TRENIRANJE STROGOĆE

Incident na pulskom Općinskom sudu: Pravosudni policajac starčiće izbacio sa suda "KOPAO NAM JE PO PAPIRIMA I VIKAO KAO LUD!"

Izbačeni Vladimir Goldin i Anton Radolović  (D. B. P.)

Izbačeni Vladimir Goldin i Anton Radolović (D. B. P.)


Bilo je grozno kako se taj službenik derao na nas dva starčića bez trunke poštovanja. Mi smo došli vidjeti u kojoj je fazi predmet, a ako smo stigli u pogrešno vrijeme, on nam je to kao službena osoba koja dočekuje ljude na sudu, to trebao i reći. Mogao nas je uputiti i reći da smo pogriješili dan i vrijeme, a ne se iživljavati na nama kao da smo zadnji kriminalci, kaže Vladimir Goldin

"Ovakav bezobrazluk u životu nisam doživio. Pa zar se tako prema građanima ponašaju državni službenici. Pravosudni policajac me bez ikakvog razloga izbacio iz zgrade suda i poručio mi da se mogu vratiti samo u pratnji odvjetnika, ma gdje toga ima? Što si on zamišlja tko je?"

Tim nam se riječima obratio vidno uzrujani 75-godišnji Puljanin Anton Radolović, koji je u pratnji prijatelja, 80-godišnjeg Vladimira Goldina, jučer ujutro stigao na Općinski sud u Puli kako bi na zemljišno-knjižnom odjelu dobio informaciju o predmetu koji mu je poštom dostavljen na kućnu adresu. Kaže, nije mu bilo jasno što treba napraviti u predmetu te je to pokušao doznati na pulskom sudu, no nije očekivao da će to biti razlog da ga netko izbacuje.

Invalid

- Ja sam invalid i teško se krećem, samo uz štaku, i zato je moj prijatelj bio sa mnom. Stigli smo na sud oko 10.30 sati i tamo nas je dočekao pravosudni policajac koji je prvo uzeo naše osobne iskaznice i pregledao nas. Nakon toga zamolili smo ga da nas uputi kamo moramo ići jer trebam informaciju vezanu uz predmet. U tom je trenutku on uzeo moje papire i počeo ih prelistavati i čitati što nije bilo u redu i što mi je bilo čudno, jer što on ima kopati po mojim papirima. Rekao sam mu da trebam do zemljišno-knjižnog odjela da samo nešto pitam u vezi predmeta i da mi vrati dokumentaciju. Zamolili smo ga da nam kaže kuda moramo ići, u koju sobu, na što je on naprosto puknuo. Počeo se derati na nas čak je i njegovim kolegama koji su sjedili na portirnici bilo jako neugodno, priča Anton.

Ubacuje se i njegov prijatelj Vladimir.

" Bilo je grozno kako se taj službenik derao na nas dva starčića bez trunke poštovanja. Mi smo došli vidjeti u kojoj je fazi predmet, a ako smo stigli u pogrešno vrijeme, on nam je to kao službena osoba koja dočekuje ljude na sudu to trebao i reći. Mogao nas je uputiti i reći da smo pogriješili dan i vrijeme, a ne iživljavati se na nama kao da smo zadnji kriminalci. Umjesto toga, istjerao nas je i izbacio iz zgrade, derući se da se možemo vratiti samo s odvjetnikom. Bilo je jako neugodno i skroz ponižavajuće. Odlučili smo s time izaći u medije jer smatramo da se ovako ne bi trebali ponašati državni službenici koji bi trebali biti na usluzi građanima, kaže Vladimir.

Pokušali smo razgovarati i s prozvanim pravosudnim policajcem koji je inače voditelj te službe na pulskom sudu. On nam je potvrdio da se incident dogodio, no da bez odobrenja nadležnih, ne smije govoriti. Potvrdio je da je svoje očitovanje već proslijedio u nadležni odjel pri Ministarstvu pravosuđa.

No kako neslužbeno doznajemo, postoji i druga strana priče. Po tvrdnjama koje smo primili, starčići su navodno tražili da ih primi sudac zemljišno knjiženog odjela, na što im je pravosudni policajac rekao da do suca mogu doći samo po pozivu ili uz prethodnu najavu.

Očitovanje

- No oni su inzistirali da ih sudac primi, a pravosudni policajci moraju na neki način od posjetitelja izvući informaciju što im treba ako to sami ne znaju precizirati. Budući da se dio zemljišno knjižnog nalazi na drugoj lokaciji, službenik je uzeo njihove papire da vidi gdje ih treba točno uputiti , a oni su se pobunili jer im je gledao papire. Točno je da im je nakon što su se porječkali, pravosudni policajac rekao da napuste zgradu suda i da po mogućnosti dođu u pratnji odvjetnika, kaže naš sugovornik.

No činjenica je da je pravosudni policajac izgubio živce što si ne bi smio dozvoliti na toj funkciji. Mogao je, recimo, Antona i Vladimira, koji su k tome duplo stariji od njega, ljubazno poslati na neku drugu adresu ako su već pogriješili, a ne ih izbaciti na ulicu. Cijeli je slučaj završio na Ministarstvu pravosuđa koje treba odgovoriti na očitovanje koje je uputio prozvani pravosudni policajac.

(Danijela BAŠIĆ-PALKOVIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of