BLISKA SURADNICA GRADONAČELNIKA ZORIČIĆA

JE LI IVANA MOHOROVIĆ NEPRIHVATLJIVO KORISTILA SVOJU POLITIČKU POZICIJU? Vikala je na predsjednicu pulskog Gradskog vijeća Dušicu Radojčić. Donosimo detalje

| Autor: Marcello ROSANDA
Ivana Mohorović (Snimio Danilo Memedović)

Ivana Mohorović (Snimio Danilo Memedović)


Pulska vladajuća koalicija iz dana u dan upada u sve veće krize zbog različitih pogleda na politički smjer, pa i na model razvoja grada. Podsjetimo, točka raskola između platforme Možemo s jedne strane, te SDP-a i Nezavisne liste gradonačelnika Filipa Zoričića s druge, dogodila se nedavno, pri odlučivanju o statusu gradskog zemljišta i njegovog stavljanja u funkciju privatnih investicija.

Upravo iz tog razloga je, uoči jedne od posljednjih sjednica Gradskog vijeća, došlo do žestokog verbalnog napada Zoričićeve vijećnice Ivane Mohorović prema vijećnicima platforme Možemo!. Inače predsjednica Odbora za prostorno planiranje, Mohorović je doslovno urlala na političke partnere. Vikala je, kako kažu svjedoci, zato što je predstavnica Možemovaca Dušica Radojčić, kao predsjednica Gradskog vijeća, na samom početku sjednice namjeravala izbaciti jednu od spornih točaka dnevnog reda.

Plan Max Stoja

Podsjetimo, radilo se o donošenju odluke o izradi i dopuni Urbanističkog plana uređenja "Max Stoja", a kojoj je konačni cilj bila izgradnja hotela, stambeno-poslovnih objekata i filmskog studija na devastiranom području bivšeg kamenoloma, jugozapadno od tamošnjeg trgovačkog centra. Konkretno, radi se o lokaciji nadomak Valkana, unutar nekad aktivnog kamenoloma iza cementare.

Investitor, tvrtka Max City d.o.o., na kraju je odustao od inicijative koju je prethodno pokrenuo, i to zbog nedostatka konsenzusa unutar vladajuće koalicije oko tog projekta, odnosno protivljenja vijećnika platforme Možemo.

No, vratimo se na Ivanu Mohorović i na njenu ulogu u ovoj priči. Ona je, dakle, pred vijećnicima platforme Možemo aktivno, upućeni kažu i krajnje neprihvatljivo, lobirala za projekt u koji je istodobno poslovno uključen arhitektonski studio Metro cubo u vlasništvu njenog supruga Željka Mohorovića! Investitor spomenutog projekta na Stoji je poznati srpski ulagač, milijarder Dragan Šolak, čija je produžena ruka direktor Max Citya Stevan Muidža. Ovaj potonji je istaknuti i dugogodišnji član SDP-a, pa ne čudi činjenica da se, uz bok Ivani Mohorović, za taj veliki projekt na Stoji zalažu i pulski socijaldemokrati.

Ključno je pitanje je li se Zoričićeva gradska vijećnica Ivana Mohorović poslužila nedozvoljenim političkim pritiskom kojim je pokušala utjecati na predsjednicu Gradskog vijeća Dušicu Radojčić i njene kolege vijećnike da uvrste u dnevni red upravo točku koja se odnosi na poslovne partnere za koje arhitektonski studio njenog supruga odrađuje projektiranja u okviru investicije na Max Stoji.

Također, ali ne i manje bitno, već samom činjenicom da Mohorović predsjeda Odborom za prostorno uređenje, komunalno gospodarstvo i stambene odnose pri gradskom parlamentu, otvaraju se nemale sumnje i prostor za potencijalni sukob interesa.

Inače, valja reći da se u 11 godina svog postojanja Metrocubo prometnuo u jedan od vodećih pulskih arhitektonskih studija. Napravili su, recimo, vilu za Đorđa Balaševića, projektirali interijer hotela Dejana Lovrena, a trenutno, koliko je poznato, rade resort na Ugljanu.

Pojašnjenje

Gradska vijećnica Mohorović na naše pitanje tvrdi da nikada nije lobirala za realizaciju projekta Max Stoja. Pojašnjava da je arhitektonski ured Metro cubo u vlasništvu njenog supruga, te da ona tamo nije zaposlena.

"Za tvrtku Max city izradili su studiju urbanizma i idejno rješenje za naselje sa sedam vila i poslovno stambeni kompleks u zoni Max Stoja. Na prvom sastanku radne skupine za prostorno planiranje jasno sam rekla da ću se izuzeti od rasprave o izmjenama UPU Max Stoja jer je ured mog supruga angažiran na tom projektu. Na sjednici Odbora za prostorno planiranje, čija sam predsjednica, također se nisam uključivala u raspravu po toj temi, kao ni na sjednicama Gradskog vijeća. Osim toga, Max City je zahtjev za te izmjene podnio još u veljači 2021., dok ja još nisam ni znala da ću postati vijećnica, a u ožujku 2021. bivši gradonačelnik je donio odluku o prihvaćanju njihove inicijative. Kada je predsjednica Gradskog vijeća na zadnjoj sjednici jednostrano odlučila tu Odluku ponovo ne uvrstiti na dnevni red, vijećnici svih političkih opcija osim Možemo su se pobunili i dali do znanja da se s tim ne slažu, da su Gradu potrebne investicije i prihodi od komunalnog doprinosa. Pogotovo jer se radi o prostoru bivšeg kamenoloma koji je trenutno zapušten i devastiran, a tim projektom bi se barem djelomično stavio u funkciju, otvorila bi se nova radna mjesta i napunio proračun. Kada ta odluka dođe na Gradsko vijeće ja ću svakako biti suzdržana prilikom glasanja. Ostaje nejasno zašto se predsjednica Gradskog vijeća protivi tim izmjenama i blokira projekt od 300 milijuna kuna, osobito jer se radi o izmještanju prometnice koju je trenutno nemoguće izvesti kako je ucrtana i promjeni namjene jedne manje građevinske parcele iz R1 u M1 što je u skladu sa važećim GUP-om", tvrdi Mohorović. Zanimalo nas je i zašto je uoči spomenute sjednice Vijeća vikala na Možemovce, te je li to bio oblik nedozvoljenog političkog pritiska.

"Nisam vikala, možda sam malo povisila ton na Dušicu Radojčić jer se ponijela vrlo nekorektno prema meni i ostalim članovima koalicije. Naime, sve odluke koje idu na Gradsko vijeće šalje upravo predsjednica. Tako je bilo i za odluku o izmjenama UPU-a Max Stoja i odluku o izradi UPU-a Karšiole. Ako je mislila da je nešto sporno ili da odluke treba izmijeniti ili dopuniti imala je dovoljno vremena da to učini prije slanja. Ali nije, nego je tek na Odboru za prostorno planiranje prilikom rasprave rekla da je ona protiv tih odluka. IDS nas je samo gledao u čudu i smijao se, ništa im nije bilo jasno, kao ni meni", zaključila je Mohorović.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater