udruga pank

MARŠ ZA ŽENSKA PRAVA U PULI Iako je svijet postigao neviđen napredak, ni jedna zemlja nije postigla ravnopravnost spolova. Iva Brajković: MI IMAMO DRUŠTVO KAO SLUČAJ, I ZATO MORAMO MIJENJATI DRUŠTVO!

| Autor: Patricija SOFTIĆ

Međunarodni dan žena, 8. mart, dan je kada slavimo svaku borbu, svaki ženski glas koji je kroz povijest progovorio o tretmanu i uvjetima na radnim mjestima, u bolnicama i vlastitim domovima. Već više od 100 godina žene obilježavaju 8. mart kao dan posvećen ženskoj borbi za slobodu, borbi za to da ih se napokon shvati kao sposobna, autonomna i cjelovita ljudska bića. Suočene s kršenjem osnovnih ljudskih i temeljnih prava žena, one su izašle na ulice a čine to i dan danas, jer ženskoj borbi za jednaka prava i ravnopravnost kao da nikad nema kraja.

Već nekoliko godina uoči ili na sam Dan žena, Marš za ženska prava organizira se i u Puli zahvaljujući udruzi PANK, a dok će se u mnogima gradovima Hrvatske za ženska prava i u spomen na dosadašnju borbu marširati u poslijepodnevnim satima, u Puli se skup već održao prijepodne na Portarati.

- Međunarodni dan žena vrijeme je za razmišljanje o postignutom napretku, pozivanje na promjene i slavljenje djela hrabrosti i odlučnosti običnih žena koje su igrale izvanrednu ulogu u povijesti svojih zemalja i zajednica. Nažalost, iako je svijet postigao neviđen napredak, niti jedna zemlja još uvijek nije postigla ravnopravnost spolova.

Prije 50 godina sletjeli smo na Mjesec, u posljednjem desetljeću otkrili smo nove ljudske pretke i prvi put fotografirali crnu rupu, a istovremeno su zakonska ograničenja spriječila 2,7 milijardi žena da pristupe jednakom izboru poslova kao i muškarci. Do 2019. žene su imale udio manji od 25 posto u parlamentima diljem svijeta, a svaka peta žena još uvijek doživljava rodno uvjetovano nasilje. Takva stvarnost rezultat je nepostojanja sustavnog programa prevencije, izostanka podrške žrtvama, neadekvatnih sankcija za nasilnike, ali je i rezultat društva koje neravnopravno odgaja djevojčice i dječake, društva u kojem izostaju stručni i znanstveno utemeljeni edukativni programi.

-Mi imamo društvo kao slučaj, i zato moramo mijenjati društvo!, poručila je između ostalog Iva Brajković iz udruge PANK, te dobila gromoglasnu podršku okupljenih.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU OD NEDJELJE

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater