IAKO JE DOZVOLJENO…

Dimnjak u Kandlerovoj, jedan od zaštitnih znakova Pule - NEĆE SE RUŠITI. SAZNAJEMO I ŠTO SE PLANIRA ZA PROSTOR ISPOD DIMNJAKA

| Autor: Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ
Dimnjak u Kandlerovoj

Dimnjak u Kandlerovoj


"Dimnjak ostaje, to je zaštitni znak Pule", kazao nam je Dorijano Otočan, potvrdivši da neće biti rušenja impozantnog djela industrijske arhitekture u Kandlerovoj ulici. Naime, tvrtka Campo Marzio, čiji su suvlasnici braća Toni Dorijano i Oriano Otočan, kupila je na licitaciji kotlovnicu - a riječ je o prizemnici od 185 kvadrata zajedno s dimnjakom - još u rujnu 2017. godine od Arena trikotaže u stečaju za čak 4,5 milijuna kuna. Drugi poslovni prostor u istom bloku, bivšu pekaru, za 2,5 milijuna kuna kupila je galižanska firma Div Planet u vlasništvu Danijela Novaka.

Bila su to dva posljednja atraktivna prostora propale modne kuće, koja su na licitaciji postigla puno veću cijenu od početnih gotovo milijun kuna, koliko se tražilo za kotlovnicu, te 294 tisuće kuna za bivšu pekaru. Tada je prodana i treća nekretnina, trafostanica, koju je za 126 tisuća kuna kupio HEP.

Iako smo prije nekoliko dana snimili radnike u kotlovnici, a jedan nam je čak rekao da se tu vjerojatno uređuje restoran, koji s unutarnje strane ima lijepu terasu, Toni Dorijano Otočan to nam jučer nije i potvrdio. Kaže da zbog cjelokupne situacije s koronom ne želi govoriti ništa unaprijed, niti je što sigurno.

- Sve u svoje vrijeme, kada bude bilo, to je sve što mogu reći, kazao je. Na pitanje namjerava li urediti restoran za sezonu, kaže da ne zna što će biti sutra, a kamoli u sezoni. Potvrdio nam je tek da je dimnjak u dobrom stanju i da se "nešto priprema".

Toni Dorijano Otočan i dimnjak

Toni Dorijano Otočan

Prije četiri godine Otočan je u našem listu izjavio da prvo treba dogovoriti s drugim suvlasnicima brojne detalje i odnose, a zatim prema prostorno-planskim mogućnostima definirati najprikladniju namjenu.

- Valja uzeti u obzir valorizaciju i arhitektonske karakteristike postojećeg objekta, a zatim i ekonomsku i financijsku održivost buduće namjene, sve u skladu s potrebama tržišta, izjavio je tada.

Lorella Limoncin Toth, voditeljica Konzervatorskog odjela u Puli, kaže da je građevina na kojoj se nalazi dimnjak kotlovnica nekadašnje tvornice u bloku između Kandlerove ulice i Prolaza sv. Teodora te je kao takva zaštićena u sklopu kulturno-povijesne cjeline grada Pule, upisana u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske pod brojem Z-5638.

- S obzirom na navedeno, svi zahvati na toj građevini podliježu postupku izdavanja posebnih uvjeta i potvrde glavnog projekta pri nadležnom Konzervatorskom odjelu. Konzervatorski odjel u Puli je još 2019. godine izdao posebne uvjete, a 2020. i potvrdu glavnom projektu za rekonstrukciju predmetne građevine. Međutim, zbog određenih tehničkih problema između suvlasnika, u tom bloku u tijeku je ponovljeni postupak izdavanja posebnih uvjeta. Premda je prema GUP-u moguće uklanjanje navedenog dimnjaka, konzervatore posebno veseli što se u sklopu projekta rekonstrukcije i prenamjene investitor odlučio za zadržavanje industrijskog dimnjaka, kao jednog od posljednjih dokaza nekadašnje industrijske prošlosti Pule, objašnjava Limoncin Toth.

Prije desetak godina gradonačelnik Boris Miletić iznio je stav da bi dimnjak trebalo osvijetlili i na taj ga način valorizirati. Na pitanje zauzimaju li i danas takav stav, iz Gradske palače odgovaraju da daljnje aktivnosti i namjere ovise prvenstveno o investitoru.

- Grad je važećim prostornim planovima utvrdio koje su mogućnosti intervencije u prostoru. Slijedom istoga, gradskim GUP-om lokacija je valorizirana kategorijom zaštite "B-5", u koju spadaju građevine ili sklopovi građevina skromne arhitektonske vrijednosti na kojima je dozvoljena potpuna izmjena konstrukcije i pročelja, a koja se smiju rušiti. Iako je građevina smještena unutar zaštićene kulturno-povijesne cjeline Pule, iz utvrđene valorizacije razvidno je da je riječ o građevini bez posebnog značaja. Prema Konzervatorskoj podlozi izrađenoj za potrebe izmjene i dopune GUP-a, a koju je verificirao nadležni Konzervatorski odjel, uz ostalo stoji da je dimnjak iz 19. stoljeća potrebno proanalizirati sa stanovišta stabilnosti konstrukcije, a u slučaju nemogućnosti konstruktivne sanacije, moguće ga je ukloniti, odgovorili su iz Gradske palače.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini