Uoči Međunarodnog dana žena

Iva Brajković, predsjednica udruge PANK i organizatorica marša: SUBOTNJI MARŠ NA PORTARATI JER ŽENSKA BORBA JOŠ TRAJE

| Autor: Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ

Drugu godinu zaredom pulska udruga PANK - Platforma aktivnih nezavisnih kreativaca - sutra na Portarati od 11 sati organizira prosvjedni marš za ženska prava. Lani je marš podržalo 300-tinjak građana

Uoči 8. marta, Međunarodnog dana žena, pulska udruga PANK - Platforma aktivnih nezavisnih kreativaca - ove subote na Portarati u 11 sati organizira prosvjedni marš za ženska prava. "Maršem, koji organiziramo drugu godinu zaredom, želimo istaknuti da ženska borba još nije gotova i da imamo pravo na rad, na slobodu i da budemo žive", kaže Iva Brajković, predsjednica udruge i organizatorica marša.

Sve češći femicid

Zahtijevaju da sve relevantne institucije, koje se trebaju baviti zaštitom ljudskih prava, doista i zaštite žene, djevojke i djevojčice.

- Pozivamo sve građane i građanke Pule, a i šire, da nam se pridruže i pošaljemo poruku da nasilje nije opravdano i da ga treba sankcionirati, da o nasilju ne treba šutjeti, nego ga prijavljivati. Svaka ženska osoba ima pravo na rad i da za njega bude adekvatno plaćena, a ne obrnuto. Tražimo da nas naši partneri i muške kolege u tome podrže, a ne da doživljavamo otpor u institucijama i gdjegod se okrenemo, kaže Brajković.

Navodeći primjer nejednakosti, kaže da svjedočimo femicidu, koji je sve češći.

-U zadnjih nekoliko tjedana ponovno smo svjedoci da je nekoliko žena ubijeno. Uglavnom su to učinili njihovi partneri, što će i MUP potvrditi svojom statistikom. Stvari u nekim segmentima kreću nabolje, ali smo i dalje daleko od toga da se nasilnici prijavljuju i da žrtve dobivaju adekvatnu zaštitu, da ne govorimo o tome da je premali, skoro pa i nikakav broj sigurnih kuća gdje žene sa svojom djecom mogu dobiti adekvatnu podršku. Država mora izdvojiti sredstva iz proračuna za takve ustanove, ne postoji razlog da se to ne učini. Naime, u Hrvatskoj postoji samo jedna Sigurna kuća Istra. Oni se bore tolike godine, odrađuju svoj posao, podkapacitirani su za broj žena kojima je pomoć potrebna. Da ne govorim da u 21. stoljeću moramo senzibilizirati društvo i ukazati da su komentari po društvenim mrežama tipa 'šta mu nisi skuhala', neprimjereni. A kamoli 'to si zaslužila'.

Maršom se ne ukazuje samo na prava žena, nego i stupa protiv nasilja nad ženama.

- I dalje su žene za iste pozicije manje plažene od muških kolega, i dalje se smatra da, ako imamo djecu ili ostanemo trudne, poslodavci gube. Osmi mart nije samo pitanje odlaska na večeru i dobivanja bombonijera, nego spoznaje da je ženska borba dugo trajala, kad su žene dobile pravo da se školuju i da za svoj rad budu plaćene, veli Brajković.

Romantiziranje nasilja

Prema njezinim riječima, nužna je senzibilizacija i edukacija.

- Sve kreće od kuće. Neki mediji pri izvještavanju o nasilju romantiziraju nasilje unutar četiri zida. To jednostavno nije prihvatljivo. Postoje institucije koje bi nas trebale štititi. Velik broj žrtava se boji, nesigurne su u to bi li prijavile nasilnika zbog stava društva jer misle da će biti stigmatizirane, što uglavnom i jesu. Osjećaju se same. Ne treba nikog optuživati, nego unutar zajednice pružiti ljudima pomoć, senzibilizirati zajednicu, a ne šutjeti o nasilju, poručuje Brajković te poziva građane da se priključe. Lani je, podsjetimo, marš podržalo 300-tinjak građana.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of