ZELENE DRUŠTVENE ZONE

IDEJA ZELENE ISTRE PALA NA PLODNO TLO Pokrenuta inicijativa za formiranje urbanih vrtova i lokalnu proizvodnju hrane

| Autor: Borka PETRIOVIĆ
Dobar primjer su vrtovi kod Mornara još iz 70-ih godina (Danilo MEMEDOVIĆ)

Dobar primjer su vrtovi kod Mornara još iz 70-ih godina (Danilo MEMEDOVIĆ)


Iz Zelene Istre podsjećaju na primjer Grada Umaga koji je nedavno objavio javni poziv za davanje na korištenje 58 vrtnih parcela za uzgoj voća i povrća, začinskog bilja i cvijeća za vlastite potrebe. Grad Pazin je još 2014. pokrenuo takav projekt

Udruga Zelena Istra pokrenut će inicijativu za urbano vrtlarenje i lokalnu proizvodnju hrane na području Pule. Ovih im dana, kako vele, pristiže jako puno sugestija i ideja na tu temu, no potrebni su im građani koji su doista spremni aktivno se angažirati na ovom projektu.

- S Gradom Pulom smo već u par navrata i prije ove krize razgovarali o ideji urbanih vrtova te postoji mogućnost da se tako nešto pokrene, no trebaju nam aktivni, motivirani građani koji imaju volje i vremena da zajedno pokrenemo tu inicijativu. Građani koji se uključe trebali bi biti spremni tražiti i predlagati lokaciju, odlaziti na sastanke u Grad, organizirati prijenos znanja i vještina. Mogu nam se javiti i oni koji su zainteresirani za korištenje vrtova. Jedna od ideja je i da napravimo on-line prostor, gdje ćemo omogućiti razmjenu znanja i vještina, izraditi on-line knjižnicu alata, sjemena i sadnica, navode iz Zelene Istre te dodaju da mogućnosti ima jako puno, ali samo uz velik angažman.

Stoga pozivaju građane koji su zainteresirani za ovu inicijativu da im se jave kako bi se okupila grupa koja će to i pokrenuti. Zainteresirani se mogu javiti putem maila na [email protected] ili putem messengera Zelene Istre.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter