglavnom bave samo sami sobom. Jedino što im preostaje je prisvojiti projekte prošle gradske uprave i hvaliti se tuđim projektima koje su do jučer napadali, kao što je to jučer u razgovoru za Glas Istre učinila pročelnica Anja Ademi. Ona je tako hvalila projekt "Pula urbana obnova" koji se realizira u suradnji s EBRD-om i financira kroz CREATE fond, a koji je pokrenuo bivši gradonačelnik Boris Miletić i operativno vodio njezin prethodnik Aleksandar Matić. Izradu dokumenata strateškog planiranja, odnosno plana razvoja Pule do 2030. i strategije razvoja urbanog područja do 2027. godine također je pokrenula bivša gradska uprava. Dakle, IDS svakako podržava i podržava će to "buđenje" aktualne garniture i njihove spoznaje da je mnoge započete projekte mudro nastaviti realizirati jer su oni u interesu i grada i građana. Međutim, isto tako smatram da je licemjerno i nepošteno pokušavati se na ovakav način kititi tuđim perjem, odnosno prisvajati tuđe projekte i pokušavati ih prikazati kao svoje. I to projekte koji su se, prisjetit će se mnogi, još donedavno vrlo žestoko kritizirali.

Omiljena tema za kritike

- Tko ih je kritizirao?

- Pa primjerice jedna od prvih odluka nove vlasti bila je ona o urbanom području, a pokretanje izrade strategije razvoja tog područja još u travnju bila je omiljena tema kritika kolega iz SDP-a. Međutim, gradonačelnik Zoričić je očito na vrijeme i pametno shvatio da su formiranje i izrada strategije razvoja urbanog područja osnovni preduvjet za povlačenje europskih sredstava namijenjenih projektima integriranih teritorijalnih ulaganja, te je s tim projektom odmah krenuo dalje. U pozivu za prošlu sjednicu se čak kratko vrijeme nalazio prijedlog odluke o pokretanju izrade Strategije razvoja urbanog područja za razdoblje do 2027. godine, no onda je netko shvatio da smo tu odluku već donijeli u prošlom mandatu, odnosno da se strategija već izrađuje, pa je ta točka naknadno povučena.

Tu je i spomenuti projekt "Pula urbana regeneracija", koji se provodi još od studenog 2020. i koji je također u prošlom sazivu bio omiljena meta kritika Zoričićeva junior partnera SDP-a. Čak je i pročelnica Ademi još u srpnju ove godine na vijećničko pitanje o tom projektu odgovorila da je on "preuranjen". Tri mjeseca kasnije i tu se dogodio veliki preokret pa je, eto, gradonačelnik Zoričić nedavno čak bio panelist na jednom uglednom forumu koji se održao na tu temu. Naravno da u IDS-u smatramo da su odluke kojima se nastavljaju uspješni projekti bivše vlasti mudre, te ih podržavamo i ubuduće ćemo ih podržavati, isto kao što ćemo podržavati i dobre inicijative i projekte aktualnog gradonačelnika, poput akcije "Dođi u grad" koji sam također pohvalio na zadnjoj sjednici jer smatram da se radi o dobroj inicijativi koja ima za cilj revitalizirati centar Pule.

- Uz akciju "Dođi u grad" na zadnjem Vijeću ste pohvalili i glasali i za prijedlog rebalansa proračuna, a njega je izradila nova garnitura. Što je tome bio razlog?

- Predloženi rebalans je jedno od najvećih priznanja vladajuće garniture da je prošla vlast kvalitetno i odgovorno obavljala svoj posao, s obzirom na to da je jedino što se iz njega može iščitati to da oni namjeravaju nastaviti sve one ključne projekte koji su započeti u mandatu Borisa Miletića. Ovaj rebalans je najbolji pokazatelj da je proračun u našem mandatu bio planiran kvalitetno, da se nije radilo o tzv. "izbornom proračunu", kao što se to u izbornim godinama događa u mnogim drugim gradovima, te da nije bio nerealno "napuhan", što se može iščitati iz činjenice da je i nakon rebalansa ostao na nekih 483 milijuna kuna. Bilo bi doista licemjerno od nas iz IDS-a da smo im za to uskratili podršku.

- Aktualna vladajuća garnitura mandat je započela neprihvaćanjem izvješća o poslovanju gradskih komunalnih poduzeća, čime se u javnosti stekao dojam da su preuzeli grad u kojem ništa ne štima. U nekoliko navrata pokušali ste ukazati na to da Pula, za razliku od mnogih gradova u kojima se dogodila smjena vlasti, nije "grad slučaj". Čime to argumentirate?

- Pa iskreno, protokom vremena sve je manje potrebe za argumentima, jer neke činjenice vremenom isplivaju i same. Naravno da Pula nije "grad slučaj" i da nova vlast u Puli nije naslijedila ormar "pun kostura" poput Tomislava Tomaševića i mnogih drugih novih hrvatskih gradonačelnika. Shvaćam da bi jednoj novoj vlasti takva situacija možda bila draža da bi imala alibi i da bi se iza "naslijeđenog stanja" mogla sakriti prilikom svojih propusta i neuspjeha. Ali Pula jednostavno nije takav grad. Štoviše, po mnogim parametrima Pula je za mandata bivšeg gradonačelnika bila najbolja ili među najboljim hrvatskim gradovima, i to su područja u kojima će se nova vlast morati značajno potruditi da bi razina podignute ljestvice i ubuduće bila dosegnuta. U pojedinim područjima smo očito zakazali i to je prostor na kojem bi aktualna vlast trebala pokazivati da zna i može bolje, ali praviti se da su preuzeli grad u kojem ništa ne valja i sve treba krenuti iz početka ne samo da je nekorektno, već je naprosto i neistina.

Grad u debelom plusu

- Na što konkretno mislite?

- Na puno stvari. Ali krenimo primjerice od financija. Gradonačelnik Filip Zoričić preuzeo je Grad koji je na računima imao nešto više od 47 milijuna kuna, dok se još 117,77 milijuna kuna nalazilo na računima gradskih trgovačkih društava i ustanova. Istih onih čijim direktorima vijećnici vladajuće koalicije, od kojih neki vjerojatno nikad prije u životu nisu vidjeli poslovne planove i financijska izvješća, radi "slanja poruke" nisu prihvatili izvješća o poslovanjima, čime su omalovažili ne samo njihov, nego i rad svih njihovih djelatnika. Dakle Zoričić, Možemo! i SDP su dobili u sustav s računima na kojima je bilo 164,78 milijuna kuna plusa! I to je "grad slučaj"!? U susjednoj Rijeci jedan SDP-ov gradonačelnik svom nasljedniku iz iste stranke pustio je u proračunu "rupu" od 100 milijuna kuna, u Splitu koji je osvojio Puljak spominje se proračunski minus od 130 milijuna kuna, dok se dno financijskog ponora u Zagrebu ni ne nazire, tamo minus u Upravi i Holdingu ne uspijevaju kvantificirati ni nakon četiri mjeseca.

Kad s time usporedimo financijsku situaciju koja je naslijeđena u Puli, smatram da nitko nema pravo reći da se bivša gradska uprava nije odgovorno ponašala prema javnim financijama, odnosno prema novcima građana Pule! Međutim ta, kao i neke druge činjenice pokušavaju se ili relativizirati ili prikriti, odnosno zgurati "pod tepih" jer se ne uklapaju u narativ po kojem je IDS iza sebe ostavio pustoš u gradu, pa su u Pulu stigli spasioci.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater