Jedini iz Istre u finalu velikog natječaja

INOVATIVNO ZAPOŠLJAVANJE Pulski Punkt koji zapošljava osobe s invaliditetom planira pokrenuti VLASTITU EKO-PROIZVODNJU

| Autor: Borka PETROVIĆ
Neven LAZAREVIĆ

Predstoji nam odlazak na edukaciju te prezentacija projekta pred stručnom komisijom koja potom dodjeljuje novčane nagrade za troje finalista, a koje iznose 120, 100 i 80 tisuća kuna, dok o četvrtoj nagradi od 30 tisuća kuna odlučuje samo publika, pojasnila je vlasnica Punkta Danijela Kasumović-Maružin

Projekt "Inovativno zapošljavanje osoba s invaliditetom" jedinstvenog društvenog poduzeća Punkt koje već dvije i pol godine uspješno posluje na pulskom stadionu uvršten je među deset finalista na natječaju Zagrebačke banke "Zaba start", u kategoriji "Društvo". Kako doznajemo od vlasnice Punkta Danijele Kasumović-Maružin, ova je tvrtka nastala kako bi generirala upravo radna mjesta za osobe s invaliditetom u području ugostiteljstva i poljoprivrede i jako su ponosni što su se plasirali među deset finalista, posebice jer je bilo čak 417 prijavljenih projekta iz cijele Hrvatske. Jedini su finalisti iz Istre te se za nagradu natječu s udrugama iz Zagreba i jednom iz Čakovca.

Bogate nagrade

- Doduše, ulazak u finale još ništa ne znači. Predstoji nam odlazak na edukaciju te prezentacija projekta pred stručnom komisijom koja potom dodjeljuje novčane nagrade za troje finalista, a koje iznose 120, 100 i 80 tisuća kuna, dok o četvrtoj nagradi od 30 tisuća kuna odlučuje samo publika, pojašnjava nam Kasumović-Maružin, dodajući da će se glasanje publike održati od 1. do 14. listopada na poveznici http://www.mojzabastart.hr/home/finalisti#pan3.

Na pitanje što bi učinili ukoliko bi dobili neku od nagrada, Kasumović-Maružin kaže da bi im osvojena novčana sredstva pomogla da razviju pokretanje eko-poljoprivrede te otvore još barem dva nova radna mjesta za osobe s invaliditetom. Punkt već ima, doznajemo, nasade smilja i lješnjaka, ali u Červarima, dok im je sada intencija u Valdebeku zasaditi svoje nasade voća i povrća. Dio bi se, pojašnjava Kasumović-Maružin, iskoristio odmah u Punktu, a eventualni višak prodao na tržnici.

Konobarica Ana

Trenutno je u Punktu zaposleno 11 osoba, od čega sedam s invaliditetom, što iznosi 70 posto od ukupnog broja zaposlenih. Jedna od njih je 23-godišnja Ana, djevojka s Down sindromom, koja ovdje radi već dva mjeseca. Rekla nam je da joj je u restoranu jako lijepo, sve joj je super, a njezini poslovi su pranje suđa, brisanja stolova i posluživanje gostiju.

Ispričala nam je da ju na poslu znaju posjetiti mama i prijatelji, a da će s plaćom koju dobije otići na izlet, kako kaže, na "kavu i vino".

- Prije gotovo tri godine ušla sam kao privatnik u posve nepoznate vode, i to na zahtjevno tržište ugostiteljstava, s ljudima koje nitko od poslodavaca nije htio. Bilo je teško i izazovno, no i dan danas smo tu, radimo, kuhamo i zapošljavamo nove ljude. Nismo profitabilni ali se, nakon što podmirimo sva davanja, uspijevamo pokriti i to nam je cilj, kazala nam je ponosna vlasnica Punkta. Dodaje da joj je posebno drago da su postali primjer dobre praske drugima pa su tako nedavno ugostili ljude iz Trogira i Rijeke koji namjeravaju otvoriti nešto slično, ali oni to čine uz potporu svojih gradova i županija.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini