ZAVRŠNA FAZA

KORONA PROLONGIRALA RADOVE Otvorenje pulskog hospicija najavljivalo se za svibanj, no to će vjerojatno dogoditi TEK IDUĆE GODINE

| Autor: Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ
Julijana Franinović Marković/Hospicij se nalazi pored nove pulske bolnice (Milivoj MIJOŠEK)

Julijana Franinović Marković/Hospicij se nalazi pored nove pulske bolnice (Milivoj MIJOŠEK)


Korona je donekle usporila izgradnju hospicija pored pulske bolnice, čiji je osnivač Caritas Porečke i pulske biskupije. Iako se otvorenje najavljivalo u svibnju ove godine, taj će rok ipak biti pomaknut za nekoliko mjeseci. Neurologinja Julijana Franinović Marković, klinička voditeljica projekta i inicijatorica palijativnog tima u Istri, procjenjuje da bi korisnici mogli ući u ustanovu početkom iduće godine.

Da bi tako moglo i biti, pokazuju i radovi: zgrada je izvana potpuno uređena, postavljene su staklene stijene i prozori. U završnoj su fazi i unutarnji radovi, postavljene su instalacije, pločice, staklene površine, okrečeni zidovi, pripremaju se površine za postavljanje podnih podloga.

Nakon što budu završeni unutarnji radovi, slijedi uređenjeprostora i nabavka medicinske opreme. Potrebno je nakon toga još i urediti okoliš i prilaze. Porečka i pulska biskupija koordinira s izvođačem radova izgradnju i uređenja prostora.

Bit će to, uz riječki, drugi hospicij u Hrvatskoj. No, pulski će se bitno razlikovati od riječkog upravo po svojoj polivalentnoj koncepciji.

Ustanova će na godišnjoj razini moći primiti 220 terminalnih bolesnika u 12 soba. Volonteri će u dnevnom centru pomagati bolesnicima i njihovim obiteljima. Broj potrebnih kreveta procijenjen je na temelju broja umrlih osoba u Istarskoj županiji, koji varira od 2.300 do 2.500 godišnje.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of