ZAHTJEVI PRED GRADOM PULOM

KREĆU PREGOVORI OKO POVEĆANJA PLAĆA U HERCULANEI, PULAPROMETU I VRTIĆIMA

| Autor: Helena Mostarkić Gobbo, Mirjana Vermezović Ivanović
Ilustracija

Ilustracija


 Nakon imenovanja novih direktora gradskih komunalnih poduzeća i vrtića, počelo je kolektivno pregovaranje o uvjetima rada i plaćama u tim tvrtkama, konkretno u Herculanei, Pulaprometu i dječjim vrtićima čiji je osnivač Grad: Pula, Malom svijetu i Rin Tin Tinu.

To je u nedavnom razgovoru za naš list spomenuo i novi direktor Herculanee Robi Fuart, istaknuvši pritom da "plaće nisu jedino što djelatnici Herculanee traže".

- Moram kao direktor društva razmišljati o zadovoljstvu radnika jer, na kraju krajeva, zadovoljstvo zaposlenika se vidi i na kvaliteti usluge. U skladu s Kolektivnim ugovorom, pokrenuti su kolektivni pregovori sa sindikatima krajem prošle godine no, s obzirom na natječaj za izbor direktora, pauzirani su do imenovanja novog direktora. Sa sindikatima je dogovoreno da će se nastaviti s pregovorima za desetak dana. Sigurno je da je bitno pitanje plaća, no i sami sindikati naglašavaju da ono nije jedino. Tu govorimo i o sistematizaciji, organizaciji posla, međuljudskim odnosima, kao i edukaciji i mogućnosti napredovanja. S obzirom da su u toku pregovori, u ovom trenutku nisam sklon jednostrano izlaziti s detaljnijim informacijama. No u svakom slučaju, prosječne plaće pometača i vrtlarskih radnika 2020. godine su bile ispod 5.000 kuna, izjavio je tom prilikom Fuart.

Rajko Kutlača, voditelj pulskog ureda Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije, kaže da je kolektivno pregovaranje formalno počelo u Herculanei, ali s obzirom da je bila smjena direktora, bilo je u malom zastoju i sad će se nastaviti. Započeli su pregovori i u Pulaprometu te u Dječjim vrtićima Pula, potvrđuje.

Što se tiče iznosa povećanja plaća, Kutlača navodi da su potraživanja različita.

- Zaostaci su, ustvari, jako veliki. Kad pogledate koliko su u zadnjih deset godina rasle prosječne i minimalne plaće, zaostaci radnika u komunalnim poduzećima su enormni. Ako tražimo 10, 12 ili 13 posto, to je jedva pola od onog iznosa da bi radnici ostali na razini koja je bila prije deset godina. Neto plaće rastu od 2010. godine rastu od 36 posto pa nadalje. Ne govorimo o cijenama i troškovima, nego o plaćama primatelja usluga koje su rasle, a pružateljima usluga su ostale iste. Jasno je da se to ne može na brzinu riješiti, kazao je Kutlača.

Unatoč koronakrizi koja traje već dvije godine, očekivanja sindikata za uvažavanje njihovih zahtjeva su ipak velika.

- Ako bude imalo razuma, zahtjevi će biti uvaženi u smislu da se shvati i prihvati činjenica da se moraju napraviti određeni koraci i da se dogovorimo koliki su ti koraci i osmisliti metodologiju kojom ćemo ići dalje. Očekujem da će zahtjevi biti prihvaćeni jer nitko ne može zažmiriti na jasne podatke o zaostacima radnika u komunalnim poduzećima. Svima koji prate tu situaciju jasno je da više nitko ne želi doći raditi u komunalno poduzeće, što je nevjerojatno. Tako nikad nije bilo, navodi Kutlača i dodaje da je, u slučaju neispunjenja zahtjeva, alternativa uvijek ista.

- Ne bih još išao tako daleko, idemo redom, vjerujući da će biti razuma i da će se situacija shvatiti. Ako ne bude tako, onda ćemo gledati što dalje poduzeti, zaključio je Kutlača.

Kutlača još ne otkriva koliko povećanje plaća sindikat zahtijeva. "Ono što tražimo i što ćemo uspjeti dogovoriti nije isto. To što uspijemo dogovoriti ćemo i iznijeti", kaže.

Činjenica je, veli, da nisu dizali plaće godinama.

- U vrtićima nisu dizane od 2010. godine. Povećane su tek od 1. siječnja 2020., ali onda je došla korona pa su im jedan mjesec ponovno smanjili 15 posto pa su smanjili tri mjeseca sedam posto i na koncu to povećanje nije imalo nikakvog efekta. S obzirom da je od 2010. naovamo prosječna bruto plaća rasla 25 posto, a neto 36 posto, njihov standard je za toliko manji nego što je bio prije 12 godina. Sad tražimo da se krene u rješavanje toga. Zato smo pokrenuli pregovore koji još uvijek traju. Ja sam ih još lanjskog srpnja pokrenuo u vrtićima, ali s obzirom da je došla nova garnitura na vlast, dok su sve skupa pohvatali, došli smo do danas. Sad smo intenzivno u pregovorima pa očekujemo da bi se relativno brzo, za mjesec dana, mogao znati rezultat, vjeruje Kutlača.

Na pitanje ima li poslodavac sluha za prava radnika, odgovara: "Kad dođemo do toga, onda ću moći odgovoriti. Zasad smo još uvijek u uvjeravanjima, a zaključit ću imaju li ili nemaju sluha kad završimo pregovore".

Traži li sindikat poboljšanje još nekih prava izuzev plaća? Kutlača veli da je u pravilu riječ o plaćama.  

- Od 1. siječnja 2020. imamo novi kolektivni ugovor u vrtićima i Dnevnom centru za rehabilitaciju Veruda, u kojem ranije nije postojao. Njime smo uredili sve što je normalno, osim što je plaća u velikom zaostatku: tražimo povećanje plaća i još dvaju sitnica koje su apsolutno nebitne. Nedavno smo, 1. siječnja 2022. godine, sklopili kolektivne ugovore za dječje vrtiće u Vodnjanu i Barbanu. To su novi kolektivni ugovori kojim smo postigli značajno povećanje plaća, oni ranije nisu imali KU, kaže Kutlača i napominje da samo SIKD, kao većinski sindikat, sudjeluje u spomenutim kolektivnim pregovorima.

Na lanjskoj, srpanjskoj sjednici Gradskog vijeća, gradske komunalne tvrtke podnijele su godišnja izvješća o poslovanju za prethodnu, tada 2020. godinu, u kojima je objavljena i tablica s prosječnim neto plaćama radnika, počevši od najviše do najniže rangiranih poslova.

Tako je u Pulaprometu prosječna neto plaća vozača autobusa u 2020. godini iznosila 5.189 kuna, dok se za kontrolora u prosjeku izdvajalo 4.047 kuna. Prosječna plaća odgojiteljica u Dječjem vrtiću Pula iznosila je 6.126 kuna, 6.077 kuna u Rin Tin Tinu te 6.012 kuna u Malom svijetu.

U Herculanei je prije dvije godine prosječna plaća pometača ulica iznosila 4.941 kunu, vrtlarskih radnika 4.643 a iznosača otpadaka 5.852 kune. Vozači specijalnih vozila mjesečno su primali 6.522 kune.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter








Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum