ENIGMA

Konzervatori tvrde da je dimnjak u Kandlerovoj izgrađen u 19. stoljeću, ali ove fotografije bacaju veliku sumnju u taj podatak. ŠTO JE ISTINA?

| Autor: Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ
Dimnjak u Kandlerovoj na fotografiji snimljenoj 1945. / Na fotografiji iz 1918. još nema dimnjaka

Dimnjak u Kandlerovoj na fotografiji snimljenoj 1945. / Na fotografiji iz 1918. još nema dimnjaka


Zanimljivo je da postoji nekoliko podataka o godini izgradnje dimnjaka u Kandlerovoj ulici, o kojem pišemo s obzirom na to da se pojavila bojazan da će dimnjak biti srušen, ali ipak nije.

Pozivajući se na konzervatore, u Gradu Puli navode da je taj dimnjak izgrađen u 19. stoljeću. To demantira fotografija centra Pule iz 1918. godine - koju nam je proslijedio pulski povjesničar Milan Radošević - na kojoj dimnjaka nema.

S druge strane, bivši pročelnik pulskog Konzervatorskog odjela Zoran Glivarec još je 2011. za naš list izjavio da je dimnjak izgrađen u razdoblju nakon Prvog svjetskog rata, vjerojatno za potrebe tvornice duhana koja je u zgradama nekadašnje Artiljerijske kasarne djelovala od 1922. godine.

S treće strane, najprecizniji je pulski povjesničar David Orlović koji navodi da je dimnjak izgrađen 1941. godine, pozivajući se na istraživanje svog kolege povjesničara Raula Marsetiča, do kojeg nismo uspjeli doći. Prenosimo dio njegovog istraživanja u kojem stoji da je ugovor o izgradnji 41,65 metara visokog dimnjaka sklopljen 28. listopada 1940.

"Tvornica duhana u Puli službeno je utemeljena 30. svibnja 1920. ne bi li se olakšala kriza u koju je zapao najveći istarski grad nakon Prvog svjetskog rata. Službena svečanost otvaranja održana je, međutim, tek 3. srpnja 1923. zbog kašnjenja poduzetih radova na preuređenju zgrade. Za sjedište tvornice izabrano je impozantno zdanje bivše pješačke vojarne austrijske vojske (Infanteriecaserne) na Rivi kojem je, desetak godina kasnije, priključena nova zgrada podignuta na prostoru bivšeg vojnog autoparkirališta. Važnost ove proizvodne djelatnosti bila je velika za grad s obzirom na značajan broj zaposlene radne snage, pogotovo žena. Proizvodnja se nastavila, uz određene prekide zbog ratnih šteta uzrokovanih zračnim bombardiranjima 1944., sve do 16. rujna 1947. kada je tvornicu definitivno zatvorila nova jugoslavenska vlast", piše Marsetič.

Dimnjak u Kandlerovoj na fotografiji snimljenoj 1945.

Dimnjak u Kandlerovoj na fotografiji snimljenoj 1945.

Na fotografiji iz 1918. još nema dimnjaka

Na fotografiji iz 1918. još nema dimnjaka

Orlović navodi da je dimnjak bio dio tadašnje toplane, odnosno postrojenja za grijanje tvornice. Ona se, pak, prostirala na širokom području sadašnje Gradske knjižnice i čitaonice, Urbisa, bivše zgrade Arena trikotaže u kojoj je danas pivnica, ali i dijelom na Rivi, gdje se danas nalazi tzv. ležeći neboder, dugačka stambena zgrada. Cijela ta kasarna imala je oblik slova "u", ali je dio oštećen u savezničkim bombardiranjima te srušen nakon rata tijekom 50-ih, navodi Orlović.

Više o ovoj temi čitajte ovdje.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater