PARTNERSTVO

Istarske kompanije i Ministarstvo turizma stipendiraju 220 učenika i studenata


Ministarstvo turizma zajedno s turističkim tvrtkama u zemlji ove će školske odnosno akademske godine stipendirati novog 381 učenika i studenta, a polovica njih stipendisti su porečke Valamar Riviere, najveće turističke kompanije u zemlji. Na ovogodišnjem natječaju Ministarstva odobreno je sufinanciranje - popola s poslodavcem - stipendista 21 poduzeća i jedne županijske obrtničke komore, varaždinske.

Valamaru je odobreno sufinanciranje 171 stipendije, ali tome valja pribrojati još 22 stipendije koje su na popisu Ministarstva posebno navedene pod Hotele Makarska i rapski Imperijal, društva koje je Valamar preuzeo zajedno s AZ obveznim mirovinskim fondovima. Tako je i s rovinjskom Maistrom kojoj je odobreno pola sredstava za 10 stipendija, ali uz one navedene pod HUP-om Zagreb i Hotelima Dubrovačka rivijera, koje je Adris također preuzeo ove godine, dođe se do 23 stipendije za rovinjskog hotelijera. Od istarskih tvrtki tu su još Laguna Novigrad kojoj se iz državnog proračuna sufinanciraju dvije nove stipendije te pulska Arena Hospitality Group sa šest stipendista.

U sklopu Programa poticanja obrazovanja kadrova u ugostiteljstvu i turizmu, koji Ministarstvo turizma u suradnji s partnerima provodi od 2008. godine, u stipendije 1.370 učenika uloženo je više od 10,7 milijuna kuna.

- Svake godine raste interes za stipendije te su sukladno tome osigurana povećana sredstva u našem proračunu koja će pridonijeti nastavku rasta i razvoja hrvatskog turizma temeljenog na kvalitetno obrazovanim kadrovima. Program "Stipendija" jedna je od mjera kojima planiramo rješavanje izazova koje donosi naš dinamičan turistički sektor u vidu konstantnog rasta i s njime povezanim dodatnim potrebama za radnom snagom, kaže ministar turizma Gari Cappelli.

Stipendije od najviše 1.200 kuna mjesečno isplaćuju se od 1. rujna tekuće do 30. lipnja iduće godine. (D. PALIBRK)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater