ZABRUJALA MEHANIZACIJA

ISTEKLO MJESEC DANA ZABRANE GRADNJE U PULI: Građevinari se jučer vratili na posao, ali nisu dugo ostali. Evo i zašto

| Autor: Paulo GREGOROVIĆ
( Snimio Paulo Gregorović)

( Snimio Paulo Gregorović)


Jučer je ponovno zabrujala teška mehanizacija u Puli - na posao su se vratili građevinari! Dogodilo se to nakon mjesec dana tijekom koji je vrijedila odluka o privremenoj zabrani izvođenja zemljanih radova i radova na izgradnji konstrukcije građevina. Turisti i domaći su noćima bili eksponirani zaglušujućoj buci s glazbenih manifestacija, ali su barem tijekom dana bili pošteđeni od invazivne buke koju proizvode građevinski strojevi.

Jučer smo obišli nekoliko pulskih gradilišta i zatekli građevinare na poslu. Dakako, najviše ih je bilo na području Valvidala gdje se grade nove višestambene zgrade. Ujutro ih je bilo na nekoliko lokacija, a kada je sunce zapeklo rijetki su ostali na gradilištu iako im je ponovno dozvoljeno poslovanje. Radnici s kojima smo razgovarali su nam rekli da su tih mjesec dana iskoristili za godišnji odmor i da im odgovara ovakav način poslovanja - da se odmaraju usred turističke sezone.

Građevinari s kojima smo razgovarali rekli su nam da su zbog zabrane radova u Puli dio radnika poslali na godišnji odmor, a dio na gradilišta u one gradove i općine gdje takvih zabrana nema. Njihov je argument nastavka izvođenja radova tijekom ljeta taj da su ugovorili gradnju u određenom roku i svaka zabrana dovodi u pitanje realizaciju tih poslova.

No, građevinari s kojima smo jučer razgovarali uputili su nas da njihov službeni stav argumentira predsjednik Udruge graditelja i investitora Istre Ilija Birčić, a koji se rado odazvao na naš poziv. Rekao nam je kako je mišljenja da se odluka o jednomjesečnoj zabrani izvođenja građevinskih radova na području grada Pule uopće nije trebala donositi jer prema njegovom saznanju ne postoje zabrane izvođenja građevinskih radova nigdje u Europi.

- Prethodnih godina Grad Pula nije donosio odluke o zabranama izvođenja građevinskih radova, a po informacijama svake se godine povećavao promet u turističkom sektoru grada Pule. Prema tome zaključujem da građevina ne šteti turističkom sektoru, naglasio je Birčić te dodao da su se ove godine građevinari snalazili na razne načine kako bi prebrodili period zabrane radova. Koristili su godišnje odmore. Pojedini građevinari su se uspjeli prebaciti na područja na kojima smo mi, Udruga graditelja i investitora Istre, putem Visokog upravnog suda uspjeli poništiti odluke o zabrani građevinskih radova. Poput grada Vodnjana te općina Fažana i Svetvinčenat.

- Građevinari imaju obzira prema turističkom sektoru i u principu nastoje da u ranim jutarnjim satima ne izvode bučne radove na gradilištima. To bi se dalo riješiti kroz uredbu Grada Pule, a ne donošenjem restriktivnih odluka koje nanose veliku štetu građevinskom sektoru kao i popratnim djelatnostima. S druge strane građevinski radovi ne nanose nikakvu ili zanemarujuću štetu turističkom sektoru, stava je Birčić koji je vlasnik obrta Birčić Gradnja, osnovanog 1997. u Radeki Polju, između Loborike i Muntića.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum